Да . Като основание за прекратяване по чл.326 ал.1 КТ би трябвало да е по желание на работника, нали така? Изплащам му съответно обезщетение по чл.224 КТ и му удържам по чл.220 за неспазения срок на предизвестие? Правилно ли разсъждавам, защото не ми се занимава с инспекцията по труда?
Имам предвид по чл.325 КТ не може
А на какво основание. В смисъл по чл.25 от КТ не може , защото работодателя не е съгласен.
Имам следния казус. Работник на постоянен трудов договор подава молба за напускане на 18.03.2013г считано от 01.04.2013г.В молбата пише -моля тази молба да се счита за предизвестие. Не е спазен 30-дневния срок на предизвестие.Няма резолюция от управителя на фирмата.Работодателя не е съгласен да прекрати договора на лицето. Работника не е на работа считано от 01.04.2013.Въпроса ми е на какво основание мога да прекратя този договор? При така подадената молба, лицето дължи ли на работодателя обезщетение за неспазено предизвастие?
А при доходи получени от собственик на ЕООД за личен труд важи ли същото правило (на изплатени възнаграждения през годината)? Става въпрос за СОЛ, на което всеки месец изплащаме доход от личен труд в дружеството и винаги накрая на годината се чудя как да направя сл.бел. по чл.45. С начислените в съответния месец или с изплатени възнаграждения.Този доход е за положен труд през годината, а го изплащаме през ведомостта заедно с работната заплата на персонала, т.е. възнагражденито за 12.2012г във ведомостта за м.12.2012г., която плащаме през 01.2013г?
Предварително благодаря!
В тази връзка искам съвет. СОЛ който през 2011г се осигурява върху 550 лв авансов осигурителен доход.
В ГДД за 2011г има само изплатен граждански договор в р-р на 375 лв за месец март, няма друг изплатен доход. Поради факта че през 2013 г за определяне на минимален размер на осигурителен доход за СОЛ се взима облагаемия им доход от 2011 г. върху каква сума трябва да се осигурява лицето? Според мен върху 420 лв . Права ли съм?
Притеснява ме това че при заверка на осигурителна книжка за периода 2008-2012 ще излиза в персонален регистър по служебен номер. А от 01.2013 г. по ЛНЧ...
Здравейте, имам следния казус. СОЛ руски гражданин внася осигурителни вноски от 2008г по издаден служебен номер от НАП. От м.12.2012 г.има издадена лична карта  за продължително пребиваване в България за 1 г. съответно с издаден ЛНЧ. Въпроса ми е по кой от двата номера би следвало да му внасям осигурителните вноски , по служебния номер или по ЛНЧ?
Здравейте, имам следния въпрос:
Какъв договор се сключва при изплащане на възнаграждение за личен труд на съдружник в ООД?
В смисъл явно ще е вид граждански договор, но какъв точно и може ли да не е за определен срок, а такъв според който възнаграждението да се изплаща всеки месец? Изплащането на възнаграждение на съдружник би ли следвало да се гласува на общо събрание на дружеството? Интересува ме самата процедура по изготвяне и сключване на самия договор. Ако някой има такъв сключен ще бъда много благодарна ако ми сподели самата бланка.
Предварително благодаря!
И още един въпрос по темата. След като възнаграждението на СОЛ за м.12/2011г. е изплатено на 30/12/2011 г., а данъка е внесен на 10/01/2012. в Д6 за м.01.2012г какво пиша в кл.18 /дата на изплащане/начисляване/?Нещо ми убягва....няма как да е декемврийска дата, а ако е януарска не е вярно...
Благодаря Ви! А код за вид плащане е "3" нали - изплатени възнаграждения?
 Не знам дали тук е мястото да си задам въпроса....Става въпрос за изплащане на доход от личен труд на СОЛ.Интересува ме как се подава Д6 за изплатения доход и за внесения данък? Ако възнаграждението за м.12/2011 г. е изплатено на 30.12.2011, а ДДФЛ е внесено на 10.01.2012г.как се декларира в Д6 и в кой месец?
СОЛ притежава собственост в България и пребивава в страната с виза до 90 дни в годината. Това не знам какъв статут е  и затова не мога да определя дали подлежи на задължително здравно осигуряване.
Ехоооооо, никой ли няма управител на фирма, руски гражданин?
Руски гражданин, който е управител на ООД се осигурява като СОЛ за пенсия в България.Има издаден служебен номер от НАП, по който му внасям осигурителните вноски.Интересува ме дали подлежи на задължително здравно осигуряване?Имаше една спогоба между България и Руската Федерация мисля от 2009 г, но не мога да я намеря.Може ли някой да ми помогне?
Благодаря предварително!
Трудов договор сключен на основание чл.114 от КТ се признава за трудов стаж, само че пропорционално на отработените часове.
Не мога да разбера само на какво основание от КСО се третира по различен начин във връзка с това дали е самостоятелен договор или допълнителен договор?
Само здравни осигуровки като безработно лице.В НАП се подава декларация образец 7 за датата на започване на здравното осигуряване.