Счетоводно може да се намерят основания за признаване на разхода, но за данъчни цели- не.
С телефоните е много интересен казуса- като и в много предприятия с държавно участие- работещите, за да си изпълняват текущите работни задачи се налага покрай въведени лимити на служебните договори, да ползват личните си мобилни устройства в работното време и си поемат и разходите.

Дори и да намеря основание за признаване на такъв разход счетоводно то при проверка няма ли да се третира като начин за избягване на плащане на данък дивидент? От друга страна, това са разходи, които се правят само за единия съдружник, но не и за другия или за служителите. Какво би било основанието да не се обложи с осигуровки?
Курсове за обучение, мобилни телефони и други подобни.
Здравейте,

признавате ли за разход на фирмата фактури издадени на името на физическо лице (в случая съдружник). Ако да, то като какъв разход ги отразявате и какво законово основание намирате затова?

Предварително благодаря.
А едно и също ли е териториалното статистическо бюро по седалища на трите юридически лица, за които сте подали ГОД и имате входящи номера?

Много благодаря. Видях си грешката - двете, които не са минали, съм ги отразила без да видя че са  без дейност, а те заради стотинките лихви приход трябва да са с дейност до 500лв. Предполагам затова не се е прехвърлил номера.
И трите фирми са с входящи номера в сайта на НСИ. Всичко ми изглежда нормално в сайта на НСИ, няма даже в жълто забележки. И трите фирми са с приходи от лихви по банковите сметки от типа на до 1лев, малко разходи за банкови такси  под 500лв.  В НСИ подадох декларции и на трите за предприятие с приходи и разходи под 500лв. Фирмите са две софийски и една пловдивска, Едната софийска мина, другата софийска и пловдивката не минаха.
Не е от това за съжаление. Даже анулирах вчера вечерта отчетите в НСИ и ги потвърдих отново, но не се появяват входящите номера на тези две фирми.
Здравейте,
тази година ми се наложи да подавам декларации в последния момент. Вчера сутринта попълних три отчета в НСИ, имат си входящ номер и са приети без коментари от тях. Но само на третата ми се прехвърли номера в декларацията по чл.92 и успях да си подам декларацията. Останалите две вече повече от 24ч чакат само номера за да ги подам. От НСИ казаха, че проблема е в НАП, след като са издали те вх.номер. От НАП по телефона не знаят какъв е проблема и казаха да пиша на мейла. Писах им, но ако на някой му се е случвало такова нещо дали може да подскаже къде може да бъркам, че се притеснявам дали ще отговорят навреме?!?
да, има ддс за възстановяване
Имаме проверка от НАП и ми искат митническите декларации, иначе щели да ни накарат да начислим ДДС върху фактурите.  Съгласно ППЗДДС следва да имаме:
Чл. 21. (1) Когато стоките се изпращат или превозват до трета страна, за доказване на доставката по чл. 28, т. 1 и 2 от закона доставчикът следва да разполага със следните документи:
1. (доп. - ДВ, бр. 6 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., в сила от 01.02.2011 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2017 г., в сила от 21.03.2017 г., изм. - ДВ, бр. 3 от 2019 г., в сила от 08.01.2019 г.) митнически документ, в който доставчикът е вписан като износител на стоките, удостоверяващ напускането на стоките от митническо учреждение на напускане или друг документ, удостоверяващ износа, в случаите, когато е налице възможност да не се подава митнически документ, съгласно митническото законодателство;
2. фактура за доставката;
3. документ за превоза на тези стоки.

И се чудех, дали този друг документ може да товарителницата и дали това, че няма митническа декларация, защото са декларирали по-ниска стойност при изпращане на стоките би било основание да искат да се начисли ДДС на стоките?
Здравейте,

фирма е продавала изработени от нея продукти на физически лица в САЩ. Продуктите пътуват то България към САЩ с куриер. Фактурите са без начислен ДДС. Но и нямат митническа декларация за доставката, защото при изпращането им в товарителницата е вписвана стойност под 40 долара (фактурите са за реалните стойности, които са по-високи). От куриера имама проформа инвойс на ниската стойност + разписка за извършена доставка. Дали тези два документа са достатъчни за да не се начисли ДДС на фактурите поради липсата на митническа декларация?
Здравейте,

в кои колони следва да се отразят сумите от фактура, в която има облагаема сума 430лв, ддс - 86лв и освободена сума - 20лв. Обща стойност на фактурата 536лв. Имам такава фактура от куриерска фирма и се чудя как да я въведа в дневника?
След като ограниченията са /бяха/ за всички населени места, значи и помощта е за всички. Естествено ако имат пари да плащат на неработещите си работници и ако кандидатсват

Не съм чела по тези програми какво се включва, но за тази пише" извършват дейност във всички икономически сектори, с изключение на тези, попадащи в обхвата на Програмата за развитие на селските райони." Изглежда Програмата за развитие на селските райони ограничава фирмите, които са регистрирани и извършват дейност извън големите градове да кандидастват.  Не успях да се ориентирам и кое е селски район, защото градове като Петрич, Костинброд и др. ги третират като селски район.
А за фирмите, които са регистрирани извън София, т.н. селски райони знаете ли дали има финансиране във връзка с пандемията, освен мярката 60/40?
До средата на април беше СОЛ в ООД, след това е направила собствено ЕООД и напуска ООД-то, където досега се е осигурявала. Детето ще навърши 1 година в края на май месец.
Много се извинявам - дали съм разбрала правилно: подавам прекратяване на осигуряването в ООД-то. В ЕООД-то се подава започване на осигуряването от същата дата . Трябва ли и друг документ да се подава за да продължи да получава майчинството?
ЕООД-то не го водя аз. Колегите отказват да прекъснат самоосигуряването на ЕООД-то, защото ще спре майчинството на лицето. А аз не виждам как след датата на решението за излизането на СОЛ от ООД-то да продължа да подавам декларация обр.1 през ЕООД-то.
Здравейте,

имам СОЛ, който е първа година по майчинство (този месец изтича първата година) в ООД. През м.04 напуска ООД-то и основава ЕООД и си назначава управител за да ръководи дейността, а тя да продължи майчинството си до навършване на 2 годишна възраст на детето. Как следва да се процедира за да не загуби майчиснството? Може ли да прекратим самоосигуряването в ООД-то и да подадем такова през ЕООД-то без да го загуби? Реално не може да продължим да и пускаме декл.1 през ООД-то тъй като няма основание за това.
Здравейте,

а как да се отразят раздадени бонуси за м.04,2020г? Фирмата всеки месец дава бонуси към работната заплата, съответно и за м.04,2020г в зависимост от отработеното. Това дали ще е проблем при изплащане на компенсацията?
Здравейте,

самоосиг. се лице през ЕТ си е внасял върху 560лв здравните осигуровки за 2019г. (пенсионер е и не внася други осигуровки) От стопанска дейност има печалба и при попълване на декл. по чл.50 се получава сума за довнасяне в размер на около 200лв.  В декл.обр 6 коя сума се посочва -  сумата от начислените през годината осигуровки + тези 200лв доплащане или доплащането се посочва само в декл.по чл.50?
Здравейте,

през май месец, ще подадем документи за ползване на компенсации 60/40, но имаме служител, който все още е в  изпитателния срок и иска да напусне. Пусна си молба за неплатен отпуск за м.април и сигурно си е намерил нова работа, защото иска през май месец да го освободим.
Дали ще има проблем да ползваме компенсацията за април и май месец?