Здравейте. Във фирмата имаме служители на длъжност охрана, които работят на 12-часови смени от 19:00ч.  до 07:00 ч. Регламентирани са три почивки по 30 минути, от които едната се ползва за хранене, а двете са физиологични. Почивките се включват в работното време. В графика смятаме за всяка смяна по 4 часа дневен труд и 7 часа нощен, който приравняваме към дневния с коефициента и така получаваме 12 часа. Нещо се обърках, защото чисто времево по часовник се загубва един астрономически час.Как е правилно да се направи?
С каква счетоводна операция следва да се осчетоводи? :blush:
Да, програмата определено не може да направи файла.Какво ще ме посъветвате? Как да постъпя?
Здравейте. Имам служител, който е освободен считано от 03,08,2018 г. На 01,08,2018 г.  и 02,08,2018 г.е воден самоотлъчка. Няма отработени дни през месеца.Има начислено обезщетение по чл.224, съответно и удържан ДОД. Сумите излизат в декларация обр.6, но програмата не може да ми генерира файл за декл.обр.1, предполагам, защото няма отработени дни в месеца. Работя на Плюс-Минус. Някой дали може да ми помогне как да го включа в декл.обр.1?
Извинявам се, моя грешка.  :blush:Заведена е като дълготраен актив 12,2005 г
Ако може и аз да попитам за срочен договор. Лице, назначено по чл.68, ал.1, т.2 подава молба за освобождаване по взаимно съгласие с дата 08,08,2018 г., считано от 10.08.2018 г.Работодателят иска да се отработи едномесечно предизвестие.От коя дата следва да се освободи ?
Здравейте.Имаме продажба на дълготраен актив-сграда и земя. Сградата е построена по стопански начин. Заведена е като дълготраен актив 12,2015 г. Има направени подобрения през 2016 г. Ползван е данъчен кредит. Урегулиран имот е. Избира се да се продава като освободена сделка по чл.45, ал.3. Трябва ли да се прави корекция на ДДС по чл. 79 на ползваното такова при построяването, с протокол ?
 P.G.H.R  за какви работни дни говорим? Аз разбрах от въпроса, че ще се застъпват майчинства. Ще се прекъсва първото, за да се вземе 45 дн. болничен за второто.
Майката ще има право на 50 % от първото майчинство.
Можете, ако се върнете на работа.
Да, това го знам.Озадачена съм обаче, защо имам предписание от ИТ да имам 24 часова почивка между първата и редовната смяна, като ми е цитиран точно този член.За мен там нямам междуседмична почивка, а междудневна и трябва да е 12 ч. почивката. Инспектора ми твърди, че винаги при промяна на смените се прави 24 ч. почивка, без значение дали става дума за междудневна или междуседмична почивка.
Здравейте.При график от понеделник до петък първа смяна, събота редовна, неделя почивка, колко часа трябва да е почивката между първа и редовна смяна -12 или 24 ч.?
Taka e - и аз се замислям относно практическите аспекти на въпроса, защото в тези полета ще се получи конфликт, при реално въвеждане на часовете. Дори да го приеме софтуера, пак някои скрупульозен служител от НОИ може да каже, че не му харесва вида,в  който фигурират в декларация 1...
 Друг проблематичен момент е, че от НОИ имат указание (изобщо те много си падат по вътрешни указания), че посочените работни часове в удостоверение 9 не трябва да надвишават нормалната продължителност на работното време за периода на временната неработоспособност. И това по същество опорочава цялата идея за часовете в болнични в практическите й измерения, защото влиза в конфликт със същността на СИРВ като такова и в крайна сметка напасването на графици ще си продължи. Което означава, че пак по стария начин ще си напасват графици, което не е непременно лошо и дори е далновидно.  :smile1:

А как практически от НОИ могат да видят графиците? Те съществуват само на хартия при нас.Подава се декларация обр. 1 с осем часов работен ден и съответно болничния попълнен в дни, както до сега.Просто си разсъждавам. :blush:
Здравейте.По телевизията много се коментира за въвеждане на нови правила за подаване на болничните в часове при работа на смени.Четох последните промени в Наредбата за работно време, почивките и отпуските и не можах да разбера къде точно е записана тази промяна и касае ли конкретно: фирма работеща по график на 7- часови смени , включително събота и неделя.Въведено е сумарно едномесечно отчитане със заповед на управителя.Правят се графици, така че да няма извънреден.В ТРЗ програма служителите се водят на 8 часа и се подава Декларация обр.1 с код 01 всеки месец. Та въпросът е на тази фирма следва ли да се подават болничните в часове?
Здравейте. Да не отварям друга тема да попитам тук - съдружник, в ООД, вписан като управител, иска да се осигурява в дружеството на трудов договор на длъжност началник склад.Възможно ли е или задължително трябва да е на длъжност управител?
Да аз съм се заблудила при задаването на въпроса, исках да попитам в Декларация 1 на вид осигурен 01 ли трябва да е в клетка 12?
Трудов договор с условие за обучение по време на работа - чл. 230 ал.1 от КТ - в уведомлението по чл.62 на вид осигурен - 01 ли е ?
Здравейте, имам работник в болничен до 08.04.2018. След това ми носи болничен от 10.04.до 13.04.2018. Програмата /Плюс минус/ не начислява 3 дни за с-ка на р-ля по втория болничен. От НОИ , обаче са изплатили обезщетение само за 1 раб.ден по този болничен. Кой е прав в случая

От НОИ са прави.Когато временната неработоспособност е установена с два първични болнични листа и в периодите по тях има прекъсване в почивен ден работодателят дължи възнаграждение по чл.40 ал.5 от КСО за първите три работни дни и по двата болнични листа.
Плюс Минус не го прави правилно когато прекъсването е в почивен ден.Трябва вие да си го въведете сами-първите три дни за работодател отделно и пак ръчно следващите дни с общо заболяване или там каквото е.
Здравейте.Имам следния проблем: Пуснах уведомление за назначаване на трудов договор на чужденец , женен за българка.Върнаха ми отказ заради грешно ЕГН. ЕГН-то е 1003740829. Сега незнам как да назнача човека.
Има карта издадена от тук и пише вида разрешение е продължително пребиваващ.Прилича на лична карта.
Моля дайте съвет ,който има опит с подобен случай.Благодаря предварително.


ЕГН или ЛНЧ е?