Здравейте, фирма ще прекрати дейност в края на годината. Фирмата няма да се закрива, но няма да има дейност неизвестно до кога. Имам няколко чуденки относно персонала, който трябва да бъде освободен:
1.По кой член от КТ е най-подходящо да бъде освободен ? Колебая се за чл.328, ал.1 т.3?
2.Има момиче, което е по майчинство в момента/ до 410 кал.дни по чл.50 от КСО/.Може ли да я оставим да си изкара цялото майчинство във фирмата, въпреки, че фирмата няма да има дейност? Ще и подадем Прилож.10 когато дойде момента за отпуска до 2 год.възраст на детето.
3.Управителката се осигурява като СОЛ. Сега ли трябва да се подаде декларация за прекъсване на осигуряването и или като свърши майчинството на момичето?
Здравейте. На наша служителка скоро и изтича отпускът за отглеждане на дете до 2-год.възраст. Тя желае след него да използва неплатен  отпуск по чл.167а. По време на майчинството естествено има натрупан неизползван платен отпуск по чл.155 от КТ. Въпросът ми какъв е правилният ред за използване на неплатеният отпуск по чл.167а? Трябва ли преди да си пусне молба за него да използва натрупаният по време на майчинството платен отпуск по чл155 от КТ?
Здравейте,
Аз бих написала така -  Работен ден – непълна заетост, 5 часов работен ден; сумирано изчисляване на работното време по график определен от Управителя на фирмата при месечно отчитане на работните часове. Така може да работи не само събота и неделя, ами когато трябва.
Не сте писала наистина ли ще работи само събота и неделя.
Не работи само Събота и Неделя, а през определени дни от седмицата по график. Просто от понеделник до петък магазина е с едно работно време, а в неделя с друго.
Ако това ви е реалният график как спазвате междуседмичната почивка от 36 часа (при СИРВ)?
Не работи през всичките дни. Има и почивки. ОТ ИТ провериха графиците и в двете фирми.Всички почивки са спазени. Нямаше проблем с това, а че не е описано работното време в ТД и сега трябва да го опиша в ДС.
Здравейте,Имаме лице назначено на допълнителен трудов договор при нас.Продавач-консултант на 5 часа. Работи по график в магазин. На основен трудов договор е назначено в друга фирма на 3 часа, където също работи по график. Съобразяваме двата графика. Имахме проверка от ИТ. Имам предписание от ИТ, цитирам:" работодателят не е предложил за договаряне разпределението на работната сила т.е. началния и крайния час на предоставянето. Не е предоставено допълнително споразумение, от което да е видно разпределението на работно време."
Моля за съвет този текст подходящ ли е да го впиша в ДС :
Работното време за седмицата се разпределя сумарно съобразно предварително уговорен график по следният начин:
Понеделник до Събота от 10,30ч. до 19,00 ч. и Неделя от 11,00ч. до 18,00 ч.
.
Няма ли да стане проблем и с болничния? НОИ ще го признаят ли?
надвнесен годишен данък-14,64 лв - да, така е.
ХХХХХ Благодаря за отговорите, винаги са ми много от помощ. На същото това лице корекцията на ДОД -14,64 лв . се удържа по ведомост от здравната осигуровка в м. януари, защото лицето продължава да бъде в неплатен отпуск. Съответно при осчетоводяване на заплатите програмата ми пуска начисление 421/454 - сума с минус. Така ми остава салдо по сметка 454.Правилно ли е така? Не следва ли да направя годишното изравняване сега, така да издам и служебната бележка  по чл. 45 ал.1, а самото удържане да го направя от лицето чак когато заработи през някой от  следващите месеци и има начислен ДОД.  :blush:

ОКд-5 - Декларация за регистрация на самоосигуряващо лице, / ФЛ / а не за да се удостовери, че фирмата /ЮЛ по Булстат / започва дейност
надвнесен годишен данък-14,64 лв - да, така е.
Благодаря !
И аз имам същият казус. Много ще се радвам, някой да отговори.
Да повдигна темата и аз да попитам същото, защото имам лица, които заради пандемията през годината бяха  6  месеца в неплатен отпуск през 2020г.  и са им удържани ЗО. При преизчисляване на годишна база на ДОД следва ли да се извади ЗО върху неплатения отпуск от облагаемия доход, който през тези месеци е 0.Програмата ми изчислява надвнесен годишен данък-14,64 лв, но не съм сигурна, че е правилно.
Здравейте.Заплатите за месец декември са начислени и изплатени с дата 31,12,2020 г. Направих годишното изравняване на ДОД в декемврийската ведомост отразих разликата за внасяне/възстановяване. Правилно ли е така или трябваше в януарската ведомост да отразя тази разлика?
Здравейте.Може да се кандидатства и когато допълнителната дейност е в обхвата на мярката.В момента имаме човек по тази програма.Подадохме документи и за втори.Основната дейност е търговия, а допълнителната-ресторант.Кандидатствахме с персонал от ресторанта.
Следете в сайта на Агенция по заетостта. Мярката се казва" Запази ме". Мисля, че тя трябва да се трансформира в 75/0. Имаме хора по тази мярка. Все още се обработват документи и плащания за декември 2020.
Здравейте. СОЛ в две ЕООД-да има подадени декларации ОКД-5 за упражняване на дейност.За едното ЕООД е подадено, че ще се осигурява през булсатат на другото и там фактически не се внасят осигурителни вноски. Сега същото това ЕООД няма да има дейност за известен период от време. Трябва ли да се подаде ОКД-5 за прекъсване на дейност при положение, че няма осигуряване в тази фирма?
ДУК не се вписва в осигурителна книжка.
Здравейте.Фирма има два обекта - ресторант и хранителен магазин. Персоналът като бройка беше наравно в двата обекта.Осигурителният праг -610 лв.Сега през месец септември в ресторанта ще се назначи още един човек и така бройката там ще стане определяща за основата дейност на фирмата.Това означава, че през месец септември ще трябва цялата фирма  да бъде с минимален осигурителен праг 800 лв., нали?
На колко часа е назначена при основния работодател?
от НОИ ми отговориха, че задължителен е този 42 дни след раждането, но консултацията беше устна
За този болничен са ми казвали, че е задължително винаги да е 42 дни отпуск, независимо от това, дали детето  е родено или починало или е дадено за осиновяване.
Може би затова са разделени, а може би и заради уравняването, ако раждането е настъпило по-рано третият болничен да се издаде до 135 дни общо.?
Точно така третият болничен е изравнителният до 135 дни.