А означава ли това, че на лицето му се полага обезщетение по чл.200 КТ само ако има трайно намалена работоспособност, т.е. ТЕЛК в следствие на трудовата злополука?
Колеги, имам регистрирана трудова злополука, която е потвърдена от НОИ. Някой може ли да ми даде информация във връзка с обезщетението по чл.200 от КТ, което работодателя дължи на работника? Във всички случаи ли се изплаща или само ако работника предяви иск/или подаде молба/ за причинени вреди?
Здравейте, имам следния казус: Трябва да назнача работници на втори трудов договор за работа през определени дни от месеца. Договора по чл.111 от КТ ли трябва да е или по чл.114 от КТ? Благодаря предварително!
Благодаря Ви! Аз също намерих едни указания, в които пише че може да се осигуряват само за дните на заседанията... Тук изниква въпроса с какво се удостоверяват тези дни....
Ако тези заседания се провеждат примерно веднъж годишно, за един ден ли ще имат възнаграждение и съответно осигуровки?
Здравейте, интересува ме може ли на член на съвета на директорите на АД да се изплаща възнаграждение само за участие в заседания на управителния съвет и съответно осигуровки да се плащат пропорционално за тези дни? Предварително благодаря!
Посъветваха ме да го прекратя по чл.325, но той е в срок за изпитване..така че чл.71 бил идеален вариант, за да не си създаваме неприятности. След това ако иска работодателя да го съди за кражбата.
Днес ходих до инспекцията по труда с моя казус. Посъветваха ме въобще да не се занимавам с дисциплинарно уволнение, защото ако се стигнело до съд зависи от тълкуването на съдията. Ако не е спазена точно процедурата можело работодателя да излезе виновен и да се наложи да плати на работника обезщетение 6 РЗ и да го възстанови на работа....
Благодаря, това становище съм го чела, но никъде не пише от коя дата бих могла да уволня дисциплинарно служителя, което всъщност ми е проблема....
Здравейте, имам следния казус:  в обект за бързо хранене след ревизия и преглед на охранителните камери се вижда как един служител взима пари от касата. Управителят се обажда по телефона на служителя, за да го извика да даде обяснения по случая. От този ден служителя повече не се явява на работа и не си вдига телефона. Започната е процедура за налагане на дисципл.наказание. Изпратено му е искане за даване на писмени обяснения на адрес/ по лична/ с обратна разписка, на който не живее никой и съответно се връща след 30 дни като не потърсено. Въпроса ми е как да връча заповед за налагане на дисциплинарно наказание на лицето и съответно от коя дата да го уволня дисциплинарно като никой не живее на посочения адрес? Дано някой има подобен казус.
Благодаря много
Здравейте, имам общ работник в склад за риба, който влиза в хладилно помещение при -18 градуса, когато има клиент да изнесе кашони с риба. Въпроса ми е този общ работник причислява ли се към т.40 от Наредбата за категоризация която гласи следното:   
40. работници, постоянно извършващи работа в хладилни помещения на хладилници за дълбоко замразяване при температура по-ниска от минус 10°С.
По-точно дали е втора категория труд?
А в коя колона се попълва помесечно окончателен размер на осиг. вноска?
В колона 7 се попълват авансовите вноски + изравнителните
Има изравнителни  вноски, обаче на знам помесечно ли да ги напиша защото графата е обща без редове
Здравейте, имам следния въпрос: При попълване на осигурителна книжка на СОЛ в колона 7 (окончателен размер на осиг.доход) сумата помесечно ли се пише? Защото колоната няма редове и се чудя как да я попълня.