Здравейте,
коментирали сте и миналата година, но гледам ноември 2017 е заложен с 21 р.д., не трябва ли да са 22 предвид факта, че повечето хора работят тогава?
http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=CONTENT&I=657
"10. чл. 325, ал. 1, т. 11 КТ - със смъртта на работника или служителя;

.....
Моментът на прекратяването на договора съвпада с настъпването на събитието – смъртта на работника/служителя."

На едно обучение пък експерта от МТСП ми отговори на въпроса от коя дата да прекратя ТД на починал служител с: "Зависи в колко часа се е случило" Ако е до обяд, същия ден, ако е след това от следващия. Ако си е "изработил" половината ден си му го зачитате като да е пълен ден в осигуряване..."


Защо не подадете наново тези документи с правилното ЕГН - мисля , че подадените стари няма да имат последствия поради сгрешеното ЕГН и не е нужно заличаване.
Това беше другата опция, да чакаме, ако от НОИ ни пуснат писмо, тогава да го мислим  :blink:
Все пак ще опрем до нея, защото успях да запазя файла със код заличаване, но самата система при качване вече не го прима, защото засича сгрешено ЕГН... Ще почакаме писмо и може би ще трябва да се ходи на място :)
Здравейте,
аз се залутах едно хубаво :) Подадена декларация за до 410 дни с объркано ЕГН, старата версия не дава проблем и декларацията е приета.
Грешката е установена след като е преинсталирана новата версия. Сега се опитваме да подадем заличаване на предходната декларация, но не можем, тъй като новата версия засича грешката и казва, че това ЕГН не може да има такава декларация....
Та сега какво да правим според вас? Да се опитвам да върна програмата в предходен момент? Дали има откъде да дръпна старата версия, колкото да подадем заличаването?
Здравейте, имам майка в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.  Трябва да я освободя от фирмата и да я назнача в друга фирма /по стечение на обстоятелствата и двете фирми са при нас/. Как става цялата процедура и при двете фирми - от първата фирма трябва ли да подам удостоверение за промяна в обстоятелствата, или направо от новата фирма - Приложение 10 с промяна в обстоятелствата. Само да уточня , че има молба за напускане и съответно молба за назначаване.
Благодаря ви предварително !
Ние имахме промяна на обстоятелствата на майка в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.. Оказа се, че щом е подадена по стария ред, промяната в обстоятелствата е по стария ред, т.е. ходих си до НОИ.

А промяната си се внася от стария работодател, а новия внася нова декларация....

