Видях темата, благодаря. Сбъркал съм в тази част с колона 4 и ще го коригирам. Да не би другото да е наред?
Здравейте. Моля за помощ по един за мен лично, заплетен казус. Трябва да пиша декларацията на един ЕТ, обаче тотално се обърках с това какво да пиша в Таблица 1 и 2 в Справката за окончателния размер върху който се дължат вноски.
Ето ситуацията накратко. Лицето се е осигурявало на 420 лв.
1. От февруари, до октомври(вкл.) 2015, ЕТ упражнява някаква патентна дейност. Приходи от дейността - 1914 лв.
2.  От септември самоосигуряващото лице излиза в продължителен болничен до края на 2015 г.
3. От септември също, ЕТ се регистрира по ДДС и започва транспортна дейност. Печалба от дейността - 13 628 лв.
4. Самоосигуряващото се лице е било и на работа в чужбина и е осигуряван и там, януари - април 2015, върху 500 евро.
Въпроса е как с подобни данни се попълват двете таблици. Ето какво сътворих аз.
Потвърждавам горното. Възстановявал съм хиляди евро ДДС от Белгия, само сканирах фактурите и платежните документи и им ги изпратих в тяхната НАП, нищо повече, никакви справки от счетоводството, нищо. И ДДС-то беше възстановено. Тук за едни кирливи пари от ДДС ми събуват гащите понякога с техните списъци, в които си като подсъдим да се обясняваш като ученик в първи клас... Сега с тези разпоредби, още повече унижават професията и ни правят да изглеждаме като съучастници на потенциални престъпници (нашите клиенти). Нямаме силно лоби в парламента и си правят с нас каквото искат.
Имаше една наредба от 1989 г., която не е задължителна с днешна дата, там за такива стари "бараки" може да има някаква информация за ориентир. Че не знам кой ще мине 100 км с това подобие на машина и да му засече разхода.

Ето тук например
Хубаво е да сложите някакъв скрийншот или да напишете каква грешка ви връща браузъра, все пак тук не сме врачки да гадаем какво пише на екрана. Също имайте предвид, че от миналата година Google спря поддръжка на Java в Chrome, а без Java не може да подписвате документи.
Целият този закон цели да наложи и гарантира непазарно едни доходи на едни хора. Това за професионалната компетентност и кой от какво разбирал, е само върха на айсберга и се използва, за да мине другото.
Благодаря. Ще си избера единия вариант.
Здравейте. Собственик на ЕТ е в продължителни болнични, които свършиха и сега чака решение на ТЕЛК. ТЕЛК няма да си мръднат пръста до няколко месеца с решение, така че какво да го правя този СОЛ, ни отпуска мога да го пусна, ни нищо, за тези дни до решението на ТЕЛК. Благодаря.
Благодаря. Въпреки усилията да бъдат ускорени нещата, засега нямаме кой знае какъв положителен ефект. Едва през февруари успяхме да се свържем с някой от ТЕЛК, били в отпуск, работели до еко колко си часа, ходели на посещения само в петък... нямам думи
Здравейте. Интересува ме следното ако някой е запознат. Мой роднина ползва болнични до миналата година, свършиха мисля септември 2015. Оттогава е предявено искане за минаване пред ТЕЛК, но човека страда от една гадна болест(АЛС) и е жив труп, не може да мърда никъде. Вече 5-6 месеца тия от ТЕЛК го размотават и не идват на посещение да "освидетелстват" човека. Там, където е работил, в момента го водят в неплатен отпуск, договора му не е прекратен. Междувременно болестта прогресира и човека може да си отиде от тоя свят, докато бюрократите се наканят да отидат и да го видят и да решат как да го категоризират и да го пенсионират. Въпроса ми е, ако това се случи(човека умре), какво става с това време, в което той е бил е неплатен отпуск и е чакал решението на ТЕЛК? То остава ли си просто неплатен отпуск или ТЕЛК може да вземат решение за пенсионирането посмъртно и да изплатят там някакви пари, нямам идея какви и колко, за това време. Все пак, човека ги е чакал, но не ги дочакал, какво става в такъв един случай. Благодаря.
Увеличаване на бумащината и субективизма от страна на НАП при контрол. Ето до какво доведе тази промяна, според мен. По-добре хич да не ползваш ДДС, отколкото после да им се обясняваш.
Здравейте. Имам една фирма, работеше с акцизи, но нещо не начислиха акциза в някоя фактура за 2014, пък го платиха. И сметка "увисна" с дебитно салдо в края на 2014. През 2015 г. по средата на годината фирмата прекрати дейност и това салдо сега "виси" в ОВ. Сега се чудя какво да го правя това салдо, тъй като фирмата спря дейност, няма и да започне в бъдеще. Правилно ли ще е да го взема като разход и да приключа? Благодаря.
Авансовите вноски са обвързани със приходите от продажби(над 300 000 лв), не със печалбата.
Здравейте. Да не отварям нова тема. Накратко. Една фирма излиза на резултат доста по-малък от декларираните авансови вноски и искам да ги коригирам с декларацията по чл.88., Сметнах с калкулатора на сайта, показва ми за третото тримесечие 0.00 лв. а внесените досега се явяват надвнесени. Въпросът ми е, какво да пиша в полето за третото тримесечие в този случай. Благодаря. 
ЗКПО
Чл. 89. (1) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Когато дължимият годишен корпоративен данък надвиши с над 20 на сто сумата от определените месечни авансови вноски за съответната година или когато 75 на сто от дължимия годишен корпоративен данък надвиши с над 20 на сто сумата от определените тримесечни авансови вноски за съответната година, върху превишението над 20 на сто се дължи лихва.
........

(5) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Лихвата по ал. 1 се определя съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания и се изчислява от 16 април до 31 декември на съответната година, а за новоучредено дружество в резултат на преобразуване - от датата, следваща датата, на която изтича срокът за извършване на първата тримесечна авансова вноска, до 31 декември на годината на преобразуването.


ЗАКОН ЗА ЛИХВИТЕ ВЪРХУ ДАНЪЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ

1. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 1965 г., бр. 38 от 1989 г., бр. 21 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г.) Неплатените в сроковете за доброволно плащане, неудържаните или удържани, но невнесени в срок данъци, такси, отчисления от печалби, вноски към бюджета и други държавни вземания от подобен характер се събират със законната лихва.

Законна лихва - 10% + ОЛП на БНБ.

Да, аз разбирам, че ако е имало налично право на данъчен кредит, но не е упражнено, това е смисълът на закона. Въпроса е какво се прави, когато няма право на данъчен кредит и при последваща продажба, лицето защо трябва да начислява данък.
Благодаря за отговорите. Този член явно е поле за всякакви свободни тълкувания за какво се отнася, чух и други такива.
P.S. n_alex76, тук не става въпрос за лек автомобил, а за трактор.
Здравейте. Един такъв въпрос. ЗП има някакъв неизползван трактор, купен преди време от физическо лице, без ДДС. ЗП е регистриран по ДДС и сега продава този трактор на някакъв купувач, фирма. Във фактурата за продажба е посочено основание за неначисляване на ДДС чл.50, ал.2. Сега от НАП спорят тази точка и казват, че ЗП трябва да начисли ДДС при продажбата, защото това не било лек автомобил, а трактор.
И ха де.
ДОД 2% отиде в коша, време е и тази промяна да го последва. Егати и новото законодателства и чудо.