ами тя е една от многото дето дразнят................
"език свещен на моите деди"
ами то пише "в случай че редът е неприложим и има необходимост от корекции...."
ако няма необходимост - защо да се свързват
отпуск за бащинство на СОЛ. осигурява се на високия процент. Всички документи за бащинството ли се носят в НОИ, или се съхраняват при СОЛ-, а за НОИ се подава само приложение 11
както казах /писах/ и по преди - има пазар, има конкуренция. Какъв по-голям изпит от това? Както и във всяка друга професия има добри специалисти, има и не толкова добри. всеки си решава кого ще наеме на работа. изпитите сме ги взели отдавна - сега се развиваме - които могат, които не могат..............
аха, пише "друга" , а не "другата" държава членка.  Значи е ВОП. Благодаря
Стоката е натоварена в държава членка на ЕС и пристига в Бг . Доставчика издава фактура с валидна регистрация по ДДС в друга държава членка. ВОП е нали?
няма право на данъчен кредит. така че цялата сума на картата към РЗ-то
отдавна имах тристранна операция, но доколкото си спомням - фактурата на А /прехвърлителя/ се включваше в месеца на доставната фактура на посредника. В случая ще е месец пети. Да не говорим че ако има и платени аванси нещата се заплитат още повече. И да, датата на прехвърляне на собствеността е дата на ДС и следва да се издаде фактура от В.
 и аз съм солидарна с колегите. ИДЕС прекаляват. А що се отнася до това да делим счетоводителите на "можещи" и "неможещи", има пазар, има заплащане, има качество на услугата. Това е. Когато се назначава един управител, да не би да го лицензират за това. Или продавач, или механик, или..................... .Така че който може, го може.
благодаря
това че трябва да е задължително и евентуални проблеми с ДК за клиента и ми дойде в повече
само да допълня - не ми звучи логично първо с нулевите ф-ри, защото аванса все пак е на база стойността на целия договор.
така в договора е записано  първи вариант - пропорционално от всеки акт.
обаче имам спор с доста ерудиран човек, който твърди че задължително се изчерпва аванса т.е ф-те са нулеви и тогава започва фактуриране.
Това на мен лично не ми звучи логично. Можело да се тълкува като неправомерно начислено ДДС / когато се спада пропорционално аванса/, и да бъде отказан ДК на клиента.
имам спор - как е правилно да се приспадат аванси при поетапна доставка.
1. получен аванс - 50%. Издава се акт за приети работи - 100 лева. Във фактурата се описва акта за 100 лева и се   приспада аванса в размер на 50 лева / 50%/ и данъчна основа  50 лева
2. получен аванс. Издава се акт за приети работи - 100 лева. Във фактурата се приспада аванс в размер на 100 лева и фактурата дефакто е нулева. Така докато се изчерпи аванса и следващите актове се фактурират вече на стойността им.

благодаря.
това което леко ме притеснява че и когато има чиста продажба на стока /без монтаж или някаква услуга към стоката/ също се изготвят протоколи и фактурата  е с основание  "съгласно протокол от дата ..... и оферта №.../. Наименованията на стоките са с много цифри и техн. характеристики и дори на протоколите има и снимки на стоките. И ако това трябва да се изписва и във ф. става двойна работа.
към ХХХХХ може ли още малко подкрепа относно нормативната уредба моля
нормативна подкрепа -  чл. 6 от ЗСч. Правилно ли разсъждавам?
изв. не разбрах достатъчно ли е да се цитира номера на офертата и протокола с обща стойност, без да се описват подробно стоките отново?
Моля за мнение -  стоките се предават с приемо-предавателни протоколи в които са описани по вид, брой, ед. цена стойност. При издаване на фактура на база протокола трябва ли във фактурата отново да се описват стоките или е достатъчно да се цитира офертата и приемо предавателния протокол. В протокола също е упоменат номера на офертата.
да всичко е обработено както трябва. Но до сега не ми се е случвало да не получа отговор