Хайде спокойно и без да се караме, нали?
Колеги сме всички, разбира се.
Аз не се карам,даже много съм доволен,защото за разлика от други сайтове/да не цитирам кой всички се сещаме/ тук винаги получавам съдействие.Още веднъж Благодаря на всички!
Колеги ли сме ти?????
Не не сме ако бяхме едва ли щях да търся помощ за такива елементарни за Вас въпроси.Благодаря все пак на указалите ми съдействие!
А няма ли да прочетете някой отговор или само ще си питате?
Изчислява се среднодневно обезщетение - вижте в КСО, колегите дори ви цитираха какво да не ви затруднят.
Да колегите ми обясниха с примери,а в КСО не ми стана ясно.
Айде стига с тези месец октомври и ноември  :blink: Ето един пример просто:
Ако за две години има доход 20000 и за две години има отработени 352 дни,това означава че 20 000:352 =56,82 на ден х60% =34,09 това е среднодневното от което ще се изчислява! но мисля че има минимум и максимум на сумите за изплащане в БТ
Оки,щом сте сигурни.Просто не съм наясно как точно се изчисляват.По този начин ли се изчислява и обезщетение за временна неработоспособност?
20000/24 месеца*60%
и така се получава средномесечното обезщетение ,а как да получа средно дневното.Получава се 500 лв на колко дни да го разделя ,за да получа среднодневното обезщетение на работните дни през месец 10 или месец 11
при прекратено правоотношение на 05.11.2012г?
на общия брой работни дни за 2-те години
Правилно ли разбирам ,че ако за 24 месеца дохода му е 20000 лв се вадят 40% и резултата се дели на работните дни през тези 24 месеца?Аз си мислех че ако за 24 месеца дохода му е 20000лв се вадят 40%,резултата се дели на 24месеца ,а резултата се дели на работните дни на месеца ,в който е прекратен трудовия договор и така се получава среднодневния резултат!
Четете тук,макар че Таня ЛС го е написала много добре!
http://kostelbg.net/home/node/4954

Благодаря за инфото,но там не намирам отговор на въпроса си.На колко дни ще се раздели обезщетението -на броя работни дни през месец 10.2012 или месец 11.2012г,при прекратено правоотношение на 05.11.2012г?
Въпросът ми е ако изчисленото обезщетение е 300 лв,то нали се дели на брой работни дни,за да се получи среднодневното?,та на колко дни ще се раздели на броя работни дни през месец 10.2012 или месец 11.2012г,при прекратено правоотношение на 05.11.2012г?
Съкратено лице от 05.11.2012г.,на основание чл.71,ал.1 , интересува ме при изчисляването на обезщетението за безработица влиза периода от 01.11.2010г. до 31.10.2012г,но за да се изчисли среднодневното обезщетение се имат предвид работните дни през месец 10.2012г или месец 11.2012г?Предварително Благодаря!
Съгласно чл. 331, ал. 1-2 от Кодекса на труда, работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение.

Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието. Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението. Видно от горното, обезщетението е не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение
Имате предвид брутната работна заплата или сумата върху ,която е осигурено лицето,защотото за месец 09.2012г. сумата върху ,която е осигурено лицето е 850 лв,а за месец 10.2012г. сумата в/у ,която е осигурено лицето е 101.10 и от тогава лицето е в болничен/брутната заплата по договор е 450 лв?
Трябва да има решение на ТЕЛК,без това няма да стане,работодателя стъпва на решешението на ТЕЛКА,трябва да бъде повече от 50%,в решението ,ако пише с "право на работа" работодателя е длъжен да осигури работа на лицето,ако не може,тогава с разрешението на Инспекцията по Труда се освобождава по чл.325 т.9 и чл.327 т.1 ,лицето има право на 2 брутни заплати поради пенсиониране по болест,а дори и след време да започне работа,той няма право повече на това обезщететение /за пенсиониране/ освобонени по този член лицата, нямат право на чл.222 от КТ.Не може само с експертизи да има основание за освобождаване,освен напускане по взаимно съгласие. Решението на ТЕЛК е задължително!
Благодаря Ви!
В същата фирма са освободили служител с диабет,като са му изплатили 4 брутни заплати обезщетение,но не знам по кой член е станало това,възможно ли е да е по чл.331-Прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение?
Задължение на работодателя е да осигури измерване на факторите на работната среда, един от които е микроклимат - температура, относителна влажност и скорост на въздуха.
Освен това е длъжен да извърши оценка на риска на работното място, която включва и оценка на работните процеси.
Също така и оценка на риска за здравето при работа с високо нервно-психично напрежение и неблагоприятни психосоциални фактори, наложен ритъм и монотонност, принудителна работна поза, нерационални режими на труд и почивка.
Така че в производствената характеристика, която ще изискат от ТЕЛК работодателят трябва да впише всички документирани чрез измервания фактори на работната среда, както и вписаните в картата условия на труд за съответното работно място.

