Сега видях, че тази буква г/ е отменена от 2010г., извинявам се за подвеждането. Може би без нея става малко по-ясно.
То няма никаква яснота тогава, тази буква г отменя  всичките, защото ако за период от 30 дни  при 10% равни на 26 служителя, няма как да ги освободиш, защото буква г/ забранява, няма да са повече от 19 и после не се дава и яснота в какъв период пак можеш да освобождаваш и как да ги броиш - с предните или не?! Не знам сигурно нещо не разбирам ама наистина не мие ясно много. Все пак благодаря ти :)
Добро утро! Какво е  "масово уволнение", не ми е ясен много текста в КТ, а именно:
"" “Масови уволнения” са уволненията на едно или повече основания, извършени по преценка на работодателя и по причини, несвързани с конкретния работник или служител, когато броят на уволненията е:
а) най-малко 10 в предприятия, където списъчният състав на заетите в месеца, предхождащ масовото уволнение, е повече от 20 и по-малко от 100 работници и служители за период 30 дни;
б) най-малко 10 на сто от броя на работниците и служителите в предприятия, където списъчният състав на заетите в месеца, предхождащ масовото уволнение, е най-малко 100, но не повече от 300 работници и служители за период 30 дни;
в) най-малко 30 в предприятия, където списъчният състав на заетите в месеца, предхождащ масовото уволнение, е най-малко 300 или повече работници и служители за период 30 дни;
г) най-малко 20 в предприятия, независимо от броя на работниците и служителите, за период 90 дни.
Когато в периодите по букви “а”-“в” работодателят е уволнил най-малко 5 работници и служители, всяко последващо прекратяване на трудово правоотношение, извършено по преценка на работодателя на други основания и по причини, несвързани с конкретния работник или служител, се взема предвид при определяне броя на уволненията по букви “а”-“в”""

Точка б/ и  точка г/ не си ли противоречат? Някой може ли да ми обясни за период от една година, колко на брой служители могат да се съкратят по някое от основанията на чл.328 от КТ без това да е масово уволнение?
А ако по време на предизвестието работникът излезе в болничен, трудовият му договор нали се прекратява с изтичане на предизвестието, независимо от това, че е в болничен?
Здравейте, може ли да ми разясните малко поредността на процедурата при съкращаване по чл.328, ал.1, т.3 на служител с телк? Интересува ме, кога се иска мнението на телк за освобождаването, преди връчване на предизвестие или след връчване на предизвестието?
Добро утро! Искам да попитам, как се процедира в следния случай: имаме служител, който от един месец вече не идва на работа, пращахме му писмо за да даде обяснение за отсъствието си /за което още нямам обратна разписка нито пък писмото се връща/, преди писмото въпросното лице заяви, че искал да напуска и ще дойде, но не идва, не вдига телефона. Незнам вече как да го издирвам, някой може ли да ми даде насока как се процедира оттук нататък, още писма ли да му изпращам?
Благодаря ви :good:
Благодаря отново, съкращаване на щата мислех, че може и бройки от една и съща длъжност да се съкратят, и да останат тези,които работят по-добре на същата длъжност, сега като чета то цялата длъжност трябва да се съкрати, поне така го разбирам, ако греша кажете?
Благодаря ти delphine  :wink1:, от това, което прочетох следва, че е спорно да съкратиш една бройка, дори с подбор:
"Решението, с което щатна длъжност се съкращава не подлежи на съдебен контрол, защото е въпрос на управленска целесъобразност, но на съдебен контрол подлежи уволнението извършено на това основание. Т.е. на съдебен контрол подлежи самото уволнение на това основание (чл. 328, ал. 1 т.2. (съкращаване на щата)  – да е извършено по съответния ред. Например, не е налице съкращаване в щата, когато съответната трудова функция реално не се съкращава. (така и правната теория – вж. Мръчков., В. Трудово право, С, 2006, стр.574)"
Работника,служителя трябва ли да се уведоми за процедурата по подбора, преди да му се връчи предизвестието?
Здравейте, може ли при прекратяване на трудов договор по чл.328, ал.1, т.2- съкращаване на щата, да се съкрати само един човек, при повече от 10 души на същата длъжност, т.е. в заповедта за промяна на щатното разписание трябва ли да се напише, колко бройки ще се съкратят?
Здравейте имам следния казус и моля за съвет: служител на който му изтича телка отива за преосвидетелстване, издават му телк, който е с 52 процента, но телка се обжалва от нелк и му дава /нелк/ - 42 процента,  за трудоустрояване пише следното изреченеие: "при необходимост от трудоустрояване същата е от компетентността на лкк". Службата по трудова медицина написа становище, че трябва да го трудоустроим на друга длъжност. В решението на ТЕЛК няма противопоказания за сегашната му длъжност, да не говорим, че лицето криеше цялата процедура от нас и вече е трудоустроявано един път от друга длъжност. Последното решение на нелк даже го получихме по пощата. Та в цялата тази история незнам сега трябва ли да му търсим друга длъжност и какво е това решение на лкк. Как се процедира с лкк?
Благодаря предварително.
Здравейте, имам следния въпрос: колко заплати се изплащат от работодателя/последния/, когато лицето е работило  през последните 10 години от трудовия му стаж с прекъсване, т.е. от 10 години назад е работило при различни работодатели, като последните 5 години е при един и същ работодател с прекъсване от една година на бюрото по труда и каква е процедурата документално, т. е. трябва ли да му се иска решението за пенсия и трудова книжка?
благодаря за помощта, ще видя какво щестане
голям срам да стоят две години, незнам какво ще ни правят в нап, само да не стигаме пак до инспекцията
няма дата нито на постъпване нито да постъпи на.. нищо няма
Проблема е, че в НАП са казали, че имаме несъответствия в ТД в образец Д1 и тяхната справка и да донесем доказателствени документи за съответния месец и затова се чудя ако ги залича, дали няма да се усетят,че са казали друга бройка и имам ли право да ги заличавам или просто да им кажа, че са пропуснати....
И аз така мисля, но при нап за минал месец излиза ли лицето ако сега го залича
от нап искат да си проверим информацията подадена в д1 за предходен месец като брой хора и справка по действащи трудови договори за периода. Предполагам, че справката при тях е за прекратени и действащи трудови договори, и след засечка видях, че има двама, които стоят от доста време като назначени, но не са постъпили и колежката е забравила да ги заличи, минало е доста време и сега се чудя какво да правя,да ги заличавам ли или да питам в нап, след като те казаха, че имаме разлика?
Здравейте, как се процедира при забравен за заличаване трудов договор, има ли глоба от НАП или от ИТ и каква е процедурата. Трудовият договор е от две години.