Не.
А "изгодната работа" определена ли е за заемане от трудоустроен?!
Нищо, че сега все още няма решение на ТЕЛК, когато излезе такова то обикновено налага ограничения по отношение на вида труд и работодателят е длъжен до 7 дни след получаване на такова да свика комисията си и да предложи вид труд според наложените ограничения или да освободи работника, ако са му заети всички предварително определени места за заемане от трудоустроени работници. Комисията е в правото си да определи мястото, което заема работника за подходящо и да го трудоустрои на заеманото работно място, стига то да удовлетворява изискванията на ТЕЛК.  :thumbup:
Става въпрос че досегашния работодател не може да работи при високи температура,а при новия работодател няма проблем да работи,защото не се работи при високи температури!И като е в неплатен отпуск каква е причината,за да не може  да започне работа при друг работодател при положение,че при първия работодател дори не му тече трудов и осигурител стаж.И ако се направи тази гимнастика как ще разбере първия работодател за втория?
Лице чака да се трудоустрои и работи на основен трудов договор на 8 часа,по който е в неплатен отпуск без осигурителен стаж/ползвал е над 30 дни за 2013/.В момента му предлагат по изгодна работа-може ли да започне на втори трудов договор на 8 часа докато се води че при предишния си работодател е в неплатен отпуск без осигурителен стаж и двамата работодатели да не разберат че работи и на друго място.Предварително Благодаря!:)
Периодът на отпуск е от 15.11.2012 год. до 30.0.12013 год., но пишете, че имате и един работен ден. Това означава, че има прекъсване на болничните и след този един работен ден болничния е първичен и трябва да има 3 работни дни за сметка на работодателя.
нямам прекъсване боличния за декември беше от 10.12.12-31.12.12,а за януари 01.01.13-30.01.13!
От месец ноември ползвам непрекъснат отпуск за временна неработоспособност,като
за последния ми болничен счетоводството на фирмата е подало информация в НОИ ,че от непрекъснатия ми болничен за януари 2013,работодателя ми е платил 3 работни дни от работодателя/този болничен е продължение/периода на отпуск е 15.11.2012-30.01.2013/,а аз имам само един работен ден.Дали според Вас ще имам проблем при изплащането на болничния и дали НОИ ще уведоми счетоводството за направената грешка?Предварително Благодаря!
Ако питате за изчисляване на обезщетението за безработица - за месеците без осиг.доход се взема МРЗ. Като сума за периода. Няма бруто, няма нето - сумата е една
Благодаря!
Интересува ме размера на брутната работна заплата при изчисляване на ПОБ за месец,
в който лицето е било в неплатен отпуск с воден трудов стаж!Предвид имам че МРЗ  за 01.2013 е 310 ,но това нето или бруто е?
Ако работникът си напише молба чл.325 ал.1 т.1.
Ако има срок на изпитване по чл.71 ал.1

Ако и първите две не стават, чакате да дойде края на срока :)
Не забравяйте за обезщетението за отпуск чл.224, който дължите.
Въпроса е че договора ако няма изпитателен срок ,а бъде прекратен по чл.71 ал.1 работодателя може ли да бъде санкциониран и следят ли се тези неща?
Копия на договора - не, но инфо в НАП се подава :)

Р.Р. И като не сте колега, Ви съветвам да задавате въпросите си в раздел "Консултации към бизнесмени и граждани"
Може ли срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 КТ със срок 12.02.2013 да бъде прекратен от 04.02.2013г на основание чл.325,ал.1,т.3 или на кой член е най удбно да се прекрати този договор от 04.02.2013г,за да може нито работодателя ,нито служителя да дължат обезщетение?
Вие колега ли сте?
Странни въпроси задавате!
Не,ако бях щях да съм наясно. :)
Може да има изп.срок
Ако няма - не може по чл.71

