Подавате здравното и ДЗПО с ВЕЧЕ подадените стойности в предходната декларация.
Добро утро . Да не би да сте закъснели със срока за корекцията на Д 6 по електронен път. Това... 12.2021 така ми звучи....
Извадка от PORTAL TRZnormativi
"Въпрос:

➤ ЕООД желае да назначи работничка по втори трудов договор при друг работодател на 2 часа. Работничката има основен трудов договор при друг работодател и в момента е в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст. Възможно ли е да сключим втори трудов договор с тази работничка?


Отговор:

Съгласно чл. 46, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са им издадени актове от здравните органи.

На основание тази разпоредба лицата, които продължават да упражняват трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство, през периодите, за които са им издадени болнични листове за временна неработоспособност или бременност и раждане (за срок до 135 календарни дни), нямат право на парично обезщетение за тези периоди.

Когато едно лице, осигурено по едно трудово правоотношение или основание за осигуряване към деня на настъпване на риска, продължава да ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КСО – за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил (първия работодател).

Следователно, може да назначите майката, която е в отпуск за отглеждане на детето си до 2-годишна възраст, на втори трудов договор и НОИ няма да спре изплащането на паричното обезщетение за отглеждане на детето ѝ. "
Здравейте! Сключихме договор по чл.110 , във връзка с чл.68/1/2 с наш работник. В договора е упоменато мястото,характера на работа ...... и т.н. За работното време е посочено : 2 часа на ден от
16.30 - 18.30 часа. Възнаграждение  прим.300 лева. Но лицето върши работата не всеки ден , а примерно 2 пъти в седмицата по 2 часа. Какво следва да му платим: Договорираното  300 лв или пропорционално на отработеното време ?  Благодаря предварително.
Здравейте ! Имам лице със Запор/ към банка, а не към НАП ,НОИ или др.данъци/ Предполагам, че  данъчното облекчение -450 лева за дете, не се включва в нетното на лицето при определяне на  сумата за запора. Права ли съм?
Здравейте ! За да не отварям нова тема , ще си задам въпросите си тук:
1. Самоосигуряващо лице , изплатени главници по осигуровки , но останали като задължение  лихви, може ли да подаде декларация по чл.50 за дете , като отбележи в Част IV , за възстановяване или прихващане , т.12.4.5  на ГДД сумата от 450 лева за 1 дете.
Прим. задължения - лихви 1000 . лева . Подава ГДД и прихваща 450 лева?
2. В старата справка на НАП за задълженията и плащанията  излизат суми по Декл. 7 , които са платени за 2018 г. , а в новата излизат като задължения,
Моля, споделете нещо по темата
Здравейте! Замислих се за заплащането на пл.год.отпуск на работещите при сделна система на заплащане.

Чл.18, ал.2 от Наредбата за структурата....."При определен месечен размер на трудовото възнаграждение"
Какво значи - "определен"Разбирам-администр. персонал, който е на тв.заплата си получава осн.заплата , но работещите на разценка/сделни/ са ощетени в определени месеци.
Прим.: лице заработило 1000 лв за м.05 -17 раб.дни .Излиза в отпуск м. 06 - 1 ден пл.отпуск. База м.05 - 1000 лв/17 р. дни - 58,82 лв на ден. С коеф. 17/22 дни =0,773 ;  58,82 лв. *0,773 =45,47 лева ще му платя отпуск. Права ли съм и как е правилно според Вас? С коефициента  или без ?


