Здравейте!

БГ фирма продава на швейцарска фирма стоки, които се изнасят в САЩ - до адрес на представителство на швейцарската фирма там. Условията по доставката са EXW - т.е. франко завода на БГ фирмата (тогава и рисковете, свързани със стоката се прехвърлят на купувача). Има поръчка от клиента в началото на март 2024, на 20.03.2024г. издаваме фактура / invoice, правим митническото освобождаване на стоките за износ и същите са натоварени на камион на 21.03.2024. От там пътуват до София, после се претоварват и заминават за Хамбург, от където ще пътуват с кораб до САЩ.
Сега клиентът иска да "осъвременим" фактурата.... Можели да приемат такава, но с датата на вдигането на стоките от Хамбург???- вероятно ще се натоварят на кораба на 09.04.2024г.
БГ фирмата няма ангажимент към спедицията и транспорта - всичко се организира от Клиента ни. Според мен нямам основание да променям фактурата - същата е издадена, когато са вдигнати стоките от България и издадената тогава фактура е представена и пред БГ митницата. Подписали сме протокол за предаване на стоките на транспортната фирма, която ще кара стоките до София и после до Германия, има и CMR за транспорта до Германия. Очакваме да ни изпратят транспортен документ за морския транспорт (коносамент), както и да се актуализира информацията в системата на митниците, че износът е осъществен (сега е със статус вдигнати стоки)

Моля за съвет, дали аз пропускам нещо.
Благодаря предварително!
Благодаря, Marpan_64. Аз бях останал с впечатление, че осигуровките се приспадат само в ГДД, след преизчисляване на осигурителния доход....
Здравейте, Колеги!
Имам питане във връзка с лице на трудов договор, което отскоро е и със свободна професия – започва да се осигурява от 01.01.2024г. Тъй като не съм работил скоро с такова, моля за мнение, дали разсъждавам правилно и дали изпускам нещо:
Декларация за регистрация на СОЛ е подадена в срок, ще се осигурява само за фонд Пенсии.- в полето за идентификатор на ФЛ е вписано ЕГН, а за идентификатор на ЮЛ – БУЛСТАТ.
1.   Д1 – до 25-то число на следващия месец, като попълвам следното:
-   Т.4 – код по БУЛСТАТ;
-   Т.5 – ЕГН
-   Т. 12 – вид осигурен 12
-   Т. 16 – попълвам 2-2-0-0 (за 01.2024)
-   Т. 16.1 – 2-2
-   Т. 21 – осиг.доход – 933,00 лв. (на трудов договор се осигурява на около 1500 лева, т.е. няма да надвиши максималния осиг.доход)
-   Т. 22 – 14,8%, т. 22.1 – 8%, т.26 – 5% (за сметка на осигуреното лице)
Друго нищо не попълвам.

2.   Декларация 6 – веднъж годишно, до 30.04. – със сумата на дължимите осигуровки (без данък).
3.   След всяко тримесечие – декларация по чл.55 – от дохода, който е „фактурирал“ и получил реално, приспадам 25% НПР и върху така получената данъчна основа начислявам 10% данък – това и декларирам и съответно това се плаща. С ГДД и приложенията за СОЛ – преизчислявам и изравнявам и съответно се довнася или възстановява данък.

Моля за мнение, дали правилно разсъждавам и случайно не изпускам нещо….Благодаря предварително!
Благодаря на всички отговорили! Ще следвам практиката с отчет за продажбите, а за който иска - фактура.
Здравейте, Колеги!
От днес фирмата ни има сключен договор за доставки чрез пощенски паричен превод - ние доставяме стоките до клиента, не издаваме фискален бон, клиентът плаща на куриера, а последният му издава разписка за ППП.  Сумите ще постъпват по банковата сметка на фирмата...

Понеже не съм имал подобен случай досега, моля за съвет как е най-рационално да правя счетоводните записвания:

1. При поръчка издаваме фактура, като ако клиентът не е поискал такава и е съответно ФЛ, на мястото на ЕГН записваме 9999999999. - статия 411/гр.70 - така ще се отрази всичко в дневника за продажбите.
2. При получаване на плащането закривам разчета с 503/411. Таксите за ППП за са сметка на клиента.

