Сайтът е все пак за взаимопомощ на счетоводители.
Намира си камион, издава фактура, ЧМР и товари. Като мине оборот се регистрира по ДДС.
Молбата е, за да го предвидят в бюджета си за догодина, логиката им е че няма ли искане по точния член, няма основание за доброволно плащане. Не е като да ти блокират веднага сметката, ако беше обратното :)
После ще изпратят молбата някъде, после тия с които контактувате няма да я имат и ще трябва ново писмо и безкрайни разговори със счетоводството им.
Последното такова плащане дойде година и половина след молбата.
От адвоката си знам, че Търговският закон ограничава разпределението на дивидент само на един съдружник (това не е възнаграждение), но за пред държавата не е незаконно, платят ли се данъците.
Може с една такса, но собственикът да стои далеч от НАП :)
Може и с един протокол.
В контакти с НАП използваш думата "декларирам" само в формуляри, за които има утвърден образец на декларация (чл.17, ал.1, т.4, б.“г“ от ДОПК). Иначе просто си пишеш "Определям място за извършване на ревизията и т.н.." или си искаш въпросните образци (каквито разбира се няма).

И не е лошо вместо "помощ" да пишеш какво точно те интересува в заглавието.
Задължителна регистрация (става и по чл.97А) по ЗДДС и осигуряване на работниците в Чехия, което вероятно ще пообезмисли бизнеса. За "осигуряване на персонал" трудно се вади А1.
Добавих и това, че ми се стори интересно към питането за НАП. За съжаление това не е точния арбитър, но ...

След 30 дни ще постна какво мислят. Аз съм разколебан 50/50 :)
 от чл.26, ал.2 .............

Съгласен. Но на идеите за намаляване на данъци винаги реагирам първосигнално с "да" :)

А по темата вече пуснах запитване до ОДОП. В ЗДДС поне няма отговор.
Да, така е когато става въпрос за депозит. Но в случай, че се заплати цялата сума предварително и сумата не подлежи на връщане си е чист аванс.

Това за неустойката при нереализирана нощувка не се бях сетил :) Ще резнем ДДС-то върху тях :)
Хотел работещ с Booking.com и други такива получава авансово сума по банковата си сметка по резервация от клиент да кажем на 15.07. Клиентът пристига на 15.08. преспива и обявява, че иска фактура.

Когато е физическо лице му се издава и се извършват едни движения от пусто в празно за което има понаписано в чл.113 от ЗДДС.

Когато клиентът е фирма в банковото бордеро от 15.07 няма достатъчно данни за издаването на фактура. Иначе сайтът си дава възможност за отметка и попълване на данните за фактура при резервацията, но клиентът не ги е попълнил.

Какво правим - издаваме или не фактура и с коя дата...?
Законът не допускаше ли за съпътстващите доставки при този режим да не се ползва данъчен кредит и ДДС се начисли само на печалбата над 1395 лв. ?
ДУК е облигационен договор.
Едно единствено чудене имам при цялата тая статистика. Нямам спомени поне в последните 10 години данъчен от "Оперативен контрол" да е хванат с рушвет. А дейността е по-блага и от митничарска...
Какво пречи един "друг приход" и да приключи драмата.
Доколкото знам практиката и на съда и на НОИ е, че не може да съществува трудов договор на управител на дружеството с който и да било. Във фирмата си той е почти като главния прокурор - над него само Господ и общото събрание.

 Статутът на управител на дружество се регулира по ЗЗД и н*кога по КТ.
Няма по самопридаваща си тежест администрация от НОИ. Бавно, с никакъв административен капацитет и с единствена цел да се спасят някакви жалки работни места се мъчат стотици хиляди хора -  и счетоводители и хора определено не в разцвета на силите си.
Регистрация по ЗДДС чл.97А като начало, после уточняване на осигурителния статус - дали доходът ще е в резултат на трудова дейност или авторски възнаграждения и чак после декларации.
Все пак има разлика между приключили ревизии и потвърдени със съдебни решения. Доколкото знам броят на последните клони към нула.
Call - центърът на НАП ще трябва да се преобразува в адвокатско дружество, иначе няма да може да дава консултации :)