благодаря ви. договорът е подписан няколко дни преди стартовата дата и пише, че влиза в сила от датата на подписването му
ами договорът влиза в сила от датата на сключване и човекът не е дошъл на работа на уговорената дата
здравейте, в имаме подписан договор няколко дни преди датата на стартиране и  там пише, че той влиза в сила от деня на подписването му. служителят обаче  не постъпва на работа в някои случаи. можем ли да искаме да и си плати предизвестието за прекратяване на договора?
Здравейте, моля за помощ дали правилно съм изчислила трудовия стаж?
Служителят е на работа от 21.09.2015 до 24.10.2016.
Ползвал е неплатен отпуск от 64 дни, като последните 34 работни дни 02.09.2016 до 23.10.2016 включително не се считат за трудов стаж.
Трудовият стаж го смятам от 21.09.2015 до 02.09.2016, когато е започнал неплатеният отпуск, който не се признава за трудов стаж - 11 мес и 11 дни.
В правоъгълния печат пиша от 21.09.2015 до 24.10.2016 - 11 мес и 11 дни.
На стр. 24 пиша 02.09.2016 до 23.10.2016. Тук последният ден включително ли се пише?
Така Ок ли е?

благодаря ви! това ми беше въпросът. освен 6 месеца за майката се призанават за трудов стаж 5-те месеца от бащата
А колко от тях се признават за трудов стаж? 1 година или 6 месеца?
Здравейте,
Искам да ви питам до колко месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. по чл. 167 а от КТ може да използва родител, без тези дни да се приспадат от трудовия му стаж?
Здравейте,
Искам да ви питам до колко месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. по чл. 167 а от КТ може да използва родител, без тези дни да се приспадат от трудовия му стаж?
21. С изключение на длъжностите, определени с нормативен акт, работодателите решават индивидуално всеки отделен случай на несъответствие между изискваното от НКПД-2011 минимално образователно и квалификационно ниво за заемане на дадена длъжност и притежаваните от заетото или кандидатстващото за длъжността лице образование и професионална квалификация.
Здравейте,
Има ли някъде разписани изисквания за кой код на НКПД какво образование трябва да притежава човек? нещо не мога да открия такъв нормативен документ
Графиците отпаднаха.
По втория въпрос вижте Наредбата за работното време, почивките и отпуските
Чл. 37а. (Нов - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2015 г., в сила от 18.08.2015 г.) В началото на всяка календарна година, но в срок не по-късно от 31 януари, работодателят е длъжен да уведоми писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва през календарната година, включително отложен или неизползван от предходни календарни години.
Много благодаря  :give_rose:
здравейте, искам да ви питам със сигурност ли са отпаднали графиците за отпуск? трябва ли работодателят да информира колко дни се остават на всеки служител в началото на годината?
Чудя се това не може ли да се използва:
   Чл. 69. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна
Така че титулярът и неговият заместник да се застъпят за 2-3 дни?
Благодаря ви- ще помислим как да го направим. определено е по-добре от назначаване на постоянен договор за 2-3 дни...
Срочен ТД за определена работа?
Това защо почти никой не го използва това?
Искам да ви питам, ако заместващият  остане например 2-3 дни след завръщане на титуляра да работи, за да предаде част от работата, вариантът какъв ще  бъде -да се преназначи  на друга длъжност за това кратко време?
Естествено, че в заповедта се посочва името на работника и името на фирмата. Както във всяка друга заповед за прекратяване на ТД. Задължително са подписите на управителя и на работника.
Основанието и датата на прекратяване в заповедта и в трудовата книжка трябва да са еднакви.
имах предвид дали се посочва името на титуляра, който се завръща, но Далия ми е отговорила. Благодаря ви!
Трябва. Пише се като всяка друга заповед. Онование- чл. 325, ал.1, т.4,5 или като е "при завръщането на титуляра". Посочват се дата на заповедта, дата "считано от..." и дата на връчване
Много ти благодаря! Посочва ли се името на титуляра, както в трудовия договор? в трудовата книжка се пише чл. 325, ал.1, т. 5, нали?