delphine, удари едно рамо на моето питане от 13,25. до тук много ми помогна
направила съм баланса и ОПР на малко предприятие на "нормалните" форми за Баланс и ОПР. изтрих нулевите редове и преномерирах. има и приложение.  Мисля така да ги публикувам,  но  това което ме загложди е: т.к не са съкратените форми на Б и ОПР, а "нормалните", това не изисква да правя и останалите форми за пълен отчет - СК и ОПП нали?
знам че може да не се публикува, но мисля че е по правилно да го публикуваме. Голяма играчка е /да го наглася/ До сега не съм го правила както вече си признах:) Ако успеете да направите и за малко, ще е супер, ще се възползвам на 100%. Но ако се само заради мен ..................това означа вие да се натоварите за моя сметка:(
благодаря, супер сте.
с баланса почти се справих, остана ОПР-то:)
голяма забава е:)
 delphine отново благодаря и последно надявам се:) Актива ще е по-дълъг /има повече цифри/ от пасива. След последната цифра в пасива оставям празни редове така, че "Сума на актива" да е на един ред със "Сума на пасива". Ох, честно да ти кажа вече ме избива на смях /от нерви сигурно/ По-лесно направих баланса, отколкото сега да го "накипря" за публикуване:)
Катя още веднъж  благодаря.
delphine да проверим дали схванах - в активи има сума, в пасива няма съотвенто измествам редовете в пасива нагоре и пиша следващата статия по която  имам сума / ако правилно съм разбрала. Запазвам ли наименованията на разделите ако са нулеви или минавам примерно от А на В и преименувам В на Б? дано го написах разбрано:(
Катя, микрото го направих на вашето приложение, но имам едно "малко"
Правилно сте разбрали и си направих микрото на приложението - супер е.
 Но имам и едно малко предприятие та за него се боря. Намерих форма за Баланс за малко, но не намирам ОПР. /знам че мога да не публикувам ОПР/. Направих ги на "нормалните форми" но това с триенето................ ..
как точно триете редове - примерно в актива има сума, но в пасива на този ред няма. Нещо не мога да го наглася:(
винаги съм се чудила как точно ще изтриеш редовете, на които няма данни и какво се случва с номерацията /може и глупаво да звучи/ и никога не съм го правила - признавам си. Сега понеже е автоматично /супер е формата на отчета, която е направена + всички проверки, за което поздравления на екипа/ и затова помислих че грешката е някъде в нанасяне на данните от моя милост. затова и попитах:)
сигурно:( просто попитах да не би да съм нанесла някъде грешно данни, и затова да се получава така.
направих микро предприятие с приложението за ГФо. това което искам да споделя е че
Разделите за които нямам данни в баланса не попълних нищо, но буквите на разделите не се запазиха, а се "изместиха" с една "нагоре", т.е в актива в раздел А няма данни, за раздел Б има данни, но при отпечатването раздел Б се преименува на раздел А. същото стана и с пасива. Греша ли някъде или е нормално това. Очаквах че разделите ще си останат със същите наименования примерно Б и В.
благодаря
мислех че трябва да и упомена и да пиша "нямам":)
Видях го със закъснение:) благодаря
А за оповестяванията какво мислите?
Ползвах приложението за микро предприятие - супер е. Това което не ми е много ясно корпоративния данък къде трябва да се отрази в ОПР-то? и второ - оповестяванията под линията на Баланса - нямам такива. В този случай нищо не се отпечати на готовата бланка. Това така ли е или греша някъде при попълването. Дали няма да се изтълкува като липса на "оповестяванията" и да откажат публикуването.
благодаря предварително
здравейте. казуса е следния
ще извършваме СМР в Гърция. Въпросите са:
1. фактурите, които ще се пускат може ли да са отделно за материалите, които също ще се карат от Б-я /според мен може и си е чист ВОД/ и отделно за положения труд?
2. Ако фактурите са отделни - за материали и труд. Тези с които се фактурира труда, къде попадат - чл. 21, ал.4 от ЗДДС или чл. 97 от ЗДДС. Първо се насочих към чл. 97, но сега мисля че мястото им е в 21.
3.  С извършените СМР трупа ли се оборот за регистрация в Гърция? Според мен, четейки нашия ЗДДС не се трупа. Но мислите ли че трябва да се прочетем и техния ЗДДС.
моля за вашето мнение и съвети.
за прекратяване на договора  по чл 71, ал. 1 се пуска направо Заповед за прекратяване, нали?
благодаря на всички, които се включиха:)
мога да цитирам и името на човека, който ми даде консултацията,
но всъщност се наложи да им звъня, защото нашия адвокат също ме инструктира, че щом в договора има клауза за предизвестие от 30 дни / според мен е нормално да има, защото презумцията е че договора ще премине автоматично в безсрочен/ трябва да има предизвестие независимо от това че 6 м. изпитателен срок не са изтекли още.
малко дълги станаха обясненията, но за да разберете защо се наложи да звъня в ИТ  и да се усъмня в моите познания.
благодаря и аз така мисля. Но от ИТ ми отговориха, че щом договора е със срок на изпитване в полза на двете страни задължително има предизвестие, нищо че срока от 6 м. не е изтекъл още.