Здравейте! Моля да ми потвърдите с колко се намалява годишната данъчна основа за ползване на облекчението за дете с увреждане - 12 000 или 18 000 лева. . Програмата ми приспада 18 000. Става въпрос за едно дете.Благодаря предварително!
Здравейте!
Искам да попитам за следното: През 2021 г. са внесени суми по застр.Живот , но не са ползвани облекчения. При представени необходими документи - може ли облекчението от 10% да се ползва при работодателя при преизчисляването на Годишния данък за 2022 г. или е необходимо да се подаде Декл.по чл 50 пред НАП?
БЛАГОДАРЯ предварително ! :smile1:
Да.

То ясно си го пише в закона.
Ако има право на пенсия, тогава няма данък. Няма значение накуп, или на части ще му платят.
Ако не е придобил, тогава има данък.
Добро утро , днес и Благодаря за вниманието! Успешна седмица !
Да, точно така. ПОД са длъжни да удържат данък при източника - окончателен в този случай.

Облекченията нямат нищо общо. Ползвал или не облекчения, плаща данък.
Да, ама говорим за Пенсионни вноски. След като придобие правото на пенсия и му се изплатят тогава - няма данък. Нали така ?
Здравейте!
Не знам кого да попитам , затова се обръщам към Вас ,Моля, ако може да ми отговорите.
Случаят е следният: Лице ,  иска да си внася  суми за ДДПО . Ако ползва облекчението от 10%  върху ДОД  , при изплащането на тези суми, когато му дойде времето ще му се удържи ли Данъка  от ползваното облекчение/ както при застраховките"Живот"/.
Чета чл. 38, ал.8 , т.3 от ЗДДФЛ  - С окончателен данък......и т,н,.....и го разбирам така: ако изтегли сумите преди придобиване правото на пенсия - има данък, ако е придобил правото - няма данък. Става въпрос за сумите , за които е ползвал облекчението.Правилно ли го разбирам?  Благодаря предварително! 
Благодаря! И аз така мислех.....в края на годината с Декл.по чл.50 предполагам.
Няма определен -  Нова фирма. Осигурява се върху 710 лв
Здравейте! Моля да ми кажете следното: Собственик на ЕООД - самоосигуряващ се на МОД , без определено възнаграждение, следва ли да декларира и плаща авансово ДОД ? Благодаря предварително !
Няма как да има извънреден труд, по простата причина, че при непълно работно време работникът СЕ СПОРАЗУМЯВА за работното си време.
......Това не го разбрах. Той си е на 4 часа. По договор в седмицата тр. да работи 20 часа. Но се налага в събота да дойде да работи, извън тези 20 часа.  Това какво е ? Не е ли извънредно?
може стига да е в границите на законото, да не се превишават седмични/месечни/годишни норми и да има заповед или лицето да е на СИРВ с изготвени графци
Значи до 6 часа в седмицата може......така го разбирам , независимо от 4 часовия договор....Благодаря !
Добро утро! Искам да попитам за следното: Работник със сключен Основен тр.договор на 4 часа, може ли да работи извънредно и има ли ограничение в часовете извънреден труд ? /чл.146 , ал.3  до 6 часа  в седмицата/ ?
Благодаря предварително!
Благодаря Ви много за коментарите! За първи път се сблъсквам и исках да бъда сигурна , че няма опция / за ПИК-а говоря /
До сега как са подавани? Аз имам ПИК и подавам, но е ЕТ.
Нова фирма ЕООД, за първи месец ,1 работник. Още нямат Ел.подпис
НАП ел.услуги (новия портал) - вход (горе в дясно на екрана) - с ПИК - в тъмната лента има - услуги - осигуряване и трудови договори - приемане на декларации обр.1 и 6 - подаване
  Там съм,но няма  Приемане на Декларации. Наистина защо тогава е тоя ПИК ?
Да - ПИКА е на Фирмата, но не мога да открия / да разбера/от къде се пускат Декларациите .
Моля за "помощ от приятел"... :blink:
Здравейте! Искам да попитам - има ли, аз ли не видях... незнам  - може ли да се подава Д 1 и 6  на лице назначено по тр.договор във фирма  , с ПИК / не ел.подпис/  по ел.път ?
Може да ми е глупав въпроса , но засега разполагам само с ПИК на Фирмата . Благодаря предварително !
Да, говорих с НСИ-ТСБ. Това ми обясниха и те.....няма отчети..
Предполагам някаква лична Декларация.....ще видя. Благодаря....
Здравейте! Фирмата е нова - регистрирана м.04.2022. Във връзка с някакъв кредит ,  искат Декларация за КИД . Някой чувал ли е , сблъсквал ли се е с нещо такова? Моля споделете....Благодаря!
Много се извинявам,че отново по тази тема но ми връща декларация 6 и не мога да разбера какво греша
Подавам Д1 корегираща за работника и Д6 първата колона ние с код К и там даваме Доо с с намалената вярна сума  и ДЗПО  с непроменени стойности  И здравното с нули + втора колона като редовна с разликата в здравното ,което е в увлечение   и ми го връща със забележка -"Месец/година 12/2021г. Код за вид плащане 5 или 6, Декл. обр.1 ЗО= 1,237.76 / Декл. обр.6 ЗО= 0.77 / разлика ЗО= 1,236.99  " 
1236,99 е деклариранат сума , 1237,76 е сумата която се получава след корекция а 0,77 е сумата която сега подавам
Да не би да сте закъснели със срока за корекцията на Д 6 по електронен път. Това   12/2021 г. така ми звучи
Коригираща Д1, редовна Д6 с увеличението (само разликата) и коригираща Д6 с коректната сума.
Извинявам се това беше към Иван