предлагам колеги да се разработи конкретен пример с пълна схема на счетоводно отчитане, но не в теоретичния пример с 300 лева, а например с 93.20, 157.50,и 100,30, която е практика в случая на частични плащания, защото имали формули има проблеми
Да допълня create с друга формула:
ДДС = частично платена сума : 6
пример: 157,50 ; 6 = 26,25 ДДС
Данъчна основа = частично плащане (с ДДС) : 1.2
157,50 : 1,2 = 131,25
Това е математика за 4-5 клас. Не разбирам защо сте толкова против, но аргументите за сложно изчисляване на ДДС са пресилени. Освен това, доколкото знам, счетоводителите ползват софтуерни продукти, така че да му мислят програмистите (за тях задачата как да махнем ДДС е смешно лесна).
Съгласна съм, че българското прилагане и най-добрата идея, може да докара още бели коси и на счетоводители и на предприемачи. Но това не е причина да се отказваме от добрите идеи, а да искаме по-добро прилагане.
Прочетох концепцията. Там пише, че във фактурата трябва да има ред "касова отчетност", иначе режимът не се прилага. Излиза, че е въпрос на договореност между страните по сделката дали да се прилага. Защото, което е предимство за едната страна, много често е недостатък за другата.
При сегашния режим, в ролята ми на доставчик, не стига, че се съгласявам с отложено плащане, ами трябва и да кредитирам клиента, като внеса ДДС-то, а той да ползва данъчен кредит (ако има това право, защото в моя случай понякога кредитирам държавата).
От инфото, което видях съм "ЗА". Работя само с плащания по банков път (нямаме избор с клиента, но това е отделен въпрос). Ако клиентът не иска касова отчетност на ДДС-то, да си търси друг доставчик.