Някой ползва ли други методи, тъй като този, ако има доста поръчки ми се струва малко "тромав"...? Но работим с Бизнес Навигатор, през него издаваме и фактурите и не се сещам как по друг начин ще отразя продажбите в дневник продажби.
А какво се случва, ако клиент върне стоката? Трябва да издам кредитно известие - пак ли с 9-ки на мястото на ЕГН?

Здравейте!
Имаме служебен автомобил, който (както може да се очаква) гори повече бензин, отколкото е определено в техническата му спецификация. За да си признаем за счетоводни и данъчни цели реалния разход мисля да направим следното:
1. Заповед за тричленна комисия, която да установи реалния среден разход - пълен резервоар, изминава разстоянието от Монтана до София и обратно, допълва се резервоара и се определя разхода. Като основание - определяне на действителния разход на автомобила, като съм намерил и едно разяснение от НАП - 24-31-91 от 28.08.2009г. в тази насока - мисля да го цитирам и него.
2. Комисията прави пробега, установява разхода и съставя протокол, в който се описва как е определен разхода и съответно резултата.
3. На основание на така определения среден разход, ежемесечно на база пътните листи изписвам изразходеното гориво.

Моля са споделите от опит / и-или знания дали трябва още нещо, или така ще е ОК.
Благодаря предварително!
Здравейте!
Понеже не можахме да намерим доставчик в БГ и Европа, се налага да поръчаме инструменти и по-специални винтчета от Алиекспрес / Китай. Някой има ли опит с признаването за счетоводни и данъчни цели на покупка от този сайт. Водихме кореспонденция с китайците, обещаха да пратят invoice. Тук ще се обмити, като ще приложим и банково извлечение за транзакцията по заплащането на стоките. Имам обаче следните притеснения:
1. От сайта може да се изтегли "инвойс" за покупката на английски, но той съдържа данни за потребителя в сайта, а не пълните фирмени данни... Ако не пратят друга ф-ра, тази може ли да се признае, ако митниците я признаят един-вид...?
2. Понеже се изисква плащане с кредитна карта, платихме с личната карта на управителя на фирмата. Ще му възстановим сумата (около 3000 лева) в брой...като ще приложим платежен документ, удостоверяващ заплащането на материалите.

И ако всичко мине по план, мисля да заведа материалите по цената на придобиване: покупната цена, плюс разходите за транспорт, плюс мита, такси и ДДС начислени от Митническите органи.

Моля за съвет, за какво да внимавам, преди да осчетоводявам покупката...
Здравейте!
Работя по трудов договор, като счетоводител, но работодателят ми позволява да извършвам и допълнително счетоводни услуги (частна практика), доколкото това не пречи на работата ми по ТП. Насочил съм се да се регистрирам, като лице със свободна професия - счетоводни и консултантски услуги. Не искам да регистрирам фирма, тъй като има вероятност да премина на държавна работа, което няма да е съвместимо с упражняване и на частен бизнес - тогава ще е по-лесно да "изляза" от свободната професия, отколкото да се "махна" от фирмата... Както и да е, моля да споделите дали разсъждавам правилно:
1. Регистрирам се в БУЛСТАТ.
2. След регистрацията в БУЛСТАТ се регистрирам като СОЛ в НАП, но ще подам ОКД-5 когато започна ефективно да упражнявам дейност.
3. Тъй като реално ще упражнявам дейност 2-3 месеца в годината за счетоводно обслужване и съставяне на ГФО на сравнително малки фирми, нерегистрирани по ЗДДС, ще започвам и прекъсвам осигуряването си като СОЛ за тези периоди.
4. За заплатените услуги ще издавам документ с реквизитите на чл.6 от ЗСч., например ф-ра от кочан.
5. Подавам си ежемесечно Д1 и веднъж годишно Д6.
6. Декларирам доходите с декл. по чл. 55 за всяко тримесечие и внасям дължимия данък, съответно и с ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ и прилагам и справка за оконч. размер на осиг. доход. Клиентите ми съответно ще трябва да декларират единствено изплатения ми доход със справката по чл. 73, ал. 1.

