Мога ли да посоча: Основното дневно трудово възнаграж­дение е в размер на.....................л в.
Здравейте, и при мен питането е за договор по чл.114. Служителят ни е студент редовно обучение и графика на лекциите му позволява да работи всеки четвъртък и петък. Правя тр.договор, като описвам: всеки четвъртък и петък, 8 часа. Но не съм сигурна как да опиша в договора възнаграждението му- ще получава например 1000лв. за 20 работни дни по 8 часа. Той естествено няма как да направи тези работни дни. Как е коректно да се оформи този текст в договора му? Каква е вашата практика?
Здравейте,
Имам покупка от EMAG, пристига с фактура от фирма в Румъния с валиден VAT номер.
Но забелязвам, че във фактурата има текст: Sistem OSS.
Как обработвам този документ? Като стандартен ВОП с протокол и ДДС в двата дневника или??
Здравейте,
Имам покупка от EMAG, пристига с фактура от фирма в Румъния с валиден VAT номер.
Но забелязвам, че във фактурата има текст: Sistem OSS.
Как обработвам този документ? Като стандартен ВОП с протокол и ДДС в двата дневника или??
Подвежда ме това: "Обезщетението по чл. 220 КТ подлежи на данъчно облагане."
И аз тръгвам към ЗДДФЛ. А то не е така. Облага се както всички останали приходи на фирмата. Благодаря все пак за коментарите.
От това, което изчетох до тук разбирам, че не дължим осигуровки върху сумата, а само ДДФЛ. Как технически се включва този данък ?
Здравейте, използвам стара тема за допълнителен въпрос.
Работник напуска, без да спазва предизвестието си. Дължи обезщетение в размер на 1 брутно трудово възнаграждение. Плаща с банков превод. Въпросът е дължим ли ДДФЛ върху получената сума? И ако да, как да го включа във ведомостта?
Може да има различни диагнози в двата болнични.

Няма, всичко е еднакво: диагноза, код , детето е същото. Само режимът на лечение в единия е Свободен, а в другия - Домашен.  Но това едва ли е причина да не е продължение.  Ако подам втория като продължение има ли вероятност да го върнат от НОИ?
   Когато няма прекъване, между двата болнични, втория  се завежда във ведомостта като продължение.

А трябва ли да го върна за корекция на личния лекар?
Здравейте, моля за мнение.
Служителка носи 2 болнични: първият е от 15.01. до 17.01. за гледане на дете. На 18.01. отиват на контролен преглед, детето все още е болно и личния лекар дава втори болничен - от 18.01. до 19.01.2024г. И двата болнични са издадени като първични. Според мен втория трябва да е продължение. Така ли е?
 "Вносът не е за наша сметка." - за ваша е, във фактурата е отбелязано:
"Отдолу на фактурата текст: Цената на стоката е с включено ДДС , Мито и транспорт."
А митническата декларация ви е само за информация, защото :"Изпращач - Фирмата от САЩ
Получател - Фирмата от  САЩ"
Все още мисля, че отговаря  чл.13 ал.6 от ЗДДС.

Това е чл.13 ал.6 от ЗДДС. Митнически режим 42 00. Правите протокол за самоначисляване, включвате го в двата дневника. Контрагент в протокола - вашата фирма. Включва се в дневниците в същите колони като ВОП.
За всички, които се интересуват - получих отговор на запитването си: 
 " Във връзка с изпратено от Вас запитване, Ви информираме, че към настоящият момент справката за актуално състояние на дружествата се издава само  на български език. Ако желаете да ползвате справка в друга страна, може да предоставите документа за легализиран превод с апостил към лицензирана преводаческа компания. "

 
Здравейте,
Опитах от Търговски регистър да получа Удостоверение за актуално състояние.
Успях , но не видях опция да е на английски език.
Има ли въобще такава?
щом питам, значи още не съм сигурна
Здравейте, пак имам подобен казус. За наши контрагенти в Сърбия поръчваме стоки от интернет магазин в Сърбия. Стоките се доставят там, ние плащаме по банка. Стоките ще останат при тях, няма да се връщат при нас. Как да оформя разхода ? Не мисля, че има основание за протокол за самоначисляване. Смятам да осчетоводя фактурата, без да я включвам в дневниците. Съвети?
Здравейте!
ООД с двама съдружници, вписани и като управители. Единият навърши пенсионна възраст и се осигурява последната година като СОЛ само за здравно. Подадена е декларация ОкД5 .
От м.юли вече няма да работи. Смятам, че трябва да подам декларация ОкД5 , но не зная това прекъсване или прекратяване трябва да е.
ASIA123  - Фирмата, която изкупува енергия е Ритъм 4