Здравейте, първо успешен и усмихнат ден.
Надявам се да ми помогнете в следният казус:
Имам стока - внос, за която са платени мито и ддс, но поради редица обстоятелства стоката не се продава. Тъй като не ми се минава през процедура за бракуване пак поради редица условности, бихте ли ми казали как може да се отпише тази стока. Ако доставчика ми издаде кредитно известие, тогава ще изчистя наличността, ще отида на възстановяване, ще имам ли проблем с възстановяването. Много Ви Благодаря.
Здравейте отново, в продължение на темата за внос на стока, за която са платени мито и ддс, отпада варианта за продажба под себестойност, защото стоката вече не е годна за продажба, как стои въпроса с бракуване на стоката, Много Ви Благодаря.
Не продавам на свързани лица, притесняваме, че ще бъда на възстановяване на ддс и при проверката да не ми направят проблем.
Здравейте и успешен ден, ще се радвам да ми помогнете в разрешаването на следната ситуация, тъй като за пръв път ми се случва. Имам внос на стока, на която са платени мито и ддс, но поради динамиката на пазара, тази стока трябва да се продаде под себестойност защото цената на пазара се е сринала и няма как по друг начин да се продаде. Моля кажете как според вас стои въпроса с ддс-то ако се продаде под себестойност, тъй като вече е платено, и ще представлява ли проблем при евентуална проверка. Благодаря.
Странно, от къде знаете , че имате авансови вноски? Вижте за тях чл.83 от зкпо, за промените чл.88 от зкпо.
Няма нищо странно през 2020г да имаш приходи над 300 000 лв, а през 2022 все още да нямаш приходи. Затова и питам как се процедира. Благодаря на Колегите, които се отзоваха.
Много Благодаря, така ще направя и аз, а ако няма приходи и за 2-то тримесичие предполагам, че за 3-то и 4-ти ще се декларира увеличение за крайният резултат. Срока за промяна е 15-то число на месеца следващ тримесичието?
Здравейте Колеги, имам следното питане, за деклариране на тримесечни авансови вноски за корпоративен данък:
За месеците 01,02,03.2022г., дружеството няма реализирани никакви приходи, но очаква до края на годината да реализира евентуално данъчна печалба 20 000 лв / как процедирате в такъв случай, когато няма яснота за печалбата/, как следва да се отразят тримесечните авансови вноски, сега за първото тримесичие няма приходи и ако декларирам сума за 1-то тримесичие, до 15.04.22 трябва да се внесе, има ли вариант сега да се декларира 0 приход и през следващите месеци да се увеличат вноските. Извинете ме за първи път ще попълвам тази декларация. Благодаря за разбирането.
Благодаря Ви за Отговорите.
от НАП ми отговориха да пусна Искане за прихващане и възстановяване на суми
Разбирам, но точно тези суми в Данъчно-осигурителната сметка в Справка Платени задължения и погасени с тях ми стоят необвързани, не са покрили никакво задължение, а платежното е пуснато през фирмената сметка по ЕГН на лицето.
просто в Данъчно осигурителната сметка на фирмата, тези осигуровки, които са лично за СОЛ, не се отразяват, а се отразяват по ЕГН на лицето, това е въпроса.
И платените през сметката осигуровки няма с какви задължения да се обвържат, ако греша, моля поправете ме.
Лицето няма други назначени лица, осигуровките, които са платени остават  по данъчно-осигурителната му сметка като необвързани.
Вие как процедирате?
Моля за още съвети:
Имам СОЛ, който през годината полага личен труд само 4 месеца, начислени са осигуровки
498/455
Въпроса е следният, по кредита на 455 си остават начислените осигуровки, ако се платят от фирмената сметка остават като надплатени, защото по Д1 тези осигуровки се отчитат по ЕГН на СОЛ и така как отчитате начислените и платени осигуровки, на мен в НАП ми излизат необвързани суми, а при личен труд, трябва да ги платиш през фирмената сметка, иначе не ти се признава заплатат на разход?
То така ми се струва, като нещо недекларирано. Иначе отписване на салда отиват в други приходи или други разходи.
Така ли е редно да се намали задължението 454/719
може би е елементарно, но ми се иска го отразя коректно:)
Няма как са се върна назад във времето и да проследя каквае грешката, а сега трябва да се възстановява ДДС и имам крайно салдо по 454 в ОВ, а в НАП по тази сметка излиза, че нищо не се дължи.
Става въпрос за сметка 452 и сметка 454
Здравейте, колеги, моля да ми кажете как коригирате крайни салда?
При направена справка в НАП за данъчните задължения на фирма има салда ,които са по-малко от тези в ОВ на фирмата. През годините, най-вероятно не са отнасяни правилно плащанията. Може ли да ми кажете как е най правилно да ги коригирам, тоест да ги намаля. Благодаря!
Не не съм казала, че са в трудово- правни, попитах кой е най правилният начин в случай на ЕСА от собственик на ЕООД, това което намерих като данъчен коментар е че на СОЛ ще се признаят разходите по ЕСА , полагащи личен труд само на база на членствено правоотношение (т.е. без договор) – тоест СОЛ
Намерих нещо, което може да е от полза на тези от Вас, които се сблъскват с подобен казус.
За експлоатацията на лек автомобил от собственик на ЕООД, е достатъчно лицето да е самоосигуряващо се лице -
-лицата, полагащи личен труд по реда на т. 26 от § 1 на ЗДДФЛ, т.е. собственици и съдружници, полагащи личен труд само на база на членствено правоотношение (т.е. без договор) –
, когато обаче, се командирова лицето, тогава задължително при всяко пътуване да се оформя и граждански договор с определяне на съответните конкретни задачи, за които лицето се командирова.