От НОИ са спряли отпускането на обезщетението на лицето, защото  е започнало работа?
Здравейте.Мисля, че ръчно се разпределят от публичния изпълнител. Свържете се с него и му поискайте разпределение на сумите.То ще ви трябва и за осчетоводяването.
Благодаря. Броя от деня следващ връчването.
Здравейте. Така правилно ли са датите:
Предизвестие №...... / 13,06,2020г.
срок на предизвестието 30 дни
дата на връчване на предизвестието 13,06,2020г.
прекратяване на трудовия договор считано от 13,07,2020 г.
Колебая се кога е трябвало да бъде връчването - 13,06,2020 или 12,06,2020 г.
И аз имам няколко човека в март месец, които бяха над 30 дни неплатен и сега се чудя какво да ги правя.  :noexpression:
В коя клетка в декл.1 следва да се подаде, конкретно неплатен отпуск по чл.173а?

Привет,
приемат се Д1 с код 28.
Най-общо казано /при равни други условия/ - за месец май лицето ще има два броя /два реда/ Д1 - на първи ред дните НО със стаж, на втори ред /код 28/ - дните без стаж. Ако си правите заплатите с някакъв програмен продукт - програмата ще генерира автоматично двата реда.
В случай че лицето е в неплатен отпуск, който не се признава за трудов стаж, означава, че не му тече трудов стаж и за този период няма основание да му се полага платен отпуск.
А ако случайно лицето попада в някоя от хипотезите на 173а, ал. 2 от КТ - времето се признава за трудов стаж.
Благодаря ви.Понякога е полезно човек, да се включва с мнение във форума. :bow: :bow: :bow:
Да се допълня.Ако направя ведомост на 8 часа, за да може да се плати пълния размер на РЗ, няма как програмата да ми направи Декл.обр.1 и обр.6 на 4 часа, за да подам реално отработеното време.Файловете ги прави с един бутон, автоматично.Ох, много се притесних и омотах. :blush:
Много се обърках и се притесних.Имам фирма, която кандидатства и незнам сега не сбъркахме ли.
От горе посочения линк ме обърква отново текста, цитирам:
"Предвид посочените разпоредби, работникът получава пълния месечен размер на трудовото си възнаграждение (т.е. какъвто е за пълно работно време), въпреки че работи при непълно работно време....."

Здравейте, не споделям виждането на Nina87... Според мен Декларация Обр.1 се подава съгласно ДС, т.е на за 4 часа. Но начислявате пълния размер на заплатата за 8 часа, и съответно ОВ върху тази сума. Впоследствие ще Ви бъдат възстановени съответните суми съгласно Мярка 60/40. И ще чакате всички трибуквени агенции един ден да Ви проверят, дали правомерно сте участвали и получили сумите. Ако подадете Декларация Обр.1 на 8 часа, влизате в конфликт с ДС, което е сключено за 4 часа, т.е. подавате невярна информация и нямате никъде посочено намалено работно време освен на един лист хартия /съответното ДС/.

А като начислите пълния размер по ведомост, а подадете декл.обр.1 на 4 часа не става ли невярна информацията? :blush:Декл.обр. 1 трябва да си отговаря на ТД или ДС/ако има/ на ведомост и начислени осигуровки.Намаляването на работното време е със заповед.

На мен така ми го обясниха консултантите по мярка 60/40.
 Здравейте. Според закона за извънредното положение целият период на неплатения отпуск, без ограничение, се признава за трудов стаж съгласно изричната разпоредба на чл.173а, ал.3 КТ. Това как следва да се отрази в декл. обр.1 ? Правилно ли ще е да подам по един и същи начин неплатен отпуск под и над 30 дни в декл. обр.1?
Според мен правите си Декл. обр.1 и 6 и ведомост, всичко както до сега на база посоченото в сключените ТД работно време и РЗ. Изплащате  РЗ на служителите по ведомост.Подписват ви се.След одобрение по мярка 60/40 работодателят ще получи по неговата банкова сметка одобрената сума.Така ще си възстанови тези 60 %.Останалото ще си е разход за него.
Здравейте, може ли някой да ми даде бланка за предизвестие  за освобождаване по чл.328, ал.1 т.12, и какво основание за прекратяване трябва да се напише в заповедта за освобождаване? Четох, че  трябва да е добре мотивирана заповедта.
На мен тази сутрин ми отговориха от Агенцията по заетостта, че работниците трябва по ведомост да се водят на работа, а в същото време да не работят и обекта да е спрял работа със заповед.Ние трябва да им платим, каквото имаме по ведомост и да си внесем осигуровките, а после по програмата работодателят ще си получи парите/ на база януарския осигурителен доход/.
За да се кандидатска по тази мярка 60/40 работниците как трябва да се водят по ведомост - на работа/ но да са си на практика вкъщи/, платен отпуск или неплатен отпуск? Никъде не виждам да е конкретизирано?
 "За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение."

Защо е написано брутното, не трябва ли служителят да получи нето или аз го тълкувам неправилно?  :blush:
Здравейте.Може ли някой да ми обясни по-подробно как става освобождаването на персонала по чл.328, ал.1 т.4? Какви обезщетения се дължат?Има ли предизвестие?Как се документира самото спиране на работа за повече от 15 дни? През тия 15 дни не ми е ясно персонала по ведомост как се води?
Предвид извънредното положение повечето ни фирми спряха да работят и искат да освобождават персонала.Този член според вас подходящ ли е? Сред персонала имам и майки с деца под 3 години.
да, извинявам се ал.1 :blush:
Здравейте, обезщетенията по чл.222 включвате ли ги в справката по чл.73 ал.6, че моята ТРЗ програма нещо ги изключва като прави файла, а мен ми се струва, че трябва да ги има ?
Изключва се в смисъл в настройките на програма е зададено като  генерира файла с всички служители, да го прави без вид осигурен 10. Управителя го няма в справката.Сега видях, че ги няма и хората, които са с допълнителен трудов договор  с вид осигурен 04.