Колеги, има ли тук, в този сайт таблица на териториите към държавите членки включени/изключени от територията на ЕС за целите на ДДС?   
Здравейте,

Не намирам Закона за енергията от възобновяеми източници?!
С оглед на все по налагащото се  производство и търговия  на ел. енергия от фотоволтаици, мисля, че е добре да го има в списъка.
Защото предприятието е външнотърговско и зависимо от контрагентите си в чужбина, които два пъти в годината- през август и преди Коледа НЕ РАБОТЯТ но определен брой  дни. Съответно  по същото време и нашата компания затваря.
Затова още от декември, чрез този график се определят за следващата година плануваните дни в които хората ще  са в платен отпуск, поради тази причина.
Останалите дни си ползват по тяхно желание.
Здравейте,
Без да давам отметка на квадратчето "Назначен през 2022 г.", при печат, излиза текста:
"Заема длъжност:......, в ......... назначен(а) през 2022 г."
Излиза, че на всички, които са разпечатвам "График за 2022 година за ползване на платения отпуск" са назначени през 2022 г.
Може ли да отстраните тази грешка?!
https://www.noi.bg/legislationbg/methods/846-miikoef

pdfМетодика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, отпуснати с начална дата от 01.01.2000 г. до 31.12.2018 г., или от 01.01.2019 г. до 31.12.2021 г. във връзка с § 22ц от ПЗР на КСО (актуализирана юни 2021 г.)
ZAR - Южноафрикански ранд   Южноафрикански ранд   ZAR   1.073500   9.315320   100   0.005630

тук не са 100, а са 10 ранда = 1.0735
Уважаема -mpp-, само докато ви чета и ме обхваща ужас за горките клиенти, които биха могли да попаднат на вас. Това, което сте написали, по въпросите, които сте формулирали е същото като това,  ей така аз като си седя и да ми се върти една идея в главата, дали не бих могла да си открия на първо време един медицински център в който да идват хора на които да давам лекарства...някакви, инжекции да бия...пак някакви, ама ей така за без пари докато се науча да бия инжекции и докато се науча да познавам различните лекарства и си стъпя на краката.....
Днес от 16:00 ч  е имало уебинар с министърката Деница Сачева,  освен въпроси около икономиката, разяснявано е и прилагането на мярката 60/40. Гледал ли го е някой?
На мен ми казаха, че мога да подам два списъка за двата месеца. За април,  вероятно ще се подава допълнилено с корекции, понеже не е минал месеца. Другото което ми казаха, в заповедите да са цитирани имената на лицата в отпуск.
Представят се списъците отделни за март и април, ако засяга периода два месеца. 
А за оборотите искат дневници за продажби/ ако е рег по ДДС/  и ОПР-та за март на двете години.
В "Често задавани въпроси"- това е отговора:

20. Защо не се визуализират данните на вече подаден Годишен отчет за дейността чрез Информационна система „Бизнес статистика” (зареждат се празни справки, без данни)?

Причина може да са постоянните обновявания (update) на програмата AdobeReader на Вашия компютър, които обикновено стават автоматично. За да преодолеете проблема с визуализацията на данните, е необходимо да направите следните настройки:

1. Отворете програмата AdobeReader

2. От меню Edit изберете Preferences

3. Отидете на Security (Enhanced)

4. Натиснете бутона „AddHost” и в новия прозорец изпишете с малки букви на латиница isbs.nsi.bg

5. Натиснете бутона „ОК” и затворете AdobeReader.

Друга причина може де е защитата на Adobe Reader за изпълнение на  java скриптове. За да преодолеете проблема с визуализацията на данните, е необходимо да направите следните настройки:

На антетката в горния ляв ъгъл (под дискетката) има удивителен знак (!). При натискане се появява жълта лента със съобщение за java script. В дясната част на лентата натиснете options  и изберете втория ред Add host to privileges side.
От няколко месеца попълвам тези таблици във връзка с ДДС за възстановяване.

Аз също. Неизменна част са от  всяко едно Искане за представяне на документи.
За какви становища на НАП, какви тълкувания противоречиви и формулировки, какви 5 лева....???!!!  Това са глупости! Първо трябва да декларирате финансовия резултат към държавата и след това  имате право да разпределяте дивидент от евентуалната си печалба....
По същата логика би следвало да ни се забрани сами да си светваме крушките у дома, да ни се забрани  да ползваме всякакви електрически уреди, да ползваме контакти -  това е опасно за нашето здраве - нямаме необходимата квалификация и образование. Само електроинженерите ще имат право да боравят с тези предмети - и затова ще им се плаща...кой...ние!!! Защо само адвокатите да са привилигировани....???
Ако до 1 май няма конкретни резултати, свързани с внасянето и разглеждането на проекта за изменение на Закона за адвокатурата в пленарна зала в парламента, адвокатите ще предприемат ефективни стачни действия. Това реши през почивните дни Общото събрание на адвокатите от страната. Изключително спорните промени, предложени от самите адвокати, предвиждат заявления, жалби и молби от името на бизнес клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията. Който не се съобрази с това, ще подлежи на глоба от 1000 до 5000 лв. за първо нарушение. Срещу това се обявиха професионалните организации на счетоводителите, юрисконсултите, нотариусите, БСК и др., тъй като подобни промени дават монопол на адвокатите върху дейности, които не изискват правен ценз - като счетоводни и консултантски услуги. Затова и промените отлежават вече над 1 година в парламента.

Събранието даде мандат на Висшия адвокатски съвет да се срещне с председателя на парламента Цецка Цачева, с премиера Бойко Борисов и с комисията по правни въпроси, за да бъдат отстранени пречките по придвижване на законопроекта, предаде "Правен свят". "Адвокатурата сме изключени от процеса на реформа или промяна на съдебната и правна система. По-слаби сме от другите съсловия, срещу нас беше изправена една мощна и платена коалиция от колеги, с които сме започнали правната си работа заедно", заяви председателят на правната комисия в НС и вносител на скандалните промени Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той прогнозира, че парламентът ще разгледа промените до средата на годината.

Кирилов не се чувства в конфликт на интереси заради законопроекта, въпреки че е адвокат, а Нотариалната камара образува производство срещу него. "Процедурата стигна до извода, че няма конфликт на интереси. Имаме готовност непрекъснато да продължим работата по законопроекта, но молбата ми е тази работа да е взаимна", призова той. Кирилов коментира и друг от спорните текстове в проекта, с който на адвокатите се дават частични удостоверителни функции. "Мисля, че това не е същината на адвокатската професия. Ако би се допуснала такава заверка, то това трябва да са много ограничени случаи в територия, която не е покрита от нотариални услуги", каза депутатът.
Здравейте,

Имам казус, на който зациклих и от много четене се обърках.
Бълг фирма рег. по ДДС,  закупува стока от трета страна/извън Общността/, стоката пристига в държава членка на  ЕС и ще се продава от тази държава членка на фирма, рег по ДДС в друга държава членка без да влиза в Б-я.
На митническите документи ще бъде посочена нашата фирма-БГ фирма,   като вносител.
Спорде вас при тези обстоятелства как ще се третират тези доставки, кой плаща ДДС -то и кога?

Ще съм ви благодарна за коментарите ви.

   irenabrili,

Т.е. тази година нямам право да ги приспадна?