Здравейте,

ФЛ има постъпили суми от продадени дялове в ООД. Получената сума попълвам в Приложение № 5 доходи от прехвърляне на права или имущество с код 508 Продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи. Лицето е било и на ТД през част от 2021г, следва ли  внесените през 2021г по ТД здравни осигуровки да се посочат в '"Задължителни осигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, внесени авансово през годината", съотвено с тях да се намали облагаемата сума?
Здравейте,
получих фактура и КИ към нея от 2020г. КИ е за част от стойността, т.е. не покрива цялата стойност. Остатъка е платен в брой, има касов бон. И ми възникнаха някои въпроси:
1. По фактурата няма да мога да ползвам данъчен кредит тъй като са изминали 12 месеца от издаването и. Изминали са 2 години от издаването и и се чудя дали да я включвам в дневник за покупки сега?
2.Съответно да включвам ли и кредитното известие и дали да му отразявам ДДС-то за увеличаване след толкова време?
3. Фактура - кредитно известие е около 2хил, което означава, че ще промени ГФО и данъчна декларация. Съотвено включвайки я като разход би следвало да подам нова ГДД за 2020г в офис на НАП. Тък въпроса ми е, ако само коригирам счетоводно т.е.отразя фактура и КИ, приключа на по-малка загуба и не подам ГДД за корекция в НАП, съотвено не намаля дължимя данък печалба какви биха били последиците при ревизия?
Предварително благодаря.
Здравейте,
в сайта на НАП има информация, че може да се извади справка по ел.път за издадените фактури на името на дадена фирма за определен период.
Дали някой може да ме упъти къде да търся тази справка. Виждам само възможност за справка за издадените от нас фактури, но не и такава за издадените на наше име фактури.
Предварително благодаря.
Здравейте,
за първи път подавам патентна декларация през системата за сигурно електронно връчване на Държавната агениция "Електронно управление". Получих номер, че е подадено, все още не е отворено и входирано. Но имам въпрос - за София не се подава по определена община, нали. Не намерих дадената община и сложих в декларацията Община София, защото това видях само за София. Те ли ще си го пренасочат или нещо не съм догледала?
Лицето имало дадено задължение към банка на колекторска фирма. В този случай има ли право на данъчно облекчение за деца?
Здравейте,
знаете ли къде мога да видя цената на среброто към 31.12?
В сайта на БНБ виждам само за златото.
Предварително много благодаря.
Най-вероятно в болницата са попитали дали иска болничен и който е бил придружаващ е казал, че иска. Клиента ми май не е много добре, защото ми се обади дъщеря му да ми каже, че има болничен и не знаеше, че е спрал осигуряването си. За сега нямам контакт с клиента, само с дъщеря му.
Да, подадено е ОКД 5 за прекратяването, не са подавани декларации обр 1 и 6.
Много благодаря.
Здравейте,
имам СОЛ, който спря дейност още преди година и половина, съотвено не е внасял осигуровки за този период. Днес ми изпраща болничен. Въпроса ми е какво да го правя този болничен? Дали следва да го подавам към НОИ щом вече е издаден?
Най-добре си прочетете какво пише в документите, които имате за това доброволно здравно осигуряване дали представлява медицинска застраховка.
Днес получих документите. Здравна застраховка за служителите от работодателя е. Благодаря, че обърнахте внимание.
Остава да разузнаем дали "медицинската застраховка", за която пита питащата е равносилна на "застраховка "Живот" :)
Защо само за застраховката "Живот".
а) (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) разходите за вноски (премии) за допълнително доброволно осигуряване, за доброволно здравно осигуряване и за застраховки "Живот";
Това доброволно здравно осигуряване не е ли медицинска застраховка?
Тези 60 лв откъде идват?

