Как разбирате срока за изхабяване на даден актив по чл.27, ал.2. В закона се казва "...изчислен за всеки данъчен период по линейния метод за период 5 години, считано от данъчния период, през който е упражнено правото на данъчен кредит включително – за движими вещи, съответно за период от 20 години – за недвижимите вещи."
Четох в един друг сайт коментари, а и в Новото данъчно законодателство-коментарите към ЗДДС е написано, че "Ще се ползват сроковете по чл. 79, ал. 6, т. 1 и 2 от ЗДДС – 5 години за движимите вещи и 20 години за недвижимите имоти, като разходът за изхабяване се формира на равни части за всеки данъчен период. "
Само че чл.79, ал.6, т.1 гласи: "БГ - броят на годините от настъпване на обстоятелствата по ал. 2, включително годината на настъпване на обстоятелствата, до изтичане на 5-годишния срок, считано от годината на упражняване правото на данъчен кредит включително;"
Мисля, че разликата е съществена.
Например закупен актив м.11.2011година. Упражнено е правото на ДК в м.11.2011.
За целите на чл.79 в 2016година корекция не правим защото на 31.12.2015 е изтекъл 5-годишния срок.
За целите обаче на чл.27, ал.2 срока изтича на 31.10.2016г.
Може би аз нещо съм пропуснала, но на семинар, на който присъствах също ни беше казано, че за целите на чл.27, ал.2 5-годишния срок на всички закупени активи през 2011 изтича на 31.12.2015г.