Неправомерно,ама НОИ не го оспорват. Просто не и го плащат. А щом е представен при нас ,ние го представяме в НОИ. Та здравни трябва ли  или не. Ако беше неплатен - здравни - 18.40 за нейна сметка и готово. А сега.....
Здравейте! За да не подхващам нова тема ще попитам тук за следното. Наша служителка която е в неплатен отпуск без стаж, представя болничен. Болничния няма да и се изплати от НОИ разбира се-осигуряването и е прекратено, но въпросът ми е ние трябва ли да внасяме здравни осигуровки за периода на болничния. Моля да ми отговорите. Благодаря предварително!
Здравейте. Искам да попитам за следното : Работодателя изплаща еднократна помощ на персонала ни при раждане на дете. Помощтта не е облагаем и осигурителен доход. Същата включва ли се в служебната бележка, която издаваме на лицето за получаване на детски надбавки. Благодаря.
Здравейте! Казуса ми е следният: Наш служител му се родиха близнаци. Едното е изписано от болницата, но другото - не. Можем ли да пуснем бащата в отпуск по чл.50 ал.6 от КСО до 15 календарни дни , или ще трябва да изчакаме изписването и на второто бебе?  Благодаря предварително !
Здравейте! Искам да попитам, лицата с над 50% инвалидност, получаващи инвалидна пенсия имат ли право на обезщетение при трудоустрояване от НОИ?
Да, човека има възраст и като преизчисля стажа  по този начин  - има 100 точки.
Още веднъж благодаря за разбираемия начин по който ми обяснихте !
Значи не съм разбрала ....Аз ги събирам двете категории 13+3= 16 години и  тогава ги преизчислявам -16 г. 2-ра к. = 20 г 3-та к. или общо стажа от 3-та к. става 20 г. Ще преизчисля отново.
Благодаря за отговорите! :smile1:
Да, така и направих...Прибавих към 13 г.втора категория  3 -те  години първа и преизчислих общо 16 г. втора към трета, без да преизчислявам първата категория. Правилно ли съм разбрала?
Здравейте!Искам още нещо да попитам.При допълване на стажа целия стаж от първа ли допълва втората/3-те години/ или само до необходимите 15 /т.е. 2 години/ ?
Благодаря много за бързия отговор!
Здравейте!
Искам да попитам за следното: лице с 13 години втора категория труд и 3 години първа категория може ли да се пенсионира при условията на втора категория с допълване на стажа от първата?
Благодаря предварително!
Здравейте!
 За м. юни 2014 г. програмата не ми е ограничила дните в неплатен отпуск на наш служител, които се зачитат за стаж-30 дни.В Персонален регистър  са 33 дни. Първо направих корекция на редовния  запис като  пуснах прекъсване на осигуряването.След това пуснах редовен запис с възобновено осигуряване. И двата записа ги пуснах без
Д 6, т.к.нямам промяна в осигуровките.Програмата на НАП ми ги връща с основание"липсва или е отхвърлена Д 6".При подаването по ел.път чеквам, че няма основание за подаване на Д 6.Къде греша? Благодаря!
Ще подадем, ОКД 5  - Ще упражнява дейността от 01.04.2015 г.
Благодаря много,много,много!!!!! :smile1: 
Т.е. трябва да приключи 2015 г. И от 2016 г. - подава Декл.55?
Дохода му за годината се определя с ОПР-то за 2015 г.? Така ли е?
А Декл.1 с код 10 или 12 ?
И аз не знам....Трябва ли да внася авансов данък като СОЛ и в-у каква сума........тогава може би Декл.55 ?
Но той няма да получава доход за положен личен труд.....Затова в договора няма уговорено възнаграждение. За какъв данък говорим - ето това ме бърка, нали е СОЛ?
За да не подхващам нова тема , ще попитам тук.

Управител- самоосигуряващо се лице от 01.04.2015 г.-подаваме  ОКД 5.
В договора за управление - няма уговорено възнаграждение.
Декл.1 всеки месец - осигурен на големия процент на 420 лв.-вид осигурен 12.
Декл.6 - еднократно - по Булстат.
Декл.чл.55 на тримесечие ???
Плащане на осигуровките : С отделни платежни /т.к. има назначени лица по трудово правоотношение/ по ЕГН.
Моля помогнете - четох, но се обърках. Така ли е или нещо пропускам.
Благодаря!

Здравейте и Добро утро !
Искам да попитам за следното : наш служител е навършил възрастта за пенсия,трудовият му стаж е 36 г. -работени по трудов договор при пълно работно време. От 2010 г. обаче е работил и по втори трудов договор по чл.111 на 4 часа. Как да преизчисля стажа по втория трудов договор, за да разбера дали ще изпълни условието за пенсиониране на мъжете - 38 години стаж за 2015 г.?
Благодаря!