Здравейте,искам да попитам следното:сключен ТД март месец,с дата на постъпване 21.11.,но лицето не иска да започва работа,може ли да пусна заличаване на ТД и трябва ли да го отразявам в Д1?Може да е глупаво питане ама нещо не съм сигурна!Благодаря предварително!!
По т.3 ако сумираното отчитане е  ежемесечно,тогава ако надвишиш часовете неможеш да компенсираш в другия месец,пак го отчиташ като извънреден труд.А в следващия месец ако ти е по-малко плащащ пак цялата заплата.
Здравейте,искам да попитам 4 март се води почивен ден,при сумирано работно време има смяна,която работи на този ден,въпроса ми е начислява ли се празничен труд в случая?В програмата ми е зададено,че е официален празник,а в случая си е почивен ден,който се отработва..
Здравейте,някой може ли да ми обясни хаоса около новия НКПД,въпросите ми са:
Защо връщат уведомления седем дни след като са подадени като грешка в кода(то е ясно де),но заради техните системи забавят уведомленията за назначаване и минава тридневният срок,след това какво става...наново да назначим работника или да подадем пак уведомление,заради техните грешки?
Второ пак заради системата на НАП и заради търсенето в класификатора трябва да пуснем уведомления за смяна на длъжности там където има нов код и смяна на името на длъжността,и няма да ги приемат от 01.01.
Ами тогава за какво е този гратисен период и заради техните грешки и необяснения ние ли да плащаме глоби пак?