Здравейте, имам СОЛ с прекъснати здравни права. Има задължения за осигурителни вноски от 2011г. За да може СОЛ да си възстанови правата ще подадем заявление по чл. 2а от Наредба Н-8 от 2005 г. където ще упоменем кои задължения желае да погаси.Въпроса ми е следния: При положение че лицето внесе само здравните си вноски , би ли следвало да подам Д1 за периодите преди 2013 г?
Имам....стига да е актуален.
Благодаря
Лошото в случая е че вече не си вдига телефона...и няма как да му обясня. А ако го водя самоотлъчка ще трябва да го прекратя дисциплинарно...което е дълга процедура. Единствено се притеснявам ако го прекратя от днес по чл.326 ал.1 да не се получи проблем. Така излиза че ние го прекратяваме по наша инициатива по-рано.Как мога да докажа че той си е тръгнал по-рано?
Здравейте,имам работник който е подал предизвестие за прекратяване на ТД на 29.07.2014. Днес ме уведоми с СМС че вече няма да се явява на работа,т.е. не си спазва срока за предизвестие. Чудя се ТД по чл.326 ал.1 ли трябва да се прекрати?Освен това, явно няма да дойде да си получи документите за прекратяване.Как да процедирам, за да нямам проблеми с ИТ?
Бих искала да попитам нещо във връзка с осигуряване на управител на ЕАД.Става въпрос за ЕАД с трима акционери, като и тримата са в Съвета на директорите .С единия от тях е сключен Договор за възлагане на управлението на изпълнителен член на съвета на директорите с определено възнаграждение. От 01,06,2014 година обаче е сключен анекс към този договор в който е упоменато  че "за извършване на уговорените с настоящия договор действия доверителят не дължи на изп.директор възнаграждение". Това означава ли, че не се дължат и осигуровки, предвид това че не се изплаща възнаграждение?
Много ви благодаря! Спорна работа!
Още нещо да питам, в кои случаи се подава уведомление по чл.123 т.6 КТ-смяна на собственика на предприятието?
Фирмата е същата, булстата също...само се сменя собственика....Четох коментари, че трябвало да се вписва в ТК и съответно да се сключи ДС с новия собственик (управител)...
Искам да попитам при смяна на собственика на ЕООД би ли следвало да се изготвят ДС с персонала на основание чл.123 от КТ и това обстоятелство вписва ли се в трудовата книжка?
Здравейте, прекратявам тр.договор на лице, което работи по чл.114 КТ определени дни от седмицата. Назначено е на 27.11.2013 и е прекратено от 02.04.2014. За периода има отработени 38 дни. Въпроса ми е как трябва да изчисля обезщетение по чл.224 от КТ?
Не му плащаме 340 лв, а делим тази сума на работните дни в месеца и умножаваме по релно отработените дни от лицето.За съжаление всеки месец отработените дни са различни на брой....
Здравейте, имам проверка от ИТ...С един от служителите съм сключила договор по чл.114 КТ за работа в определени дни от месеца.Изрично е упоменато че лицето ще работи съботи,недели и почивни дни и че възнаграждението му ще се определя на база отработеното време.Проблема идва от това че на основна заплата съм писала 340 лв (което според инспектора не било правилно).Освен това е описано законоустановено време за длъжността -8 ч (лицето реално работи почивните дни по 8 ч)-също не било правилно.Моля да споделите опит в подобен случай какъв размер на основна заплата би трябвало да пиша и каква да е продължителност на РВ.Благодаря много!!!
Някой може ли да сподели опит във връзка с това как да коригирам основанието на договора?
Здравейте, имам служител на втори тр.договор при един и същ работодател, обаче втория договор е сключен по чл.111 КТ , а не по чл.110 КТ.Лошото е че договора е сключен така през 2013г. Посъветвайте ме как да го оправя...Ще трябва и корекция на декларация образец 1.
Във връзка с удръжки от работната заплата при причинена вина в случаите на имуществена отговорност на работниците,има ли ограничение в удръжката на месечните суми по чл.446 от ГПК ? Моля ако някой има опит да сподели !
Само още един въпрос. Трябва ли да направя ДС по чл.119 за превръщане на срочния тр.договор в безсрочен?
Имам сключен договор със служител за срок до 30.01.2014г. Лицето обаче продължи да работи още 1 седмица и иска договора му да бъде прекратен от днес по взаимно съгласие.Понеже той е работил 5 дни след изтичане на срочния договор, би трябвало срочния договор да стане безсрочен, но не съм уведомила НАП за това. Мога ли да го прекратя по взаимно съгласие от днес?