Здравейте, трябва да назнача работник за работа само в съботите и неделите от месеца. За месец декември примерно се падат 9 дни по 8 часа =72 часа. Трудовия договор по чл.114 КТ е до 40 часа месечно. Моля за съвет по кой член да го назнача , за да не съм в нарушение?
според указанията за попълване на колона 5.4.-Месечният осигурителен доход се определя като тази сума се разделя на броя на месеците, през които е упражнявана дейността." -според мен става въпрос за периода в който развива патентна дейност. Фирмата развива сезонна дейност през лятото само.
С това че дохода се разпределя във всички месеци в които има дейност.Аз обаче мисля, че понеже е доход от патентна дейност,се разпределя в месеците в които се развива тази патентна дейност.
ЕТ на патент.Има подадена декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице -започване на д-ст 03,2006 и прекъсване 01.03.2008г.И от 03.07.2008 до 30.09.2008г.Има подадена патентна декларация с начало на патентна д-ст 03.07.2008 и край 30.09.2008г.Облагаемия доход от патентната дейност е 31318.41 лв.Разпределила съм го съответно за месеците в които е извършвал патентната дейност,но ревизор от НОИ не ми го признава.Правилно ли съм постъпила?
Някой може ли да ми помогне с длъжностна характеристика за раздавач на флаери?
Предварително благодаря!
Благодаря ВИ!Само още нещо да питам, в такъв случай УП-2 помесечно ли се издава или на един ред за целия период?
В такъв случай осигурителния и трудовия стаж са равни.Не издавам уп-3?
Трябва да нанеса стаж за стар период поради изгубена тредова книжка. Лицето е работило от 22.05.2002 до 03.10.2002 г на 4 ч. Ползвам калкулаторите за изчисляване на осиг и трудов стаж , но ми дава разлика. Осигурителен стаж-00 г 04м 09 д, трудов стаж-00 г 04 м 11 дни.Не би ли следвало осигурителния да е равен на трудовия стаж?
Понеже трябваше да го прекратя от 23.10 -аз и това направих
обаче по чл.71 от КТ.Имам ли вариант да променя основанието на прекратяването. Примерно мога да го залича.Обаче  при дисциплинарно уволнение на какво основание ще му удържа обезщетение за неспазено предизвестие....?
Здравейте, имам следния проблем. Работник си взима "шапката " и си тръгва по средата на работния ден. Договора му е сключен по чл.67 ал.1 във връзка с чл.70 от КТ като срока за изпитване е 6 месеца в полза на работодателя. Сега обаче работодателя иска да му удържи 1 заплата за неспазено предизвестие по чл. 220 от КТ. По кой член мога да освободя работника ? Доколкото знам не мога да удържа обезщетение от заплатата на работника, а той няма да го внесе доброволно. Лошото е че управителя на фирмата е бесен и иска да му удържи 1 РЗ. Дайте ми съвет моля...
Може, става въпрос за различни основания.
Според мен си е доход приравнен на трудов за месеца и не би следвало да правите корекции за предходните месеци. Трябва да имате в предвид обаче при подаване на ГДД по чл.50 за 2013г, при попълване на справката за окончателния размер но осиг.доход че трябва да сумирате изплатените суми за цялата година и да ги разделите на 12 (поравно за всеки месец, ако е развивал дейност през цялата година)
Във връзка с чл.4 от Наредбата за елементите на възнаграждението и доходите..., която гласи :
Когато лицето работи по допълнителен, по втори трудов договор, по договор по чл. 114 от Кодекса на труда или без трудово правоотношение, то декларира пред осигурителите дохода, върху който се дължат осигурителни вноски по всеки от договорите.
Интересува ме декларацията свободен текст ли е?  В повечето случаи лицето не е наясно какъв му е осигурителния доход ....Как процедирате в такива случаи?
Здравейте, трябва да променя основаниено на договора на служител, от втори тр.договор на основен. Опитах да уведомя НАП с ДС, но ми го отхвърли. Може би трябва да прекратя втория договор и да подам уведомление за скл.основен  договор. Моля за съвет
Здравейте, имам служители , чиито договори са прекратени считано от 01.08.2013 г на основание чл.328 т.3. За да спазя срока за издаване на уп-2 (30 дни от датата на прекратяване на тр.правоотношения), същото е с изх.№....от 29.08.2013г. След момента на издаването , на работниците е начислено обезщетение по чл.222 ал.1, чиято сума не е включена в издаденото уп-2. Чудя се по какъв начин да вкюча сумата от изплатеното обезщетение в удостоверението за осигурителен доход? Моля за съвет
Много ви благодаря за отделеното време.Лека вечер!