В някоя институция НОИ или НАП предоставят ли се копия от трудовите договори?
При срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 КТ/за срок от 3 месеца/ трябва ли да има изпитателен срок и ако няма изпитателен срок може ли да бъде прекратен на основание чл.71,ал.1 от КТ?
в две позиции се попълват работните дни в неплатен отпуск за временна неработоспособност, неплатен отпуск до 30 работни дни за една календарна година, който се зачита за осигурителен стаж, и други дни в осигуряване без осигурителни вноски.
Но не и самоотлъчка?
Понятието ''Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж'' се тълкуват като самоотлъчка или неплатен отпуск!
Ако ТЕЛК така са казали, значи е сигурно. но това мен лично ме съмнява да са го казали, щом лицето не е ползвало всичката отпуска, която му се полага по закон. До това време нека си подаде молба за платен или неплатен отпуск и ако му дадат болнични, след това ще подадете корекция на Д1 и така ще се оправят нещата. Не трябва винаги да хващате вяра на "честна" дума. Или изискайте от лицето да поиска от ТЕЛК някакъв документ за това, за да има Вие на какво да стъпите.
Да то лошото е че нищо не е сигурно!
При надвишаване на допустимите дни за ползване на обезщетение за временна нетрудоспособност ТЕЛК може да издава следващи , за което трябва личният лекар да Ви даде направление за явяване на ТЕЛК и там според преценката за състоянието на лицето се издават и болнични .
Да,но вече ри издадени такива без разрешение на ТЕЛК НОИ ще ги плати ли?
ТЕЛК ще издадат болничен лист от деня след изтичане на последния болничен на лицето до датата на явяване на ТЕЛК.
Това задължително ли е,защото лицето НЕ Е  било 180 дни непрекъснат болничен,а само 65 дни?
Здравейте,
ще се радвам да ми дадете съвет на лице,което беше в болничен до 7.12.12 от ЛКК подаде документи за трудоустрояване и % инвалидност на 5.12.12.Като ТЕЛК са му казали да не ходи на работа докато не излезе решението на ТЕЛК,но ако се яви чак януари или февруари какво се получа ще му се издаде ли болничен от 8.12.12 или щом като е за трудоустрояване и % инвалидност да се оправя как знае?Благодаря предварително!
Ползвах отпуск поради временна неработоспособност,но съм надвишил дните за непрекъснат отпуск поради временна неработоспособност.Понеж е имам ПИК за НОИ и там на самите болнични ми излиза следния текст:
Извадка от Разпореждане за спиране на производството Д-21-999-41-00239727 относно БЛ A20120129321.Спиране на производството от дата 18.12.2012г.
МОТИВИ: С жалба с изх.  № П-ЕР-1885 от 14.12.2012 г. се обжалва по реда на чл. 112 от Закона за здравето. Всички БЛ, издадени от ЛКК, не могат да бъдат с продължителност по-голяма от 180 дни непрекъснато, без решение на ТЕЛК.
Въпросът ми е от тук нататък аз какво трябва да направя.Тези болнични ще ми бъдат ли изплатени,на ТЕЛК комисия ли ще трябва да се явя.Моля за Вашето съдействие.
чл.331 (2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението

Като от допълнителнителните възнаграждения в бруто заплатата участват само тия с постоянно възнаграждение

Вижте и чл.228 от КТ и чл.19 от НСОРЗ

Благодаря!
Единствено не може да се прави запор на обезщетения от НОИ.
Благодаря ЛС.
другото,което не ми е ясно при прекратяване на трудов договор по чл.331 кое се взема брутната заплата по договор или се взема последната заплата преди прекратяването на договора ,за да се изчисли база за обезщетение по чл.331.Ако лицето е в болничен от.3.10.12 до момента ако договора му се прекрати от 02.01.2013г. коя последна заплата ще се вземе предвид за месец 09.2012 или месец 10.2012.За месец 09.2012 брутото е 860 лв,а за 10.2012 е 90лв.Брутната заплата е 450 лв. за да се изчисли обезщетение по чл.331?Коя база ще се има предвид при прекратяване по чл.331 -860 лв/брутно възнаграждение за 09.2012,90лв/брутно възнаграждение за 10.2012 или 450лв/брутна работна заплата/?