Малко да повдигна темата, дано някой да има време да ми отговори.
Благодаря!
Ако българската фирма не е регистрирана по ЗДДС и ще извършва строително-ремонтна услуга на физически лица в Германия, следва ли да се регистрира по чл.97а, след като се касае за услуга по чл.21 ал.4 и би трябвало да е извън обхвата на българския ЗДДС?
Българската фирма следи за оборот в Германия? Така ли е?
Ако българската фирма не е регистрирана по ЗДДС и ще извършва строително-ремонтна услуга на физически лица в Германия, следва ли да се регистрира по чл.97а?
Или само се следи за оборот в Германия?
Голямо напъване за счетоводната професия. Но не, че искат да я работят. Искат просто да вземат едни много пари за подаване на документи и подпис под отчетите. Пък черната работа за счетоводителите.
Ние сме си виновни. Слаба гилдия, всеки гледа да оцелява индивидуално, никакво лоби. Затова сме на този хал.
Тежко заболяване било онкологично или едва ли не психическо. Странна работа, но какво ли да ме учуди от страна на НОИ.
И аз достигнах до този извод, че може. Попитах и в НОИ какво имат предвид под тежко заболяване. Направиха ме на нищо, че сме си правили тънки сметки, и че един счупен крак не е тежко състояние. Жената освен бебето има и едно по-голямо дете в 2-ри клас.
Повече ме притеснява, че дохода на бащата е наполовина по-нисък и ако преизчислят, може да се окаже, че ще получават по-малко пари, което няма да им е от полза точно сега.
Казусът е следният: Майката, в отпуск до 410 дни/163,ал.1 от КТ/ си чупи крака и не е в състояние да гледа бебето, което е на 5мес. Възможно ли е да се прехвърли отпуска на работещия баща /чл.51 от КСО/, а майката да си ползва болничния? Счупването е тежко, 7 пирона и 2 импланта и ще са нужни месеци за възстановяване. Ще има и втора операция за ваденето им. Вторият ми въпрос е дали ще преизчислят размера на обезщетението за бременност и раждане на база дохода на бащата, който е по-нисък.
Не можах да намеря категоричен текст в КСО какво имат предвид под "тежко заболяване на майката" и дали в такъв случай се преизчислява размера на обезщетението.
Велики сте!!!!
Толкова много ми улеснихте живота на счетоводител и толкова много време ми спестихте с калкулаторите и всички други екстри, които намирам на вашия сайт!

Отново поздравления и успех! :yahoo:
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА СТРАХОТНИТЕ ИЗЧИСЛИТЕЛНИ МОДУЛИ, които създавате!!!
Невероятно облекчавате труда на счетоводителя!

Желая Ви успех във всяко начинание!
И аз ползвам с удоволствие Вашите калкуратори! Благодаря, че Ви има!
Успех!