Чл. 355. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2005 г.) (1) Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Който наруши разпоредбите на чл. 5, ал. 4, чл. 6, ал. 8, чл. 7, чл. 8, ал. 2, т. 1 и чл. 158 и разпоредбите на нормативните актове по прилагането им, се наказва с глоба от 50 до 500 лв. за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция за едноличните търговци и юридическите лица в размер от 500 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
 Мисля, че това ще ви е от полза.
По принцип не е проблем питала съм ,но е хубаво да си изтече месеца за да не ви се налага да ходите заради някой друг пак или евентуално да правите корекции по-късно.
След като уведомлението не е прието то не трябва да пускате с код корекция новото ,а да коригирате грешките заради които не е прието и си го пускате нормално.Но мисля ,че вече е необходимо да сложите и друга дата.
Трябва да вземеш в предвид брутната заплата защото върху нея се внасят осигуровки на лицето .
Сключен ГД с физическо лице за извъшване на услуга за периода 01~06/2013, след това  ще изплатим и издадем сметка за изплатени суми на лицето.Тъй като лицето е безработно този доход може ли да бъде приложен към изискани документи на неговото дете за доходите на родителите за 6 м. назад ?
 
Мисля че трябва в с/ка 709- други приходи от продажби
Отидете в поделение на НАП и си извадете ПИК код и снего в сайта на НАП си проверете осигурителния доход и ще разберете как стоят нещата, защото доколкото разбирам колкото пъти сте се интересували не ви казват истината.А относно това дали да сигнализирате ИТ -ДА работникът има права а работодателя задължения .
Да ,разбира се иначе няма как да докажа защо го правя този запор.Въпреки ,че от местното БТ ми казаха ,че те щели да си проверят дали е така както ми казаха от по висше ниво.Бюрокрацията е толкова голяма ,че ако се замисли човек понякога такива неща ни отнемат повече време от това да свършиш нещо полезно.
След проведени n-на брой разговори със служители на БТ бях прехвърлена накрая на правен отдел и от там получихме светлина по въпроса.Няма да има проблем да си правим удръжките и ще прилагаме платежното за преведените пари на ЧСИ.
Благодаря все пак на всички отзовали се!
На какво законово основание ще го направи?
Служителка от БТ ми отговори ,че едва ли не трябва да дадем на ЧСИ-то сметката по която превеждаме заплатата на лицето и той щял да се оправя нататък,но това е несериозно.
Да обикновено процедираме така,но тук е малко по особено, тъй като всеки месец правим отчет на бюро по труда и те искат да виждат как лицето си получава цялата заплата.След това те превеждат на работодателя заплатата и осигуровките и не могат да кажат как да стане удръжката на запора за да е чисто и за двете страни.
Здравейте!Имаме проблем ,назначихме лице през бюро по труда от м.04 сега получаваме писмо от ЧСИ за запор на лицето.Питаме в бюро по труда как да процедираме те вдигат рамене и не знаели нямали до момента такъв случай, може ли някой ако е имал такъв проблем да се включи и да даде някаква насока какво да правим?
Благодаря предварително!
Искам да попитам когато получаваната заплата е под МРЗ правят ли се удръжки по запор.
Благодаря!
Поради намаляване обема на работа работодател иска да пусне част от работниците в неплатен отпуск вместо да ги уволнява .На какво основание да пусне заповед за ползването на тази отпуска?
Предварително благодаря!
Да има право ,погледнете чл.45а ал.1 от КТ
Здравейте!Искам да попитам служител иска да ползва неплатен отпуск за тази година ,но същият има да ползва платен .Може ли да се разреши ползването на неплатения отпуск преди да е ползвал дори частично платения.
Благодаря!
При нас имаше подобен случай на място в НАП служителката ни отказа за 2011 г и го изпратихме по пощата ,след около 2 седмици си получихме писмо ,че всичко е коригирано .А имахме пропусната Д1 на СОЛ зда нея ни изпратиха протокол че е обработена.
За 2011г ги напишете и пратете по пощата ,а за 2012 може през ел. подпис.
За какъв вид дейност става на въпрос?