:wave: Трябва да коригирам годишна Д6 на СОЛ , в полето 7.1 Код корекция какво да запиша  :blush:
притеснението ми е за 2011г понеже е минал срока за корекция и да не би щом имам предписание от НОИ да трябва на място в НАП да ходя
 :wave: Трябва да коригирам Д1  за 2011 и 2012 г. за един СОЛ/ за 2011 имам предписание от НОИ/  , мога ли да пусна корекциите за 2011 И 2012Г. по ел. път е електронния подпис или трябва на място в НАП ?
Данъчна печалба нали, не счетоводна ?
А какъв е размерът на данъчната загуба?
Актив по отсрочени данъци следва да признаете към 31.12.2012г. за пренасяната напред данъчна загуба до степента, до която е вероятно да има бъдеща облагаема печалба, срещу която може да се признае данъчната загуба.

3000лв. е загубата. Не знам дали е вероятно 2013г. да излезе на печалба по-голяма или равна на загубата от 3000лв, за да мога да я приспадна . Може ли да не начислявам АОД  сега а примерно към края на 2013г. когато вече се вижда какъв ще е резултата да начисля 497/123 - 300лв / 3000х10%/ и ако фирмата завърши на печалба 2000лв да взема операцията 123/497 - 200лв / 2000х10%/ ?
2012 година ФР е загуба  и имам дебитно салдо по сметка 123, сега на 01.01.2013г. тази загуба я пренесох в загуба от мин години с операцията 121/123 с 6000 лв. Трябва ли да формирам Актив по отсрочени данъци 497/123 с 6000х10%?
Новорегистрирано ЕООД  ,след излизане на вписването в АВ собственика закупува лека кола и я регистрира в КАТ на името на фирмата , понеже цената на колата е над 50 000 лв от НАП казват ,че е трябвало да се регистрира по ЗДДС , а не е подаване декларация ОкД 5 за започване на дейността. Найстина ли е трябвало да се рег. по ЗДДС според Вас в случая?
Добър вечер , тази година фирмата е на печалба в 600лв. по оборотна ведомост имам печалба 600лв и дължим данък 60лв. Сега в данъчната декларация попълвам Счетоводна печалба 600лв и посочвам за приспадане данъчната загуба по миналата година за 450лв. и се получава в декларацията Данъчна печалба 150лв и дължим данък 15 лв.

Проблемът е ,че ми се получава разлика между дължимия данък по оборотна ведомост и дължимия данък по ГДД който подлежи за плащане  и като го платя ще ми остане разлика. Взема ли се някаква допълнителна операция или ? Благодаря Ви  :)
да то е услуг , но ако е услуга по общия ред записвам чл. 21 ал. 2 , а ако се третита като услуга по недвижим обект трябва да се запише чл.21 ал. 4 . И аз не мога да преценя кое е вярното в случая
Изолацията не се ли третита като услуга свързана с ненвижим имот ?
то май е или чл. 21 ал. 2  или чл, 21 ал. 4   :(
И аз клоня на там , не не съм сигурна дали не е друго основанието примерно понеже нали изолацията е свързана с недвижим имот ? Вие същата услуга ли оказвате или не ?
 :wave: Здравейте , имам затруднение с определянето на това кой член да напиша като основание за неначисляване във фактурата  :blush:

Казуса е следния : нашата фирма е подизпълнител на немска фирма , договорът между нас и немците е за поставяне на топлоизилация на сгради в Германия, като материалите са си за сметка на немците, от нас е само изпълнението на услугата .

Аз мисля ,че ДДС-то е дължимо от тях и аналогично на нашия член 82 от ЗДДС , немците ще трябва да си го начислят като получатели на услугата.

1. какво основание да напиша за неначисляване във фактурата?
2. според вас ние трупаме ли оборот за регистрация по немския ЗДДС или не / според мен не, защото данъка е дължим от получателя/ ?

Много ще съм благодарна ако някой изкаже мнение  :give_rose:
Или мястото, където се извършва сделката, или нищо, защото по чл. 114 от ЗДДС мястото на сделката не  е задължителен реквизит.
Аз никога не го пиша  :smile1:

Страшна сте irenabliri  много благодаря за помоща,която ми оказвате  :bow:
Забравих да попитам когато издавам БГ фактурата към чуждестранния контрагент на място на сделката какво да пиша , града по седалището на фирмата ли? :blush:
Не може.
Всички данни във фактурата се попълват на български език с арабски цифри.
Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2002 г.) Първичните счетоводни документи в предприятията се съставят на български език с арабски цифри и в левове. Те могат да се съставят и на съответния чужд език в чуждестранна валута в случаите на сделки, уговорени в чуждестранна валута с чуждестранни контрагенти.
(2) Счетоводните документи, които постъпват в предприятието на чужд език, се придружават с превод на български език на съдържанието на отразените в тях стопански операции.
                                                                                                   от ЗС
:bow: ок, значи ще се ги пиша на български, дано да нямам грешки, нали важното е данъчния номер и номера по ДДС да са верни  :smile1:
Здравейте , трябва да издам фактура към чуждестранен контрагент , в инвойса данните са на английски езин , сега въпроса ми е в българската фактура,която е основния документ по нашия закон , името  и адреса на чуждестранния контрагент на български език ли трябва да е или може да е името му на латиница както си е и адреса също на латиница  ?
Сега след като изтече 2012г. как процедирате с номерацията на документите / ПКО,РКО, отчети, всичко на което се слага номер/ продължавате ли им номерацията или започвате от № 1 за новата година :)
Момче е работило на ТД няколко месеца през мин.година , напуска работата и си прави фирма , осигуровки на 420лв, без възнаграждения. Трябва ли сега да подаде ГДД за тези месеци дето е бил на ТД ? 

Ако удържания данък по ТД е равен на внесение от бившия работодател не може ли да се приложи това
2. (нова - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година лицето няма работодател по основно трудово правоотношение или има такъв, но той не е определил годишен размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения, ако са изпълнени едновременно следните условия:
а) данъкът върху общата годишна данъчна основа е равен на авансово удържания по чл. 42, и
б) лицето не ползва данъчни облекчения по реда на чл. 23, и/или