ДА, благодаря по отговора :)
За сума от 65 лв. става въпрос - 503/ 498 и после 501/498 нали ?
Не е никакъв на фирмата , познат на шефа .
 :wave: Управителя на фирмата е превел от фирмената сметка по личната сметка на негов познат пари с цел да закупи материал за фирмата . Впоследствие сделката отпада и човека връща парите на ръка . Как би следвало да се осчетоводи ?
В цитирания от Вас законов текст се има предвид приемането на гости, на които любезно сме платили хотела, почерпките и развлеченията.
Това не касае командировките, на които изпращаме наши служители по работа. :smile1:

Благодаря , успокоих се :)
За да не пускам друга тема , да попитам когато по време на командировка дали в страната или в чужбина лицето ползва хотел за нощувка или храна и за тези услуги има издадена фактура на името на фирмата , която го командирова , плаща ли се представителен данък ? Питам във връзка с този текст :

Съгласно чл. 62, ал. 1 от ППЗДДДС представителни или развлекателни цели са: посрещане, престой и изпращане на гости и делегации; нощувки; консумация на храна и напитки; организиране на делови срещи; тържества, развлекателни програми, мероприятия и екскурзии.
irenabrili благодаря . А признава ли се командировка , която е във връзка с пътуване за среща с потенциални бизнес клиенти и разговори, оглед на помещение за офис  и др. такива неща ?
 :wave: Колко е двойния размер на командировка в страната , който се признава за разход и не се дължат данък и осигуровки ? 20лв без преспиване , 40лв с преспиване ?
Разбира се, че може.
Аз в такива случаи във фактурата пиша:
мярка - съответната валута
количество - цената във валута
цена - курса на валутата в деня на сделката (датата на фактурата)
В текстовата част описвам доставката като вид и физическо количество.

Супер , много благодаря , ще я напиша както казвате . И последно фирмената ни сметка е във евро , когато от Швеция преведат парите / крони/  те автоматично се превалутират в евро в сметката ни , т.е няма да се налага да правя преоценка на валутата нали?
Здравейте , може ли инвойса , които ще издадем да е във валута - шведска крона ? Клиента държи да е в тяхната валута . Бг фактурата ще е в лева .
Правилно ли съм назначила строителни работници / боядисване, шпакловане и др. такива работи/ като трета категория труд?
Да, и се подава Д6 за него.

Мерси , пуснах Д6 за СОЛ-а , сега и платежното за данъка по ЕИК ще направя :)
Здравейте , при плащане на осигуровките на СОЛ платежните ги пиша по ЕГН на лицето СОЛ , но за удържания 10% ДОД  върху възнаграждението му , платежното по ЕИК на фирмата ли трябва да е ?
Без грешка са ми  :give_rose: :yes3:
Не го намирам къде точно се проверява , може ли да пуснеш линк?
Когато имам носене в бъдеще време на болнични, сменям датата на компа, изключвам скайп и така на придружителното писмо пише датата , удобна на мен за логаритмуване  :smile1:  А иначе когато се разминават датите, служителката с намусена физиономия ми го връща да поправям датата с моя си почерк, само дето не ме е накарала да сложа подпис и вярно с оригинала  :rofl:  После забравям да върна датата на компа, ама това отделен въпрос  :smile1:

Супер идея , не бях се сетила , мерсиии. Иначе на мен преди служителката ми прави сценки точно да датата и аз си я оправих с коректор  :laugh: .копирах 2-та факла на дискета - POPO2007 и POPP2007
Оправих го , на дата на придр. писмо сложих днешна дата , но проблем ли ще е ако го занеса до края на седмицата / ще коригирам датата с коректор/
Направих го , но в придружителното писмо , което ми генерира програмата на НОИ не фигурират данните на лицето което носи болничния в НОИ както беше преди . В мене ли е грешката?
Ще нося болнични в НОИ - 1БР  трябва да имам болничния, Прилоцение 15 , 8, 9 . При попълване в програмата на НОИ на кодове за приложения , какво трябва да маркирам? Само код 18 ли / приложение 15/
 :wave: Сега взех на СОЛ осигуряващ се на 420лв. заверената му осигурителна книжка и искам да Ви попитам какъв е принципа за изчисляване на осигурителния стаж , който е вписала ревизорката в НОИ.

Лицето е започнало самоосигуряване на 04.06.2012г. аз ги смятам така : 20+22+23+19+23+22+18=147 дни :21 = 7 месеца .

Ревизорката е написала стаж : 6м. и 27 дни ?