Ами тук разликата е 2 години. И би следвало освен ДДС-то да коригирам и печалбата за 2019г с 50лв
Здравейте,
днес ми предоставиха КИ от 2019г и се чудя какво да го правя. Фирмата е регистрирана по ЗДДС, не е въведено навреме, но и няма как да го хвана като изпуснато, тъй като сумата по КИ е стояла надплатена при доставчика, а при мен всичко се равнява, тъй като не е предоставено. Сега се чудя за едни 60лв с ДДС какво да правя?!? Дали да правя корекции сега или да чакам НАП някой ден, ако/когато дойдат на проверка.
От една страна е късно да ги посоча като облагаемо възнаграждение изплатено през месеците, от друга са се разписвали на ведомостите за получени ваучери (имаме напуснали служители и не мога да ги коригирам и да стоят неплатени и налични, както ми стояха към момента. Чак като ми пуснаха и ведомостите и разбрах откъде идва наличието на повече ваучери).
Ако само ги посоча в ГДД като скрито разпределение на печалбата, дали ще е достатъчно за да няма проблем с тези суми?
Здравейте,

при засичане на раздадените ваучери за храна разбрах, че такива са раздавани и на двамата съдружника. И дватама полагат личен труд във фирмата - единия срещу възнаграждение, другия без такова. Нито един от двамата, обаче, не е назначен на ДУК и не е подавана информация за тях като ДУК. Това е от м,09.2020г насам, в един момент са почнали и на съдружниците да си дават ваучери. Сега се чудя как да ги отразя тези пари? 
Не е необходимо да не го отразявате.  :smile1:

Точно така - авансовият дивидент съвсем законно е наречен скрито разпределение на печалбата и това обстоятелство го обявяваме в ГДД.

Много благодаря! Хубав ден колеги!
Колеги, не са се обадили да ме питат. Предадоха ми протокол от общо събрание, на което и двамата съдружника са били с адвокатите си. Днес щели да си преведат парите по него.
Трябва да намеря решение какво да правя с този подписан документ и при напускащ един съдружник (отделно от това ще му се изплати дела по оценка на дружеството, която в момента тече). Дори и да им кажа, че няма да отразя протокола то парите ще си ги преведат, няма и да ме питат. А сумата е голяма, наникъде да я покрия до 2022г
Здравейте,

съдружниците са разпределили дивидента за 2020г. Тъй като се разделят и са направили общо събрание за разделянето (двама съдружника са) на още дивидент. Реално за 2020г няма какво вече да се разпредели, но имат протокол за разпределянето на още 90 хил. Сумата ще се изплати по банков път (за тази година имат доста приходи и малко разходи). Сега чуденката ми е как да отразя този протокол - дали да приключа всички сметки на неразпределената печалба за минали години и така 122 да не ми стои с дебитно салдо след като отразя протокола?
Здравейте,

ако бабата ползва майчиството за втората година, бабата е пенсионер, то дали след това ще и се преизчисли пенсията заради ползваното майчинство. И как мога да разбера как ще се промени?

Предварително благодаря.
 Много благодаря.

Държи да си ги декларира тези 400лв.
Здравейте,

СОЛ, собственик на ЕООД, през което се е осигурявал през 2020г продава козметика еднократно за 400лв като физическо лице през куриерска фирма.
Коя справка следва да попълни в декларацията по чл.50 - приложение 2 или приложение 3? В приложение 2 изисква съставител на ГФО?
Много благодаря.
И още един въпрос - възнаграждението му като СОЛ следва ли да фигурира във ведомостта за заплати?
Здравейте,

СОЛ в ООД иска да получава възнаграждение за положения труд. Труда е във връзка с дейността, а не във връзка с управлението на дружеството (същия СОЛ е и Управител в същото дружество). За така полагания труд какъв договор следва да сключи за да може да получава възнаграждение?

Здравейте,

майка се връща на работа преди да са изтекли 410дни от отпуска за бременност и раждане. Подава се удостоверение за промяна на обстоятелствата за периода до 410-тия ден. За да ползва 50% от майчинството до 410ден трябва ли да се подаде и П2а за неизползване на отпуска за бременност и раждане?
И за периода след 410-тия ден какво следва да се подаде за да може да си ползва тези 50%? Само П8 за неизполвана отпуска за дете до 2г или и друг документ?

Предварително благодаря.
Здравейте,

само да кажа как се разви ситуацията с отхвърленото уведомление по чл.62. На място в НАП не могат да отворят периода без да е имат предписания от ИТ. Така, че се наложи да подам искане за предписания към ИТ. Те направиха проверка и днес получихме отказ за издаване на предписание, тъй като е спазен тридневния срок за подаване на уведомлението по чл. 62. С него би следвало да се регистрира ТД в НАП., което ще се пробвам да направя днес.
Привет,
Странно е, че има разминавания. При ЕТ, ако има внасяне по ЕГН, а не по ЕИК (в случаите, когато има нает персонал), то сумите се разнасят коректно и не показва задължения. Във Вашия случая има и вероятност да Ви проверят, защото НАП май не възстановяват пари току-така.

Допуснали сме грешка  и при проверката ще я установят. Внесени пари без основание, За съжаление сумата е голяма и ще трябва да се приспадат доста време, ако ги оставим надплатени. Фирмата е засегната от ограниченията и трудно би могла да си го позволи това надплащене.
Здравейте,

Фирма е платила голяма сума осигуровки вместо по ЕИК -ато на фирмата по ЕГН-то на СОЛ. Сега сумата стои надплатена по ЕГН-то, а има задължения по ЕИК. Искането за възстановяване на сумата от името на фирмата ли следва да бъде или от СОЛ-а? Питането ми е свързано с това, че в искането не се ориентирам къде да опиша, че надплащане има по ЕГН
Здравейте,
имам издадена фактура за услуга към ЕС м.11.През следващия месец е издадено КИ към фактурата. И двете са отразени в дневниците за продажби. Реално не е имало основание за издаване на кредитното известие и то не е стигнало до клиента, съответно клиента плаща през март месец фактурата. Сега се чудя какво да го правя това КИ?!? Ако беше нормална грешка, би следвало да се коригира с протокол за анулиране, но ме притеснява това, че не е имало основание да го идадем и не е стигнало до клиента.
Здравейте,
в дружеството влиза нов съдружник през 09,2020г с 20%. Дружеството ще разпределя цялата  печалба за 2020г на 05,03,2021г. На новия съдружник каква част следва да се разпредели - 20% от цялата печалба за 2020г или пропорционално на месеците в които е бил съдружник?