Физическо лице продава през 2021г. два жилищни имота. Единият е придобит 2010г. и е продаден 2021г.Вторият е придобит 2020 и е продаден 2021г. Съгласно разпоредбите на чл.13, ал.1, т. 1, б.”а” и б.„б” от ЗДДФЛ са необлагаеми доходите,до два недвижими имота, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години.
Въпросът ми е дали и двете продажби трябва да се обложат в декларацията по чл.50 или само недвижимия имот,който е продаден през 2021г.

И как тогава ще удостоверите,че фирмата временно прекъсва дейност? С какъв документ?
Аз мисля,че друг няма. Ако вие знаете да има моля да го посочите!
Когато се открие например нова фирма и в същата няма да има самоосигуряващ се,нали пак се подава ОКд-5 за да се удостовери,че фирмата започва дейност.Без осигуряване.Как иначе ще се декларира,че същата е активна и работи.Нали точно с ОКд-5,но без да се чеква осигуряването.По същия начин трябва да се подаде,че е прекъсната дейноста. Когато пак започне дейност,тогава пак наново и т.н. Иначе е ясно,че управителят който не е самоосигуряващ няма място в тази декларация,тъй като той е с ДУК.
Аз мисля,че пак трябва да се подаде ОКд-5 за прекъсване на дейноста,както се подава и за започване,дори и никой да не се осигурява.Просто не се чеква осигуряването.
Благодаря! Аз също мисля така,но освен с ОКд-5,с какъв друг документ се отразява това?
В декларация образец едно ще му посоча последен ден в осигуряване,но нещо друго трябва ли?
 Пропуснах да напиша,че освен нулевите справки по ДДС,фирмата има и кредит,който трябва да бъде обслужван. Това ще се счете ли за дейност от страна на управителя?
 
  Здравейте!
Моля за помощ! Вписан управител в ТР с възнаграждение. Управителят не е собственик на капитала. Фирмата е ЕООД и от 01.03.2021г. временно ще прекъсва дейноста. Ще се подават само нулеви справки-декларации по ДДС .
Фирмата ще подаде ОКд-5 за прекъсване на дейност,но какво става с осигуряването на управителя? Може ли да му се прекъсне временно осигуряването?
Благодаря на всички отзовали се!
     
                Здравейте! Подадена ОКд-5 за прекъсване на дейност от м.05.2007г. и край на осигуряване в ЕТ и започване на дейностт и начало на осигуряване  от м.08.2007г. през  ЕООД.
С ПИК на НАП установихме,че статуса на лицето продължава да е активен с осигуряване в ЕТ. Ще подадем заявление за корекция в ТД на НАП,като приложим съответните подадени тогава документи за прекъсване и започване на дейност. Но въпросът е дали ще ни бъде съставен акт със задна дата,затова,че подадената ОКД-5 за цапочване на дейност през ЕООД е входирана 04.2008г.,а за начало на дейност е посочено м.08.2007г. Или вече е изтекла давноста за съставяне на октове? :) За пояснение-осигуровките са внасяни от 08.2007г.
Мисля,че не би трябвало да е проблем да се потърсят и други мнения. Щом някой задава тук въпрос,значи се двоуми за нещо,нещо го притеснява,в нещо не е сигурен и т.н. Никой не е задължен да помага с отговорите си, а само който желае.
Гражданският договор ще бъде пуснат във връзка с годишното сч.приключване.Все пак фирмата трябва да се приключи! Това счита ли се за дейност?
 Здравейте!
ЕООД няма да има дейност от 01.01.21г. Освен един гражд.договор.Ще подадем ОДК5 за прекъсване на дейност. Това ще доведе ли до проверки и ревизии?
Благодаря delphine! Точно това ме обърква,че намесвам самите предприятия със собственика им.
Ако разглеждаме само предприятията,без физическите лица,които ги представляват би трябвало да са независими. Но при теглене на кредит например ги определят като свързани и това ме обърква.
Мисля,че нито едно от условята по чл.4 не се отнасят за фирмата кандидат,обърква ме  само т.4.
Аз и затова зададох въпрос,за да ми кажете вие какво мислите.
Посочила съм,че е независимо предприятие,но не съм сигулна!
Здравейте!
Моля за помощ!
Фирма ще кандидатства за помощ за микро и малки предприятия от 3000 до 10000 лв.
Собственикът и управител на фирмата кандидат ,е собственик и управител и на втора фирма с различен предмет на дейност от кандидатстващата.
Според въс фирмата кандидат свързно преприятие ли е или независимо.
Необходимо ми е във връзка с попълване на декларацията за обстоятелствата по чл.3 и чл.4 от ЗМСП.
Благодаря на всички отзовали се!
  Здравейте!
 Самоосигуряващо се лице има решение за пенсия от месец декември 19г.
 Последната подадена декларация обр. 1 за лицето с всички осигуровки е за м.11.19г. Не съм посочила в т.15 последен ден в осигуряване през месец ноември и от месец декември подавам само със здравно осигуряване. Въпросът е правилно ли е ,че не съм посочила в т.15 през месец ноември последен ден в осигуряване,като се има в предвид,че не се подава и ОКД 5/ лицето не желае да се осигурява след пенсионирането,освен разбира се задължителното здравно./
Ще се радвам да чуя мнения,защото в противен случай трябва да извърша корекция на обр.1 до 30.04.20г.
  Да нетен доход е  и също знам,че не се включва,но реших да попитам за всеки случай.
  Става едно разминаване между разчетно-платежната ведомостт в часта чиста сума за получаване
  и точка 34 от образец едно.
  Благодаря!
  Здравейте!
 Тъй като ползвам  програмата на НАП за декларации образец едно,бихте ли ми казали обезщетението по чл.220,включва ли се в т.34 на декларацията. Според мен не,но искам и вашето мнение!
Благодаря!
Проверих и добавих :)
В тр.договор общ стаж всичкия,а по сходната длъжност тогава 00г.00м.00д.,нали така
Назначен е сега от 11.03.2020г. за втори път,първия път не е имал изпит.срок.
Направила съм справката-през последнине 18 месеца има само 5м.прекъсване.Има право на пълна борса.Но сега си мисля,че може и да е с изпитателен срок,тъй като предната му длъжност е в клас 7,а сега в клас 9.Само,че при един и същ работодател. Какво ще ме посъветвате?
Да не се заядат после,че са сходни длъжности-едната електромонт.,а другата поддръжка на сграда.