Културните потребности - екскурзии, тъържества... ако не броим театъра и операта :)

Чл. 208. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.) Не се облагат с данък социалните разходи по чл. 204, ал. 1, т. 2, буква "а" в размер до 60 лв. месечно за всяко наето лице, когато към края на месеца, през който са начислени разходите, данъчно задълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. За целите на предходното изречение не са налице задължения, когато към края на месеца, през който са начислени разходите, задълженията не са отразени в данъчно-осигурителната сметка или не са отразени като предявени за принудително изпълнение в Националната агенция за приходите.


Здравейте,

по отношение на чл.2, ал.2 от НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ. а именно:

(2) (Доп. - ДВ, бр. 36 от 2001 г., в сила от 01.01.2001 г.) Осигурителни вноски не се изчисляват и внасят върху средствата, предоставени за сметка на социалните разходи за издръжка на столове (включително за поевтиняване храната в тях), на здравни и лечебни заведения, детски заведения, почивни бази, поддържане на културни потребности на работниците и служителите, вноски за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, доброволно здравно осигуряване и доброволно осигуряване за безработица и професионална квалификация, както и върху еднократните помощи в пари или в натура, изплатени на работниците и служителите за лекарства, при продължително боледуване, за раждане, при смърт на член от семейството или при други случайно настъпили събития.

имам следните въпроси:

1.ако медицинската застраховка, сключена от работодател в полза на служителите отговаря на изискванията за социален разход и е до 60лв на месец за служител, то върху нея не следва да се начисляват осигуровки данъци,нали?
2. ако работодателя, предоставя освен медицинска застраховки и допълнително пенсионно осигуряване на служители, то общата стойсност на медицинската и пенсионната застраховка на месец на служител на месец не бива да превишава 60лв за да не се облага с осигуровки и данъци, нали?
3.  " поддържане на културни потребности на работниците и служителите" - какви разходи биха могли да бъдат това?
Предварително благодаря.
Много благодаря!
Чл. 123 от КТ.
Извинете, практически ми беше въпроса как се прехвълят по новото ЕИК на фирмата. Когато вляза в системата на НАП в новата фирма няма служители, те си стоят към статата. В ТР едната фирма е правоприемник на първата, но са с различни ЕИК-ата. Съотвено всичко би следвало да се промени - КА, ел.подпис ... и се зачудих какво да направя с трудовите договори.
Здравейте,
ЕТ А е правоприемник на ЕТ Б. Съотвено в ЕТ Б има служители на трудов договор. Как следва да се прехвърлят служителите от едното дружество в другото? С прекратяване на ТД и сключване на нов такъв ли?
Ами това, че останалите 50 служителя ще си имат по 20 дни опуск няма ли да се счита за вид ощетяване. Те половината са на същата длъжност като него и работят при еднакви условия.
Здравейте,

получих молбите и заповедите за ползван платен годишен отпуск на служители за м.09,2021г. При въвеждането им установих, че на един от служителите е разрешено ползването към 30,09,2021г на 23 дни годишен отпуск за 2021г. Най-вероятно управителят не е отчел някоя предишна отпуска и е издал заповед за разрешаване на ползването му, съотвено е ползван през м.09,2021г 3 дни в повече. Каква е процедурата в този случай, ако служителят е на работа в дружеството и през 2022г и ако напусне този месец?
Здравейте,

доколко важно е полето "Месторабота" в болничния? Служителя предоставя болничен, но там е попълнено нещо доста общо и невярно, нито като адрес, нито като наименование на работодател съвпада. Следва ли този болничен да се върне за корекция или да го подавам така към НОИ?
Здравейте,

служител подава молба за напускане при работодател 1 с едномесечен срок, който изтича на 01,08,2021г. След това следва да започне работа при работодател 2, който още не е предотавил договор за подписване и съответно още не е обявен в НАП.
По време на предизвестието служителя претърпява инцидент, от който ще се възстановява поне 3 месеца. Как следва да процедира работодател 2 и как да се пуснат болничните за да може служителя да ползва тези 3 месеца болничен? Работодател 2 все още иска да назначи служителя и ще му декларира договора в момента, в който служителя има възможност да го подпише, но как следва да взима болничните служителя и следва ли да има поне един отработен ден при работодател 2?