Благодаря ! И аз така, ама викам да питам.... :good:
Здравейте ! Може би се чудите защо си поставям въпроса тук, но той касае осигуровките върху Провизиите за неползван отпуск. Ситуацията е следната: Провизиран отпуск сума: 10 000 лева ,
дни отпуск : 25 , осигуровки върху 3000 .00 лева/МОД/ или колко..... Този отпуск не може да се ползва само за един месец ....Не знам дали ми разбрахте въпроса. МОД е 3000 лева за 1 месец...
Да , и аз така разсъждавам. И може би постъпленията ще погасяват първо лихвите , а след това главницата. Така си мисля....
Здравейте! Малко "тъпичко" ама да попитам.: лице с прекъснати здравни права иска да си плати ЗО и да си възстанови правата. Става въпрос за 6 месеца  през 2018 г. Може ли да си ги плати на вноски : прим. този месец 20 лв, другия 20 лв и така ,докато се изчерпа сумата ? Благодаря предварително !
Здравейте!
Ситуацията е следната: Наша служителка се връща от майчинство  на работа м. 09.2020 - Имаме ПОДАДЕНА декларация  за промяна на обстоятелствата и НЕПОДАДЕНА  декларация  за получаване на 50% от обезщетението.
Първият ми въпрос  е : Сега в м.11. ще подадем декларацията за обезщетението от 50% /Приложение 8/ , а питането ми е ще го получили служителката със стара дата - от м.09 ?
И вторият ми въпрос е : подлежим ли на някакви административни санкции от страна на НОИ ?
Благодаря предварително !
Добро утро! Мисля, че мога да помогна.

"........1. Общо заболяване и майчинство  - да

2. Трудова злополука и професионална болест - да

Осигурителният стаж за периода от  31.05.2020 г............. до 31.10.20120г............ ... е непрекъснат като:
(попълва се за 6 последователни календарни месеца, предхождащи месеца на провеждане на профилактиката и рехабилитацията)

- за периода от ....................... до ....................... времето се включва на основание чл. 13в, ал. 1, т. 1 - 4 КСО*;
- за периода от 31.05.2020 г........ до 31.10.2020 г. осигурителните вноски са внесени; 
                    (попълва се за осигурените лица по чл. 4, ал. 1 и ал. 2 КСО)                         
- за периода от ................... до.....................г . осигурителните вноски са дължими**;
                    (попълва се за осигурените лица по чл. 4, ал. 1 и ал. 2 КСО)                             
- за периода от ....................... до ....................... осигурителните вноски са внесени.
                                (попълва се за самоосигуряващи се лица)................"
 Болничния не те касае.
Така и направих: издадох бележката както искат, да не се разправям. Ако има последствия .........ще ги мисля тогава.
Здравейте !
Искам да попитам за следното: досега сме издавали бележки за детски с периода на месеца на заплатата . Сега социалните установяват , че това не е така . Примерно Декларацията за детски ще се подава м.10. 2020 . Издадена е бележка вкл. със сумата на заплатата за м. 09.2020 г. Трябвало да подадем м.09. със сумата на заплатата за м.08 , която е получена на 27.09.2020. Разбрах, че е неправилно , но какви ще са последствията за нас. Благодаря предварително.  :cray:
Здравейте! Бих искала да попитам за следното: наша служителка има съдебен запор , правим съответните удръжки, после излиза  в майчинство за 2 год и сега се завръща на работа. Трябва ли да възобновим удръжките по запора или да изискаме някакви документи на база на които да започнем отново да  удържаме? Благодаря Ви предварително!
Може би това ще даде яснота :

Разяснение изх. № 2-558 от 16.03.2010 г. на НАП
 Подаване на Декларация за Трудова Дейност от Самоосигуряващо се Лице
Публикувано на: 14.07.2011
   ........................ ..............
Трудовата дейност е основна правопораждаща предпоставка за възникване на осигуряване и като общ принцип е изведена в чл. 10 от КСО.

Задължението за осигуряване самоосигуряващите се лица - еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, физически лица - членове на неперсонифицирани дружества, земеделски производители, тютюнопроизводители, лица, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност, възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване.

На основание чл. 1, ал. 2 от Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица (НООСЛБГРЧМЛ), започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, се установяват с декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП), подадена до компетентната териториална дирекция на НАП и подписана от самоосигуряващото се лице в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.

В практиката на осигурителните органи се е наложило следната дефиниция на термина "упражняване на трудова дейност":

"Упражняване на трудова дейност е всяко действие на съдружника, имащо отношение към функционирането на дружеството и извършвано от името на дружеството - сключване на договори, подписване на финансови документи, издаване на разпореждания по организацията на работата и т.н.".
........................ ..........

Благодаря много за вниманието ! Друго е ,когато човек обсъди притесненията си с комп.хора. :smile1: :smile1: :smile1: