Здравейте,
имаме продажба на продукция за Испания. Изпращането ще е на няколко етапа, като сме договорили че има авансово плащане. Зная че не е нужно издаването на фактура при авансовото плащане, но клиентите изискват да я издадем. И тук ми започват въпросите:
 - какво основание да посоча във фактурата за авансово плащане ?
 - попада ли тази фактура в ВИЕС  и в коя колона?
И за да е още по-трудно сега виждам, че са ни издали от пощата документ КВИТАНЦИЯ ЗА ВНОС НА ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ - не съм виждала такова нещо досега. В него са описани: митница..., получател... , стойност... , начислен ДДС... И най-долу - Митн.служител: подпис, печат . Един вид като митническа декларация изглежда, оказва се че сме платили и ДДС - аз реших че сумата, която е платена е някаква такса за транспорта. И сега какво???
Поръчваме стока от Турция, плащаме предварително от валутната сметка на фирмата. Пратката пристига, но е малка като обем и с ниска стойност и пристига на кварталната поща.Не минава митница,няма МД, съответно не е платено и ДДС . Как да обработя тази доставка.
Благодаря Ви много за съдействието.
Част от тях не са включени в изпълнителния лист, но са платени от нас и имаме разходни документи за тях. Наемателят  ги е признал в подписаното извънсъдебно споразумение.
Притеснява ме това, че нашия наемател получава от нас фактури само за сумите, които са за наем. Останалите суми са посочени само в споразумението - адвокатски хонорар, вещо лице и пр. За тях нужно ли е да му издавам документ ?
Здравейте,
Имаме магазин, собственост на фирмата и наемател – юридическо лице. Обичайно на 1-во число издавахме фактура, а до 10-то той я плащаше . От януари 2012г. плащанията спряха, но наемателя не напусна магазина. Натрупаха се 2-3 неплатени фактури и ние спряхме да ги издаваме. Заведохме дело,спечелихме го и имаме издаден изпълнителен лист. ЧСИ започна да превежда суми по сметката ни, с които покрихме издадените неплатени фактури. В процеса на делото сме направили разходи за вещо лице, хонорари на адвокат и пр. На  05.04.2013г. наемателя заяви доброволно, че желае да плати дължимите суми. Адвокатът ни изготви споразумение, подписано и от двете страни,  и той погаси задълженията си.
   Въпросите ми са следните:
1.Как осчетоводяваме направените разходи за адвокат, вещо лице и пр.? Част от документите са с ДДС, а част от тях – не.
2.Как осчетоводяваме изпълнителните листи?
3.За наемите ще издадем фактури за наем (макар и в нарушение на сроковете), но издаваме ли фактури за останалите суми?