В чл.222, ал.1 от КТ няма как да потърсите полагаемо обезщетение - то е за съвсем други случаи:
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.

За правото на обезщетение по чл.222, ал.2 се изисква 5 години стаж. Ако го нямате - отивате на борсата, и ако имате право - получавате обезщетение за безработица.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение поради болест (чл. 325, ал. 1, т. 9 и чл. 327, ал. 1, т. 1) работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, ако има най-малко 5 години трудов стаж и през последните 5 години трудов стаж не е получил обезщетение на същото основание.
Това,което разбрах е че ако напусне по чл. 325, ал. 1, т. 9 или чл. 327, ал. 1, т. 1,няма право на обезщетение за оставане без работа до 1 месец и също така е задължително да има 5 години трудов стаж ,за да може да получи обезщетение при напускане поради болест.С риск да не стана досаден ще ви попитам ако лицето няма ТЕЛК ,но име епикризи доказващи съотвенте заболявания/епилепсия и психическо разтройство/ може ли да парадира за освобождаване на поради болест и дали ТЕЛК-ка трябва да бъде над 50%,за да може да напусне по чл. 325, ал. 1, т. 9 или чл. 327, ал. 1, т. 1.Другото,което ако в производствената характеристика работодателя опише невярна информация как служителя може да я докаже пред ТЕЛК?
Още веднъж Благодаря за проявеното търпение и помощ!
Относно процедурата:
Служителят подава молба да бъде преместен на работа, съответстваща на предписанията на ТЕЛК.
Работодателят е длъжен да предложи друга работа, която е подходяща за служителя и отговаря на предписаното от ТЕЛК. Ако няма подходяща позиция, работодателят прекратява правоотношението на основание чл.325, ал.1, т.9 от КТ.
Благодаря за отговорите!:)
А само с решение на ТЕЛК ли въпросния служител може да получи облекчение на работното място или да може да напусне по чл.325ч,ал.9 или чл.327,ал.1 ?Защото ТЕЛК ще искат производствена характеристика,в която по всяка вероятност работодателя едва ли ще упомене това че се работи на 45% и служителя няма къде да седи през работните 8 часа.Съшо така ако напусне по чл.325ч,ал.9 или чл.327,ал.1 има ли право на обезщетение по чл.222 за оставане без работа до 1 месец и ако лицето няма 5 години трудов стаж няма ли право на никакво обезщетение?
Още веднъж Благодаря за отделеното време.
Здравейте,
интересува ме за да напусне служител по чл.325ч,ал.9 или чл.327,ал.1 какви документи са необходими,за да може да напусне .Касае се за лице,което работи в заведение за бързо хранене при 45% температурна среда,работи вечер след 22 часа и е правостоящо минимум по 8 часа на ден,което е с епилепсия и нарушение на вестибуларната функция.Как точно трябва да протече процедурата и има ли право на обезщетение от работодателя на 4 брутни работни заплати/ако не са толкова упоменете колко са/ ,на обезщетение по чл.222 ,ал.1 за оставане без работа до 1 месец и на пълен размер на обезщетение за безработица ?Предварително Благодаря!
По аргумент от противното, а именно, че не е задължен да ви изплати обезщетението по банка, има правно основание да ви го изплати в брой.
Благодаря!
Работодателя ми има ли правното основание да не ми изплати обезщетение по чл.224 по банков път,защото фирмената политика била такава ,че последното възнаграждение се изплаща в брой?
До 30.10.2012г. бях в болничен от ЛКК,който продължи от 03.05.2012г-30.10.2012г.=180 дни.На 31.10.2012г и 01.11.2012г.. бях на работа,но понеже не се чувствах добре днес отидох на лекар и ми беше изден болничен от 02.11.2012г-01.12.2012г от ЛКК.Въпросът ми е дали този болничен ще ми бъде платен от НОИ след като съм ползвал 180 дни непрекъснат болничен или след като имам прекъсване вече се гледат ползваните от мен болнични за 3 години назад?Предварително Благодаря!
1. Длъжен е да ви освободи независимо дали сте в болнични и до кога е той
2. Ако ви се полага такъв трябва да Ви го издадат. Тях не ги интересува прекратявате ли ТД или не
3.Щом очаквате болничен от ТЕЛК не можете да работите по това време. На новата работа не зависимо от кога сте и имате нужда болничен Ви се полага и изплаща.
А като съм полззвал 180 дни непрекъснат болничен и договора ми се прекрати и започна работа на нов кой трябва да ми издава болничните ЛКК или ТЕЛК,в случая се има предвид 12 месеца прекъснат болничен за 3 години назад ли?
Не става толкова лесно уволнението дисциплинарно, колкото си мислите Вие.
Дано  сте прав,защото според мен биха го направили дори да знаят,че след това ще ги осъдя!
При условие, че сте в изпитателен срок може да Ви прекратен ТД по всяко време, без болничните да имат значение.
Мен ме претиснява не да не ме махнат в изпитателния срок,а поради забавянето на болничния от ТЕЛК да не ме уволнят дисциплинарно?