А как се попълват справка 1 и 2 по месеци, след като служебните бележки са общо за цялата година! И защо в тези справки са за 2014 година?
   Здравейте,въпросът ми е във връзка с ГДД по чл.50.  Лице,регистрирано като земеделски производител през 2015г.,,трудов договор през 2015 и граждански договор през 2015г. На гражданския договор не са удържани осигуровки,а само данък! Трябва ли да се прави годишно изравняване на осигуровките и да се попълва справка 1 и 2.
  И върху колоко лева ще се самоосигурява във второто ЕООД. Не се ли взема в предвид облагаемият му доход от 2014г.
 И извън темата искам да добавя,че всеки може да пита нещо тук щом не е на ясно и когато е объркан. Мисля,че трябва да си помагаме взаимно,а не да се правят реплики от рода на  дали някой е останал безмълвен или не. Всеки в крайна сметка може да има нужда от съвети и помощ,но това не означава,че насрещната страна трябва да помага с ирония и подигравка! Ако на всеки всичко му  беше ясно,нямаше да има създадени такива форуми.
  Счетоводителят знае,че трябва,но адвокатът казва категорично -не! И мисля,че има малко логика,тъй като договорът за управление е приравнен на трудовите договори,но само от гледна точка на процентите в осигуряването. За него обаче не се попълва трудова ,а осигурителна книжка! Тогава защо във второто ЕООД да се самоосигурява върху напримр върху  420лв., а да неговорим,че като се вземе в предвид облагаемия доход за 2014г. ще трябва и върху повече.Но това е само мое лично мнение!
   
   Мнението му е,че трябва! Но какво значение имат мненията,важно е законовото положение!

    Здравейте!Управител на ЕООД се осигурява с договор за управление срещу възнаграждение. Открива второ ЕООД! От НАП казват че във второто трябва да се самоосигурява,а адвокати казват,че не трябва,тъй като е осигурен в първото ЕООД с договора за управление! Моля помогнете с цитиране на разпоредба! Благодаря предварително!

    Това го прочетох,но въпреки всичко домоуправителят иска  да заплащам половината от дължимите суми! Какво трябва да направя!
   Здравейте,незнам дали е точно тук мястото за въпроса ми,но той е следния:
собственик съм на апартамент,в който не живея през цялата година. Домоуправителят обаче всеки месец ми начислява половината от всички разходи по управление и поддържане на общите части. От всичко,което съм прочела мисля,че щом пребивавам не повече от 30 дни в рамките на 1 година/а аз не съм била там дори и един час/,имам право да не заплащам тези разходи.Моля помогнете ми с текст от закона или някакво негово тълкуване!Благодаря предварително!
   Решението на ТЕЛК е пожизнено!

  Аз съм напълно наясно,явно Вие не сте наясно какъв е въпросът ми. Защото на въпросното лице са отговорили,че щом има пенсия вече не поради заболяване /ТЕЛК/,а пенсия за осиг.стаж и възраст,няма право на това облекчение! Ако Вие,която се съмнявате,че аз не сам наясно се опитайте да отговорите на въпроса,а не се занимавайте с клюки!   
   

   Лицето от 01.07.2015г. вече е пенсионер и работи на трудов договор,но не получава пенсия за инвалидност,а за осиг.стаж и възраст.
  ТЕЛКА е 81% ,но кажете ми на какво основание има или няма право на данъчно облекчение

      Здравейте! Въпросът ми е следния:лицето е на трудов договор и е с решение на телк ,което е пожизнено. От 01.07.2015г,лицето започва да получава пенсия за осигурителен стаж и възраст и продължава да работи на трудов договор.
  Има ли право на данъчни облекчения и след 01.07.2015г. -намалява ли се данъчната основа с 660 лв.при изчисляване на  зпалатата,
  Благодаря предварително!

       Да съгласна съм с този отговор за касата,но ще излезе на червено. Затова попитах за 401/791.
         
   
      Здравейте,отписах задължение през 2014г.,на което не са минали давностните срокове.Задължението е от 2013г.Причината за отписването е ,че фактурата е платена в брой през 2013г.,но е пропуснато да се осчетоводи плащането. През 2014г. пускам следната счетоводна операция 401/791. Въпросът ми е в кой ред на данъчната декларация да посоча сумата в увеличение и изобщо трябва ли да увеличавам резултата.