Един ревизор от НОИ иска да ми прави акт за административно нарушение за издаване на документ с невярно съдържание. Казва че при 4 ч. договор в графа 3 се пише 15 дни ако става въпрос за м.07 примерно . А според мен се пише периода , за който се отнася.Затова търся нормативен документ , където го пише
Здравейте,имам спор с един ревизор от НОИ по повод изготвяне на УП-2 на лице, което  е работило  на 4ч.работен ден.Спора е в графа 3 (период от който се изчислява пенсията) където се описват години , месеци, дни в календарни дни ли се пише или работни ?Ако периода е примерно 01.07.2007 до 31.07.2007г при 4 ч. раб.ден според мен се пише 1 месец. Правилно ли разсъждавам? И има ли нормативна уредба, където го пише черно на бяло за да се защитя? Предварително благодаря!
Много благодаря за отговорите,Лека вечер!
Здравейте,имам следния казус:
Собственик на ЕАД (чуждестранно лице),който не извършва дейност реално.Има сключени договори с юристи да го представляват,има назначен управител,има договор със счетоводна фирма,които подписват всичко с ел.подпис.Трябва ли този собственик да се осигурява ?
Въведено е сумиране отчитане на РВ, съответно за часовете след 22 ч им начисляваме нощен труд. Проблема е че не мога да ги назнача по 8 часа в двете фирми за 15 дни в месеца. И не знам как да го направя
Не е пестене на осигуровки, проблема е че работят 8 часа в заведението в бс и на другия ден 8 часа в заведението в созопол.За месеца им се събират най-много 22 р.дни общо от двата обекта.

.
Имам седния казус: Става въпрос за две заведения за бързо хранене, едното е в Бургас другото е сезонно в Созопол. Двете са на един собственик, но различни фирми. Работниците от Созопол са назначени на 4ч. в двете фирми, с идеята да заместват когато се наложи в заведението в Бургас. Чудя се как да направя график за РВ на бързото хранене  в Созопол при положение, че то работи от 09,00 до 02,00 ч. ,а работниците реално са назначени на 4 ч.? Моля за вашето мнение и опит !
Моля за съвет от вас: имам работник, които иска да си връчи предизвестие за напускане . Проблема е че работодателя не желае да му прекрати договора.Фирмата няма деловодство, което да сложи вх.№ на предизвестието, за да започне да тече 30 дневния срок.По какъв начин работника може да връчи това предизвестие, за да има фиксирана дата от която да започнат да се броят тези 30 дни?
А има ли някаква опасност при подаване на това искане да ме глобят за неподадена в срок Д6?
Моля за компетентно мнение по следния казус:
През м.07.2012г подавам Д6 с код 3 за изплатени заплати за м.07 и друга колона с код 3 за изпл.заплати за м.06. Съответно поради не попълване на код 0 в кл.7.2. пише , че декл.е отхвърлена. От тук идва и моето заблуждение, че е отхвърлена само Д6 за м.06 и я подавам отново. През 2013 г при искане на удостоверение за липса на задължения от НАП ни връчват едно писмо, че не сме подали Д6 за м.07.2012г.Подадох я по ел.път (за да няма глоби). До тук добре. Но искам да поясня че осигуровките се внасят в срок. Осигуровките за м.07.2012г си седат като надвнесени до момента на подаване на Д6 за м.07.2012.Сега обаче програмата на НАП обвързва надвн.осиг. с подадената Д6 и съответно начислява лихви на осигуровките за м.07.2012г.
Въпроса ми е редно ли е това? Някой имал ли е подобен случай?
Здравейте, имам следния казус.Земеделски производител внася осигуровките на СОЛ за м.05,06,07.2012г. на 25.04.2013г. Срока за подаване на Д1 е 10 дни от внасянето на осигуровките ли?
Здравейте мили хора,
Имам следния въпрос. Управител по ДУК, който се осигурява на друго работно място върху 2200 лв.ДУК при нас се явява втори с възнаграждение 500 лв, от което съответно се удържа само 10 % ДДФЛ.В декларация обр.1 е с вид осигурен 10, а в кл.16 и кл.16.4 е нула. Чета в указанията за попълване на Д1 , че за отделни случаи които са описани в чл.9 ал.8 от КСО се признава осигурителен  стаж без да се внасят осигурителни вноски. Но ДУК не влизат в тях. Правилно ли разсъждавам? Прикачвам и Д1 с молба за вашето компетентно мнение
Беше назначен по една стажанска програма от Бюрото по труда на основание чл.68 ал.4 от КТ за 6 месеца.
Здравейте на всички. Имам служител назначен на срочен трудов договор за 6 месеца. Договора му изтича на 06.05.2013г.От 07.05. искаме да го преназначим на по-ниска длъжност с по-ниска заплата. По принцип чл.119 КТ позволява това, със съгасието на работника.Въпроса ми е трябва ли да отправим на работника предложение за преназначаване и ако е да - в каква форма? Благодаря предварително
Имам следния въпрос: Фирма наема риболовен кораб за осъществяване на дейност риболов по черноморското крайбрежие.Към момента имам едно лице , което се води капитан на този кораб и ще наемат още двама моряци. Въпроса ми е тези трима човека морски лица ли са ? Засега съм назначила само капитана на тр.договор като вид осигурен 1, обаче ми се струва че нещо не е правилно.
Предварително благодаря на всички които ще ми отговорят.
Здравейте , по повод на обезщетението за неспазено предизвестие от работника искам да задам следния въпрос. Изплатих му цялата заплата по ведомост, а работника с ПКО внесе обезщетението в касата на фирмата. Интересува ме как да осчетоводя това обезщетение?
Благодаря на всички с компетентните отговори   :give_rose: