Трябва да попълните приложение 7 . Попълвате ред 1, колона 6 със сумата на дохода, код на дохода 701 в колона 5. На ред 3, колона 6, пишете дохода, намален с 25 % необходимо , присъщи разходи. Предполагам, че този намален доход
 автоматично ще се попълни там. Този доход трябва да разделите на 12 и да попълните приложенията за социално и здравно осигуряване. Нямате данък, защото сте го платили като патентен данък.
Благодаря Ви! Затова споря с дамата от ИСУЛ, която издава болничните и трябва да издаде протокола за явяване пред ТЕЛК. Четох наредба за медицинската експертиза, но не открих текста, с който  да съм сигурна в моите разсъждения, което не означава, че го няма.
Здравейте! Моля за помощ. Съпругът ми е опериран и на химиотерапия от 19.04.2023. Октомври ще се навършат 180 дни болнични от ЛКК и ще трябва да мине на ТЕЛК за удължаване на болничните, защото има още химиотерапии и операция. При издаване от ЛКК на болничните има болнични със застъпващи се периоди. Въпросът ми е как се броят 180 дена, като календарни дни от 19.04.2023, или сумата от календарните дни от всеки болничен, т.е. със застъпването. Надявам се, че ме разбрахте. Благодаря на отзовалите се.
Здравейте,
Досега не съм водила счетоводство на електронен магазин. Моля Ви за съдействие, Дружество ще организира събития и ще продава билети за тях през ЕPAY GO, като плащанията се събират в микросметка създадена в е pay, e pay превежда парите на дружеството като си удържа комисионна. Трябва ли дружеството да издава касови бележки за продажбата на билети и съответно да регистрира електронен магазин?
e pay издава фактура за комисионната си и удържа съответно, а превежда цялата сума за билета , като издава разписка : събитие....30 лв.
Здравейте,
Досега не съм водила счетоводство на електронен магазин. Моля Ви за съдействие, Дружество организира събития и продава билети за тях през ЕPAY GO, като плащанията се събират в микросметка създадена в е pay, e pay превежда парите на дружеството като си удържа комисионна. Трябва ли дружеството да издава касови бележки за продажбата на билети и съответно да регистрира електронен магазин?
e pay издава фактура за комисионната си и удържа съответно, а превежда цялата сума за билета , като издава разписка : събитие....30 лв.
Като при ваучерите за храна е положението. Това, че не е ползвано от служителите, не означава, че не е социален разход за работодателя. Работодателят няма нищо общо с това, когато служителят отиде на лекар и направи иззследвания, примерно,  след това той си иска възстановяване на парите, не от работодателя, а от застрахователя.
Не мен не ми е ясно, за да ползват тези компенсации работниците как трябва да се водят - платен отпуск, неплатен отпуск или да се водят на работа?
Със сигурност не е неплатен, кой ти плаща за неплате отпуск, също така ако има болничен и за него не се дава 60/40.

За мен това е платен годишен отпуск, но какво правим сле изчерпването му? Още повече може да принудиш служителя за 1/2 .
Представят се списъците отделни за март и април, ако засяга периода два месеца. 
А за оборотите искат дневници за продажби/ ако е рег по ДДС/  и ОПР-та за март на двете години.
м.Април 2020 не е изтекъл. Може ли да се подава за него заявление? Защо дневник на продажбите, а не СД по ДДС? Не желая, да стават досояние на всички клиентите ми и взаимоотношенията ми с тях.
според мен всеки ,който внася процент за безработица ще има право при определените условия да кандидатства


И аз смятам, че всеки, който внася за безработица има право, но ДУ не е по КТ и няма как да е в отпуск по чл.173а.
Здравейте!

Във връзка с годишната инвентаризация на салдата и писмата за потвърждаване на салдата ме тормози следния въпрос: Трябва ли салдата да се засичат при доставчика и съответно клиента, в частност авансите и последващите приходи след тях? Може ли да има разлика ако двамата контрагенти водят счетоводството си по различни стандарти МСС и НСС?
Благодаря предварително!