:hi:
работникът трябва да подаде молба пред работодателя за прекраяване на платения годишен отпуск и за ползване на 15 календарни дни по бащинство.Остатъка от платения годишен отпуск може да се ползва до края на годината.
 :hi:
Да, възможно е,защото работната заплата и осигурителният праг са две различни неща
Самоосигуряването ще отпадне, ако собственикът  извършва единствено управленска дейност
ДУ не се обявява в НАП и ТР . В ТР само се вписва кой е управител. Не се знае обаче дали ще бъде достатъчно осиг по ДУ , защото то обхваща само управленската дейност. Ако няма други наети лица и дейността се извършва от собственика той ще трябва и да се самоосигурява.
 :hi:
 Да не може да получавате  обезщетение за безработица,ако имаш граждански над минимална работна заплата
Колко месеца има осигуряване и колко му е стажа .Има ли някакво прекъсване?
 :wave:
  за този период стажа е 5 месеца и 18 дни
Ако работи на 8 часов работен ден-10 дни при годишен отпуск 20 дни
Пропорционално на времето,което се признава за трудов стаж за същия период.
 :wave:
 Не е задължително да се ползва платеният отпуск преди напускането.Ако не използва отпуската трябва да му се изплати
Правилното е в деня на сключване на договора - би могло поради определено заболяване работодателят да не пожелае да го сключи  .
И да е лизинг не трябва ли наемът и съпътстващите разходи да са различни позиции ?
Това не е правилно - прекратявате с 01 - това е актуалното състояние на ТД след регистрираното ДС .
(3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.

Смятам, че за да се приложи към случая на питащата тази алинея същата е трябвало да бъде на трудов договор за целия месец от 01 до 31 число включително. Не би било правилно да смятаме, че за интервала от 01.05.2013 до 06.05.2013 имаме 6 дни трудов стаж при положение, че нямаме дори действащ трудов договор за този интервал.
:thumbup:
ако
Ако служител е назначен при един работодател на две длъжности - едната 6ч - осн.ТД, другата 2 ч -доп.ТД при приключване на трудовата книжка би трябвало да се запише само основния ТД, а за другия да се издаде УП-3.

Така ли е в действителност? :hmmm:

и в двата случая  се издава УП–3,т.к работи на намалено работно време
колкото съм запозната може да се признае стаж от чужбина,обаче трябва да представите договори или някакви документи от държавата,където сте работили.в 7 деневен срок регистрация в бюрото по труда,а 3 месец е в НОИ.Документите за регистарция са удостоверение за банкова сметка,служебна бележка от бюрото по труда,трудова книжка(ако имате стаж в България) и документите от държавата,където сте работила. :smile1:
здравейте имам питане
работя при един работодател от 23,01,2003г до 25,03,2013 г Като за това време съм бил неплатена отпуска от 22,08,2008 до 06,11,2008 г
какво би трябвало да се напише в трудовата книжката общият трудов стаж със неплатената отпуска или само за времето когато съм бил на работа.
добър вечер
в квадратния печат трябва да се впише общият ви стаж като се приспаднат дните,които не ви се считат за стаж.На 24 стр на трудовата книжка трябва да се отбележат дните,които не ви се зачитат за стаж
Това отнася ли се и за здравното осигуряване , което понастоящем внася всеки СОЛ - пенсионер ?