Здравейте колега,
Да четох и неговото становище, и както съм писал в началото и аз заставам на тази позиция, но се разглежда много упорито и другата теза. Една от големите адвокатски кантори в България, занимаваща се с търговско право основно, заемат втората позиция /може би е по-скоро като "връзване на гащите"
/.
Но ето и края на статията на адвокат Александра Атанасова /болднатото е от мен/:
...Не бих могла да направя свое тълкуване на промяната,
тъй като текстът за мен е неясен, но ми се иска да обърна внимание, че с тази промяна би могло да се ограничи значително плащането в брой на дивидентите с отделни протоколи.
Практика е търговските дружества да изплащат дивиденти (в общ размер над ограничителния праг) въз основа на няколко протокола на Общото събрание. Тези действия не бяха в нарушение на ЗОПБ, тъй като и в писмо изх. № УК-3 на МФ, т.IV.6 се посочва, че „всяко едно от плащанията се основава на отделно решение на Общото събрание и не следва да се разглеждат като обща парична престация“. С други думи всяко едно от плащанията по отделен протокол ако е под ограничителния праг няма нарушение на ЗОПБ.
Има опасност, според мен, ЗОПБ с изменението на чл. 3, ал.1, т. 2 да се окаже, че тази практика (след промяната - 03.12.2019 г.) нарушава закона.
Правото на вземане на дивидент възниква в резултат на сложен фактически състав, завършващ елемент на който, е протоколът на Общото събрание.
Но правото на дивидент като имуществено право произтича от членственото правоотношение, т.е. основанието на правото на дивидент е членственото правоотношение между съдружника и търговското дружество. В ЗОПБ вече ще се търси
общото основание за плащането, а не договорът и това ме води към горната теза. ..."
Това ми е притеснението, и за това отворих темата, ако някой има повече и по-конкретно инфо.
Благодаря и хубав ден!!!