Здравейте , а за това че лицето не е осигурено на друго място / за да не се удържат осигуровки когато сумата е под МРЗ/ трябва ли да се представи някакъв документ от лицето.
Благодаря ! Хубава седмица
 :wave: Искаме да назначим лице на 4ч на ТД на 400 лева заплата . МОД за длъжността е 348 лева .

В случая се получава - Основна заплата 400 лева и МОД 174лв / 348:2/ и осигуровките ще се смятат на 400 лева нали ?
Наказателните лихви по банков кредит за не внесена навреме месечна такса данъчно признат разход ли е и преобразува ли се с тях ФР?
 :wave: Здравейте трябва ли примерно когато се командироват 2-ма работника да се плаща по равно и на двамата т.е  управителя им дава задължително минимума от по 35 евро , но на единия му дава двойния размер 70 евро , а на другия 60 евро . Има ли задължение и на двамата да е еднакво?
Т.е при фирмен кредит / между две фирми/ си се прилага режима на слаба капитализация?
Във връзка със слабата капитализавия - каква е разликата между фирмен кредит и банков кредит ? Единия е между две фирми , а другия между фирма и банка ?
Ако банковият заем е обезпечен с имущество на собственика също ще подлежи на регулация.

Банковия кредит не е обезпечен с имущество на свързано лице , в този случай дори да отговаряме на условията за регулиране на слабата капитализация тези разходи за лихви не се включват и са си ни данъчно признат разход нали?
Хубаво е тези разходи за лихви да ги водите в отделна аналитична подсметка, за да Ви е по лесно при изчислението за слабата капитализация.

чл. 26. Не се признават за данъчни цели следните счетоводни разходи:
               6. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) разходи за начислени глоби, конфискации, включително по чл. 307а от Наказателния кодекс и други санкции за нарушаване на нормативни актове, лихвите за просрочие на публични държавни или общински задължения;

Тези лихви не се включват в разходите за лихви по чл. 43 съгласно т. 3, ал. 3 на същия член.
Ние имаме само банков кредит , но нали лихвите по тях не участват за слабата капитализация и за това имам само 621 сметка , но сега мисля да направя подсметка Непризнати лихви към нея.
Вие коя сметка изпозлзвате за данък представителен разход?
Здравейте Нина,

Аз имам две сметки - Представителни и Данък върху представителните разходи. Така по-лесно следя какво става и за помощ при попълването на ГДД. В края на годината и двете разходни сметки участват във формирането на печалбата и не се преобразува с тях ФР, т.е и придставителните, и данъкът са разход за фирмата. Това е доста изгодно  :wink1:

Поздрави,
Ани
Значи и самите представителни разгоди и данъкът върху тях участват при формиране на счетоводния резултат. Благодаря Ви и аз ще направя в гр.60 сметка за данъка.
 :wave: Как е редно да се осчетоводят лихвите за забавени плащания на осигуровки и данъци към НАП - по 609 сметка или по 621 сметка и тези лихви данъчно признат разход ли са или трябва да се увеличава ФР с тях?
Значи ги включвам при определяне на финансовия резултат и отделно си дължим 10% данък върху разходите за тях.
Разходи за бензин отнесени по сметка 601 , за който разходи дължим 10% данък върху разходите  включват ли се в основата за изчисляване на дължимия корпоративен разход или трябва при изчисляването приход- разход да ги махна от 601 сметка?
Благодаря Ви много момичета!
Добре , ще изготвя 2 отделни , нали няма да се припокрият в системата на НАП ? На първата като крайна дата пиша вчера 17.09, а на втората като начална дата днес 18.09?
 :wave: Работник се преназначава на друга длъжност, изготвих допълнително споразумение и в 3-дневен срок ще го подам в НАП . Трябва ли да се пускат две отделни Д1 за това лице- за новата и за старата длъжност , МОД-а се различава с 20лв. До сега не съм имала подобен случай и ще се радвам на помощ.
Благодаря Ви за мненията , поне в нашия град знам за доста фирми които практикуват по същия начин , исках да чуя и други мнения :)
В банката , в която ни е сметката не разрешават на вносител да се пише друго лице , освен лицето което действително ги внася/ ние/ Фирмата която е дала парите е записана в основанието на вносната бележка.
 :wave: Здравейте , когато фирма няма касов апарат и на издадените й фактури пише " плащане по банков път" , но клиентите й дават парите на ръка и след това титуляра на фирмената сметка ги внася с вносна бележка по фирмената сметка като на всносител пише неговото име и с основание "плащане по ф-ра № .... издадена на фирма Х " това счита ли се за плащане по банков път. За мен да , но чух мнения, че може да има проблеми с НАП ?