Здравейте,
физическо лице, пенсионер инвалид, има ЕТ и ЕООД. Отдава под наем лично МПС на ЕООД-то. Има самоосигуряване през ЕТ-то, не получава месечен доход нито от едното дружество. ЕООД-то е на загуба за 2022г, ЕТ на малка печалба. Следва ли да ЕООД-то или физическото лице да подава декларация по чл.55? Тъй като е пенсионер инвалид си мисля, че в края на годината с подаване на декларацията по чл.50 ще посочи дохода от ЕТ-то и от наема, ще обложи дохода над  7920лв, а ЕООД-то със справката по чл.73 ще посочи изплатеният доход, без удържан данък. Дали не изпускам някоя декларация (месечна, годишна)?
Да, приравнен е на ЕТ. Много благодаря!
Здравейте, физическо лице извършва продажби  през интернет. Сега следва да декларира получен доход. За да извършва продажбите е закупило техника, над 700лв. Въпроса ми е дали следва да го призная за разход това със стойността на амортизацията?
Здравейте,
фирма спира дейност в началото на януари тази година. Досега имаше задължение да подава декларация по чл.87а и да внася на тримесечие авансов данък. Ако имаше дейност пак щеше да има задължение и тази година да внася ав.данък на тримесечие. При положение, че е спряла дейност и за 2023г няма да има такава (най-вероятно) то се чудя дали да подавам декларация по чл.87а? Или да пусна с нулева стойност,така ако започне дейност (това е малко вероятно, собственика започна работа на ТД и беше голяма борба да се добере до тази длъжност) ще може да се направи корекция в последствие?!?
Извинявам се, не ми беше коректен въпроса - дерегистрирана фирма през март. Фирмата няма фактури за март месец, тя така и не започна дейсност след регистрацията и няма никакви фактури. Сега ми дава системата на НАП, че няма ДДС номер фирмата. Само на място в НАП ли може да се подаде декларацията?
Здравейте,
при дерегистрация на фирма по ЗДДС как се подава ДДС декларацията за месеца, в който е извършена дерегистрацията?
Здравейте,
нерегистрирана по ЗДДС българска фирма, ако закупи от Амазон Германия компютърни компоненти за лична употреба т.е. за да подобри компютъра си дали ще подлежи на задължителна регистрация по ЗДДС?
За малки фирми с по 3-4 служителя пак ли събирате Общо събрание на работниците?
Здравейте,

служителите, които са в болничен за раждане и след това излизат в отпуск за отглеждане на деца до 2г възраст дали получават ваучери за храна и ако не получават как го оформяте документално за да е социален разход до който всички имат достъп?
Здравейте,
имам предоставени фактури от Англия без да  е начислено ДДС върху тях. Доставчиците имат посочен VAT номер във фактурите, които са издали. Фактурите са за ползване на устройства и мебели там. Имам и други подобни фактури за същият период, пак за ползване на активи, но са с начислено ДДС. Тези фактури, които са с начислено ДДС не следва да се отразяват в дневника за покупки, но тези без ДДС се чудя какво да ги правя?
Здравейте,
фирма А, регистрирана по ЗДДС, получава сума по банков път около 20хил.лв. от друга фирма В. Фирма В иска да влезе като съдружник, но в последствие се отказва по някаква причина. Не си търси парите вече трета година. Как би било най-коректно да се отрази сумата? Да се прехвърли  от сметка кредитори където е заприходена като извънреден приход и накрая на годината да се обложи с ГДД с данък печалба?
Здравейте,
има отпусната пенсия за инвалидност на 5годишно дете. Дали може насоки къде е посочено, че следва да живее детето в страната за да продължи да получава пенсията?
Здравейте,
ФЛ продава стоки през ОЛХ и други подобни платформи. Не е декларирало доходите и от НАП са му се обадили да си подаде декларацията.
Доколкото видях дохода се попълва в приложение 2, но тогава иска да е подаден и отчет в НСИ. Видях коментар в друга група, че не следва да се попълва част 1 на приложението, но пак ми иска подаване на отчета. Може ли да споделите как подавате декларацията по чл.50 за такива доходи?
Здравейте,

от 01,09,2022г в София родител на деце до 2г може да ползва карта за градски транспорт за 1 месец на цена от 10лв. В сайта им пише, Родител, ползващ отпуск за отглеждането на дете до 2г. В тази връзка, ако майката все още ползва болничният след раждане няма да има право на тази карта или ?!? Не го виждам като информация в сайта им, а само в ценоразписа, а ми искат бележка за да ползват намалената цена.
Chuchuliga Много благодаря!

Точно така е. Оформете го добре със заповед за приемане на социалната политика и т.н., всичко добре описано и документирано.

Към t.trifonov66

2400 лева се има предвид от ЗДДФЛ чл.24, ал.2 т.11
11. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 79 от 2019 г.) стойността на еднократните помощи, предоставени от работодателя за сметка на социалните разходи при: раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак или смърт на член от семейството - общо до 2400 лв.;
Здравейте,
работодател иска да започне да изплаща еднократна помощ при раждане на всички служители от даден момент. В тази връзка бих искала да попитам дали пропускам нещо:
1,От това ще се възползват и служители и служителки - ще има заповед за определянето на размера на помощта;
2, Сумата ще е  1500лв т.е. под 2400лв;
3. Върху сумата няма да се дължи ДОД и осигуровки съгласно чл.24, ал.2 т.11 от ЗДДФЛ
4.  Това би следвало да се третира като социален разход, но чл.205 от ЗКПО препраща като облагане на тези разходи, които не са в натура към ЗДДФЛ т.е. по ЗКПО пак не се плаща нищо върху тези разходи.
Здравейте,

Моля да ми кажете дали не бъркам и изпускам нещо в следния казус: българска фирма, без ДДС регистрация към момента ще извършва посредническа дейност за фирма, регистрирана в трета страна. Дейността ще е намиране на клиенти за закупуване на недвижими имоти в третата страна, за което ще получава комисион. Фирмата, която ще изплаща комисионната, е регистрирана само в третата страна, включително и за тяхните условия на ДДС регистрация.
Съгласно чл.24 от ЗДДС би следвало сделките да се третират като сделки с място на изпъленение на територията на третата страна. Българската фирма да издава фактури, без да начислява ДДС в тях и да включва стойността на получения комисион в оборота, който е за регистрация по ЗДДС тук. След като мине облагаемия оборот и се регистрира по ЗДДС ще начислява 20% ДДС във фактурите.
За тези услуги фирмата не подлежи на регистрация по чл. 97а, ал.2 от ЗДДС, защото услугите са с изпъленение на територията на трета страна, а не на страна членка на ЕС.
Предварително благодаря.