Здравейте, Трябва Ви отново да направите регистрация в програмата на НОИ за подаване на болничните, като упълномощено лице /ако подавате с Ваш подпис/ и с БУЛСТАТА. В системата за подаване на болничните автоматично като изберете ЕИК се зарежда да подаваме болничен. Не е необходима ново упълномощаване. Само файла на болничния да е с осигурител по БУЛСТАТ. Дано Ви бях полезна. Успех.
Благодаря ви, т.е. не се налага ново ходене до НОИ, поне аз така ви разбирам.
На кого е електронния подпис?
Mой е, а не на лицето.
Здравейте, досега подавах болничните на ЗП по ЕГН и имах упълномощаване в НОИ по ЕГН. Сега за първи път ми представиха болничен лист след промените по Булстат.Налага ли се ново упълномощаване и ходене до НОИ или става автоматично в системата им на база предходното пълномощно?
Здравейте, за пръв път ми се случва български СОЛ да получава извънтрудови доходи от чуждестранни фирми (извън ЕС).В декларацията по член 50,приложение 3 не приема чуждите идентификационни номера т.е. не мога да впиша сумите в графата на таблица 1, част I с име на контрагента.Някой има ли идея къде е редно да се декларират,на мен ми хрумва само: Обща сума на доходите с код 307, платците на които не са предприятия или самоосигуряващи се лица.
Tук има доста неща по темата,становище на НАП: линк
Здравейте,имате ли мнение с кой номер ще се издават фактури, подават данни обр.1 и 6 и т.н. във връзка с тази новина: линк.

Сякаш няма никакви указания по въпроса до момента или поне аз не намирам.
Само образец едно е и не е точно корекция , а са редовни данни т.е. не отивам на гише,а трябва в деловодството да се входира с молба?
Здравейте, имам предписание от НОИ за подаване на данни за  образец едно за 2000 и 2001 година. Възможно ли е по електронен път или става само на място в НАП?Ако някой има опит с това, моля за мнение какъв е реда на подаване на данните. Прочетох,че декларация шест е въведена 2005 година, така че явно няма да подавам шестица.Благодаря предварително.
Здравейте, имам питане относно декларация 1. Когато на лице му се възстанови данък във връзка с годишното изравняване на ддфл, надвнесената сума намира ли отражение в графа нето(графа 34) за месец 12 да речем?Тоест във ведомост за месец 12, му се заплащат 500 лв. нето + 2 лева възстановен данък, каква сума се посочва в графа нето - 500 или 502? В графа 31а данъкът преди или след възстановяването се посочва?
Здравейте, имам казус относно подаване на трудов договор по ел.път. При упълномощаване с КЕП на друго лице от страна на ЗП, който е в регистър булстат с ЕГН, като упълномощител коя графа да избера: егн или булстат. Гледам,че според НАП тази отметка се дава само на ЮЛ(не че ЗП е ЮЛ реално) за подаване на трудов договор: ЮЛ 11. Уведомления за сключване, изменение или прекратяване на трудови договори по чл. 62, ал. 5 от КТ, уведомление за промяна на работодателя по чл. 123, ал. 1 от КТ.
Здравейте, фирма прави транспорт по глава трета от зддс с нулева ставка през месец юли. Ще използвам примерни цифри, стойността е 120 лв. Поради непредставено чмр, срокът за протокол по чл.117 за начисляване на ддс е месец септември до 15 дата или поне аз така разбирам закона. Каква е стойността върху която се начислява ддс: 120 лв. или пък вземам основата от 100 лева, за да излезне накрая обща сума 100+20=120 лв.
Здравейте. На фирма предстои дерегистрация по член 111 от ЗДДС. Има активи под прага на същественост според счетоводната политика, които са налични,но изписани като текущ разход. Дължи ли се ддс при дерегистрацията?
Здравейте, някой има ли опит с уведомлението по член 106 от ЗМИП и всъщност освен уведомлението друго нещо изпраща ли се? Става ли по ел.път или само по добрата стара поща?
Добър ден, законът за ограничване на плащанията в брой прилага ли се в случая при предоставяне на служебен аванс, ако той е надхвърля 9999.99 лева?
Здравейте, лице бива освободено по член 328 на 01.01.2019 г. Към коя година е редно да се начисли разходът за осигуровки и обезщетение по член 222 - към 2019 понеже ще се изплати даже през февруари или да се отнесе към 2018, тъй като правоотношението,за което се отнася е било до 31.12.2018 г. и не навлиза в 2019?
В крайна сметка реших да се придържам към закръглението от 80 в примера, без да съм получил отговор от някоя институция реално. Бихте могли да попитате НОИ за компетентен отговор(и да споделите тук), последно аз имах спорове с тях и не горя от желание да се занимавам с горепосоченото трибуквие ;).
За да бъде признат разходът по зкпо, каква е документалната обоснованост при липса на квитанция?
Здравейте, когато даденият местен данък не е платен в текущата година, как е редно да се начисли при липса на приходна квитанция/платежно нареждане, за да се отрази в съответната година?
Струва ми се, че няма значение часовете (ако въобще може да мине без тях). Нали по-нагоре се пише от кога ТД е прекратен, в НОИ си проверяват до кога е на работа човека. Тия дни ходих да питам подобен въпрос за прекратяване по време на болничен, пишат се датите както са по БЛ.
Тоест на един ред,а не както им е указанието в приложение 9? "2. Когато правоотношението или осигуряването е прекратено през периода по болничния лист:
а) броят на дните до прекратяването трябва да съответства на броя на работните дни, определени по календар и при спазване разпоредбите на чл. 154 от Кодекса на труда, а броят на часовете – на нормата часове според продължителността на дневното работно време по правоотношението на лицето от началото на периода за сумираното изчисляване и/или работата на смени по часов график до датата на прекратяването;
б) за периодите след прекратяване на правоотношението или осигуряването в колона "Работни дни" на отделен ред се попълва броят на работните дни, определени по календар и при спазване разпоредбите на чл. 154 от Кодекса на труда , за които лицето има право на обезщетение, независимо дали за периода преди прекратяването са попълнени "Работни дни" или "Работни часове". Колоната "Дневно работно време по правоотношението на лицето за месеца в часове" не се попълва."
Здравейте, как се попълват периодите на временна неработоспособност на лице, чийто срочен договор бива прекратен по време на болничен? В частност ред 9 от приложение 9, работни дни с право на обезщетение, според мен на 2 отделни реда - един за дните до прекратяването и един за останалия период,но без работно време.