Здравейте,
Извинявам се ако повторя вече зададен въпрос, но нямам време да прочета всичко свързано с болничните, което сте коментирали.
Служител излиза в болничен и са му платени първите 3 дни от работодателя (до 5-то число). След което си пуска платен отпуск 1 ден (06.11), а от 07.11 постъпва в болница.
Понеже в Наредбата за мед. експертиза пише, че "Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност " сега не мога да разбера, работодателя трябва ли или не трябва да плати първите три дни на втория болничен.
Благодаря предварително!
Добре, вие си го водите в болничен, просто той няма да му се изплати...
Ние имахме анулиран болничен от НОИ, съобщиха ни около 2-3 месеца след като го бях занесла. ТРЗ само каза, че ние сме уважили болничния и се води в неплатен отпуск за временна неработоспособност.
Може ли още един въпрос, а ако служителя беше починал в 11 вечерта например, пак ли щеше да е считано от 07.03. Няма ли така да има "отработен" ден и последния му ден в осигуряване да е 07.03, а прекратяване от 08.03?
Не мога да намеря отговор на тези си въпроси и затова явно съм толкова объркана в това отношение.
Благодаря за търпението.  :blush:
Здравейте, моля за помощ, понеже се обърках страшно много  :blink:
Наш служител почина на 07.03 в 10.00 часа в болница.
Понеже е предиобед мисля, че трябва да прекратя ТД считано от 07.03.2014 г.
Наследниците казаха, че са им издали болничен от болницата само за 06.03.
Та правилно ли е така, защото се разрових за боничния, дали не трябва да е до 07.03 и като попаднах на едни дискусии кога точно трябва да бъде прекратен договора и се обърках изцяло.
Благодаря за съдействието!
Да кажа какво доизрових вчера... Чуждестранните студенти могат да работят без разрешително за работа. В Наредба за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България са описани нещата и се успокоих, че само сключваме договор и до 3 дни в БТ.
Явно затова трябва да ходя на място в НАП, защото е работа без разрешително  ::) 
Благодаря за включването  :flowers:
Ние имаме и други чужденци, но са назначавани от колежката, която се пенсионира. Спомням си, че когато "предаваше" ми каза, че не можело по ел. път тях, трябвало в НАП  :blink: Това със сигурност го запомних, но може да има промяна, че последния чужденец е назначен 2011 г.
Здравейте,
Четох и търсих стари теми, но в нито една от тях не успях да "почерпя" нужната ми информация.
Ще назначаваме на тр. договор за 4 часа чужденец, който е студент и е с продължително пребиваване.
Имам снимано разрешителното му за пребиваване, удостоверение от НАП за регистрация, диплома, медицинско, свиддетелство за съдимост.
И сега от тук вече ми е тъмна Индия, за пръв път се сблъсквам с такова нещо и съм малко притеснена. Шефа държи да го назначим началото на ноември. От прочетеното оставам с впечатление, че трябва поне месец по-рано да се задейства процедурата.
1. Притеснява ме факта, че на почти всички документи той е с 2 имена (на свидетелство за съдимост първото е различно  :blink:), а на удостоверението за регистрация от НАП той е с 3 имена. Може ли това да доведе до допълнителни проблеми?
2. Изготвяме справка декларация за средносписъчния състав и колко чужденци имаме на тр. договор.
3. Уведомително писмо до БТ - по образец.
4. Уверение за редовен студент
5. Копие от паспорта с печат за пребиваване (може ли самото разрешение за пребиваване?)
6. Отивам в БТ с тези документи + ТД (тр. дог.)
7. И след като те издадат декларация за краткосрочна заетост
8. отивам в НАП с всички документи, за да регистрирам ТД на място (не можело по ел. път).
Това ли е процедурата? Моля ви помагайте, че съвсем се обърках :(
Благодаря предварително  ::)
Явно имам проблем с достъпа  :(
На мястото на тази справка ми се е появило Справка за актуалното състояние на фискални устройства с дистанционна връзка, регистрирани на задължено лице...
Ще трябва да ходя да подавам за пълен достъп. Благодаря ви много за бързите отговори! Приятел ден!  :flowers:
А преди не се е изисквало пълен достъп, така ли? Ще пробвам пак, може грешката да е в мен. Става дума за справка с ел. подпис.

Мерси и ще дам после отзиви.
Здравейте,

Извинете, че повдигам стара тема, но за да не пускам отделна тема можете ли да ми помогнете да намеря откъде да пусна тази справка? Преди съм я правила, но отскоро изчезна линка и не виждам къде е. Аз ли нещо недовиждам или я махнаха?

Моля ви помогнете, защото не мога да прекратя един доста стар договор, който не знам как е подаден от предишната колежка. Благодаря ви предварително!
Благодаря, явно не съм разбрала какво е имала предвид Елена :)
А ако са в различни месеци?
На мен ми се наложи да си взема болничен края на февруари, а началото на март ми го удължиха. ТРЗ ми изплати само 3-те дни от първия болничен, а сега чакам от НОИ за втория... :hmmm:
Здравейте,
Не знаех как да кръстя темата, така че да е разбираемо, какво ми е питането....
Та въпроса ми е следния... Май месец кои са дните, които ще се заплащат на 100 % отгоре ако се работи?
В смисъл аз мислих за 1, 3, 5 и 6-ти май, но май и съботата все пак е официален празник...
Заплетох се нещо и не искам да объркам колегите. Ние нямаме прекъсване на работния процес, та хората са се разбрали и са си разпределили празниците и така...

Благодаря ви много предварително  :thumbup:
Защото при предишно пенсиониране на такъв рабптник е изискано от НОИ. Аз съм в заварено положение. От скоро съм във фирмата и шефа ми каза, че при предишно пенсиониране е изискано такова писмо и да видя от досието на този служител какво са писали тогава  :hmmm:

Та го попреписах. Иначе видях, че почти същото е описано в УП3 от предишния работодател. Става дума за работа в йонизираща среда  :hmmm:
И забравих да попитам в УП1 ще трябва ли да напиша забележка, че стажа е при 2-ра категория труд, за да го преизчислят в НОИ? Или приложеното писмо за допълнителни отпуск, вр. труд и храна за работа във вредна среда ще е достатъчно?

Благодаря!