Здравейте!Лице осигурено през цялата година по реда на чл.40,ал.5 от ЗЗО - получава суми периодично по граждански договори през годината.Някои от тях са над минималната работна заплата след приспадане на НПР.Как е редно да се оформи осиг. таблица 2 към годишната данъчна декларация,тъй като има удържани осигуровки вкл. здравно по тези суми и това би довело до двойно внасяне на здравна осигуровка в/у една и съща сума след извършване на изравняването в таблицата?Редно ли е такива лица(безработните) да заявяват,че са самоосигуряващи(макар и по смисъла на ЗЗО) пред възложителите,за да не им начисляват осигуровки?
Здравейте!При лице на 4-часов трудов договор,налага ли се при въвеждане на сумирано време и работа със смени над 4 часа всяка по график,съгласие на работника под формата на допълнително споразумение към ТД(написано,че се преминава към СИРВ) или друг тип писмено съгласие - подпис на графика на смените и т.н.?
Правилно ли е да заключим,че ако се командирова в дадена чужда държава лице на трудов договор и спазим стойността на сумите(дневни и квартирни) по приложение 2 на  НАРЕДБАТА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА - няма да се дължат осигуровки и зддфл от лицето до двойния им размер обърнат от валута в лева?
Привет!Бих искал за мнение по следния проблем -
Служител с 2 трудови договора,излиза във временна неработоспособност:
а) при един и същи работодател (член 110 от КТ) - дължи ли се за 2 договор 3 дена обезщетение и какво е положението със здравната вноска,след като 20.16 лв. (месечно) ще са платени по основния му трудов договор, става ли дублиране на сумата или пък например, ако е на 2 часа се взема база от 105 лв. х 4.8%(420 лв:4)?
б)при различен работодател (член 111 от КТ) - дължат ли се 3 дена и какво е положението със здравната вноска от 4.8%?
Здравейте!Графата "съставил" или "изготвил" задължително ли се пише при издаване на УП-2,в указанието не успях да видя да го има като изискване,но на вече издадени уп-та фигурира,които съм виждал?
2011 година минаваха дори без да се праща пълномощното,камо ли нотариално заверено.Явно са се променили нещата...
Зравейте!На някой случвало ли му се е да подава данни до кзлд за фирма,с вашия ел.подпис (не с фирмения).Преди време не се пращаше пълномощното от фирмата до лицето с УЕП,но сега са написали на сайта на кзлд,че се праща пълномощното с нотариална заверка.Имате ли опит скорошен по този казус?
Досега съм подавал лицата на трудов договор от софтуерът на НОИ по следния начин(без да ме връщат) : опис заявления - тип парично обезщетение:бременност и раждане - код 06 (заповед за отпуск).Освен при самоосиг. лице да не се избира приложението с код 06 и програмата пак да формира запис?
Здравейте!Как се процедира при самоосигуряващите се лица - майки,когато се стигне до етапа след изравнителния болничен,предполагам няма заповед за отпуск т.е. няма как да се направи опис на дискета и само се носи придружително писмо с приложение 2 без ел.носител?Правилно ли разсъждавам?
От друг форум и добавям въпрос и от себе си:"Здравейте!Има ли някаква специфика(нещо различно) при попълване на приложение 15 при болнични по втори трудов договор по член 110 или член 111 от КТ в часта за работните дни(точка 4 от приложението)?" А освен това,ако лицето е в неплатен отпуск по някое от правоотоношенията,предполагам,това нарушава отпуска?
Здравейте!От инспекцията по труда искат информационна карта,където се пишат работниците като бройка.Лице с договор по член 110 от КТ(Допълнителен труд при същия работодател),само като 1 брой ли се описва?
Здравейте!Налага се да се издаде уп-2 на лице работило във фирма,която вече не съществува и има правоприемник (ведомостите са при него).Предполагам УП-то се издава от правоприемника,има ли някаква специфика при изготвянето му - било текст,забележка,някакво уведомяване до НОИ и т.н.?Благодаря предварително на включилите се форумци  ::).
И аз съм го чел това указание,но може би трябва да каже някой,който скоро е имал такъв случай.
Благодаря ви за мненеито. :thumbup:
Привет!Лице с основен трудов договор и договор по член 110 от КТ (2 трудов договор),ми представи болничен.При начисляване на възнаграждението му дължат ли се 3 р.д. по всеки трудов договор?Налага ли се болничния да бъде в 2 екземпляра за всеки договор? :hmmm:
Е,там вече се пише,стига клиента да е рег по ддс,като вас!При вас е ЕС,а в другия случай,доколкото разбирам-не е.
Логиката на обратното начисляване е дали клиента е от ЕС или не (разбира се с ДДС регистрация)?
Не се притеснявайте, а следвайте указанията на ППЗДДС. Абсолютно сте прави! :thumbup:
Гледайки указанията започнах да си мисля,че текстът "обратно начисляване" е необходим в моя случай.
Притеснява ме малко този текст от правилника на ЗДДС:
Издаване на фактури и известия
Чл. 79.
 3. доставка на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона от данъчно задължено лице в рамките на независимата му икономическа дейност; във фактурата/известието като основание за неначисляване на данък се вписва "обратно начисляване", както и съответната разпоредба от закона или правилника;
Здравейте!Имам следния случай - услуга с доставчик БГ фирма и клиент фирма от 3 страна.Съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.2 няма ддс.Въпросът ми е в този случай пише ли се "обратно начисляване"?
Текстът на 16.3 и по скоро тази му част - "и в неплатен отпуск за бременност и раждане" - не навежда ли към вписване на дните след 135 ден,които са отпуск реално и са без болнични листове,да се отразят в графа 16.3,търся логиката да се пишат в 16.2...