Как мислите, има ли нещо, което пропускам или не...?
Здравейте!
БГ Фирма продава на немска такава стоки. Поради реорганизация на дейността се налага временно "инвойс"-а да се издава ръчно, а не чрез специализирания програмен продукт, който се ползва по принцип. Как мога да постъпя?
1. Оформям инвойс-а и го номерирам със следващия пореден номер, следвайки досегашната номерация.
2. Отварям си регистър с графи: номер, дата на издаване, получател, предмет на сделката, в който вписвам издадените по този начин инвойс-и.
3. Осчетоводявам издадените инвойс-и в счетоводната ни програма - 411/701....

Моля да споделите дали пропускам нещо?
Здравейте!

Съгласно сключено споразумение, немска фирма следва да плати на БГ фирма (и двете регистрирани за целите на ДДС) обезщетение (неустойка) за това че е не е закупила в предварително договорен обем предварително поръчани за изработка изделия.
След плащането, съгласно чл. 84 от ППЗДДС, БГ фирмата не издава фактура, а следва да издаде документ удостоверяващ плащането.
Питането ми е има ли някаква общоприета форма на такъв документ - мислех да е удостоверение или разписка, съдържаща реквизитите по чл. 6, ал. 1 от ЗСч. Ще го съставим на БГ и на английски език (на какъвто език кореспондират двете фирми в установените си към момента търговски взаимоотношения).
Моля потвърдете, дали разсъждавам правилно...
Аз, доколкото разбирам, това си е работно облекло, но все още не е завършено. Защо не отразите покупката в сметка доставки (301) и когато го брандират, с натрупаната сума - към сметката за отчитане на работното облекло, след което го изписвате, като разход...
Колеги, никой ли няма опит с подобен вид дейност....? Просто се чудя, дали ако продаваш автомобили втора употреба задължително се регистрираш по ЗДДС и съответно прилагаш облагането на маржа или общия ред, или може да не прилагаш ЗДДС, докато не достигнеш прага за задължителна регистрация (20 000 ВОП, съответно 50 000/100 000 (от 01.01.2023))?
Здравейте!
Фирма ЕООД ще търгува с автомобили втора употреба, закупени от Германия, Италия и Швейцария. Фирмата няма регистрация по ЗДДС. Тъй като досега не съм се занимавал с подобен вид дейност, моля за помощ по следните въпроси:
1. Задължително ли е фирмата да се регистрира в НАП, като дилър на стоки втора употреба, ако няма регистрация по ЗДДС. Т.е. ако фирмата няма необходимия оборот за задължителна регистрация и съответно не се регистрира по ЗДДС, следва ли да прилага изобщо изискванията на закона или не?
2. Какъв е в случая прагът за регистрация по ЗДДС - 20 000 лева стойност на доставките (ако закупува стоките от фирми в ЕС, регистрирани по ДДС и съответно има ВОП)? И съответно ако ги купува от дилъри на стоки втора употреба, които прилагат режима на облагане на маржа, или от физически лица - тогава по общите правила ли ще бъде - 50000 лева, или не?

Благодаря предварително!
Благодаря за изчерпателния отговор! Само да уточня - собственикът е пенсионер и се осигурява само за здравно осигуряване. Предполагам при сключване на договор за личен труд не е нужно да променя вида на осигуряването си и да се осигурява и за ДОО?
Здравейте!
Собственикът на ЕООД иска да сключи договор за личен труд между него и ЕООД-то. Понеже не съм имал такъв случай досега, моля да споделите дали разсъждавам правилно:

1.   Решение на ОС на ЕООД-то за сключването на договор със собственика за полагане на личен труд – условия, размер на възнаграждението.
2.   Договор за личен труд – свободна форма, описват се детайлно задълженията на полагащото труд лице – няма да се покриват със задълженията му по управление и контрол, възнаграждението – 710 лева месечно. Трябва ли според вас да има и някаква длъжностна характеристика???
3.   Всеки месец, прави се ведомостта – от 710 лева се приспадат дължимите осигуровки, които собственикът внася за собствена сметка, върху получената така данъчна основа – 10% данък по ЗДДФЛ, който се удържа и внася от ЕООД-то. Осигуровките собственикът ги внася през лична сметка, но когато е регистриран като СОЛ, в декларацията Окд-5 е посочено, че осигуровките се внасят чрез това ЕООД. Мисля че това е достатъчно, няма смисъл осигуровките да се внасят през разплащателната сметка на фирмата? Или греша?
4.   Ежемесечно – декларация обр. 1, код 12, накрая се посочва обл.доход 710 лева и размерът на удържания данък. Тъй като фирмата няма други работници, следва ли да подава декл. 6 и в нея да посочва удържания данък  по ЗДДФЛ, или следва собственикът да го декларира с неговата декл. 6? Аз мисля, че трябва ЕООД-то да подава д6, а собственикът при подаване на неговата д6 да НЕ включва и удържания му данък…
5.   В края на годината – собственикът подава ГДД по ЗДДФЛ, доходът се посочва в раздела за трудови правоотношения. Попълва и справката за изравняване на осигурителния доход. Тук трябва ли да се включи и доходът от личния труд – според мен да, както и ако средномесечно полученият доход е над 710 лева – съответно се дължат за довнасяне и осигуровки?
6.   ЕООД-то подава справката по чл. 73, ал. 6 – за доходи от трудови правоотношения.

Моля ви да ме коригирате ако нещо пропускам или греша!
Здравейте!

ФЛ, наемодател, сключва договор с наемател - ЮЛ за отдаване на търговско помещение. Договорът е за една година, като е записано, че след изтичането й, ако няма възражения от страните, същият се счита за продължен за неопределено време.

В контекста на горното, при месечен наем от 550 лева, следва ли според Вас плащанията на наема да са задължително по банков път, с оглед на това, сумата за две години ще надвиши 10 000 лева, каквото е и ограничението според ЗОПБ? Въпреки че договорът на практика няма определен срок, от който да се изчисли общото плащане по него...?
Здравейте!

Шефът се е споразумял със служител да премине от една длъжност на друга такава. Само че така старата длъжност на служителя се освобождава и са се разбрали докато приключат конкурсните процедури и назначаването на нов човек (грубо около 3 месеца), служителят да си изпълнява и досегашните задължения, за което ще получава допълнително още 50% от настоящата си заплата. Иска да сключим допълнително споразумение за преназначаването на новата длъжност и споразумение по чл. 259 КТ - за временно съвместяване на двете длъжности. Само че споразумение по чл. 259 от КТ доколкото знам не може да има при свободна длъжност, а само за заместване на временно отсъстващ служител.

Аз предлагам следното:
1. ДС за промяна на длъжността на служителя - на 40 часа седмично, съответно молба от служителя за заемане на новата длъжност, длъжностна характеристика и регистрация на ДС в НАП;
2. Трудов договор по чл. 110 от КТ, във връзка с чл. 68, ал. 1, т. 4 от КТ - 20 часа седмично, съответно молба от служителя да заеме тази длъжност и съгласие да работи повече от 48 часа седмично - във вр. с чл. 113, ал. 2 от КТ. Регистрация на трудовия договор в НАП.
3. Водене на специална книга по чл. 113, ал. 7 от КТ - такава не съм виждал досега, някой знае ли какъв е образеца?

Общо взето това измислих.  Моля за съвет дали разсъжденията ми са правилни или има друг - по-лесен начин, за който не се сещам...Благодаря предварително!
Да, предложих да го прави през ПИК, но първите месеци са напрегнати и ме помолиха да продължа аз, подавам с моя ел. подпис и в НАП и в НОИ, ангажимент е и мисля,че е редно да получа нещо за труда си, само да не объркаме майчинството?

А, значи аз не съм разбрал от първия пост.... В случая лицето в майчинство ще получи фактура от Вас за услуги, които Вие ще извършите.... Не мисля, че това ще е проблем. Все пак майката спазва указанията на здравните власти, не работи в случая и НОИ не бива да имат претенции.... Ако майката сама си подава Д1 също не виждам защо да не е ОК -  това са законово вменени й задължения и не би следвало да е дейност.

П.С. За какви анекси при нулеви ДДС става въпрос?
Не ми се струва правилно... Ако фактурата се издава от името на лицето в майчинство, това за мен си е осъществяване на дейност.... а не трябва да има такава, докато получава обезщетение за това, че е по майчиннство.

Имал съм случай с шофьор и СОЛ едновременно, който беше в болничен, но раотеше шоферлъка и докато беше болен - по пътните листи го "хванаха" и трялваше да върне изплатените му болнични...