Еврика! Намерих отговор на въпроса, който ме вълнуваше. Споделям

Когато отработените и други часове с осигурителни вноски по установения за месеца от работодателя график на лицето са по-малко или повече от договореното работно време, минималният месечен размер на осигурителния доход е по-малък или по-голям от определения. В тези случаи за всеки месец от периода минималният месечен осигурителен доход се определя, като сборът от минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя, съответно сборът от минималната работна заплата, се раздели на законоустановените часове за периода на сумираното изчисляване на работното време и получената сума се умножи по броя на отработените и други часове с осигурителни вноски по установения за месеца от работодателя график на лицето.
Същото важи и за максималния осигурителен доход.
А аз през цялото време си мислех, че по време на самия период заплатата не може да пада под договорената и се заплаща престоя текущо. Не ми се виждаше логично. Сега разбрах, че ако имам престой за целия период на СИРВ само в последния месец си слагам променлива във фиша и изравнявам основната заплата за целия период.
Колеги, а правите ли такива изравнители таблици освен за часовете и за МОД за ваше улеснение? Как ги следите? Питам тези, които водят графиците на ексел.