Много Благодаря, irenabrili, винаги имате точни отговори. Още един въпрос, тъй като намаленоето ма тези килограми за мен ще са брак, а от отсрещната страна нямам протокол за брак, просто устно споразумение аз как да бракувам тази стока, имам ли закононпво основание? Благодаря
Добър ден Колеги, може ли да ми дадете съвет как да процедирам . Имам издаден инвойс за доставка на стока , след дооставката на стоката, клиента прави рекламация и му се намалят 2000 кг от доставените килограми, също се намаля и цената на доставената стока, може ли тези изменения да се направят в едно кредитно известие, нещо не ми е ясно как да се направи . Благодаря.
Много Ви Благодаря. Много ми помогнахте👍
При мен документално необоснованите разходи
Са свързани с плащане от фирмена карта за лични нужди.
Отнесла съм ги в 609/503, но дали е правилно сега да преобразувам годишния финансов резулта в ГДД или е трябвало в годината на направеният разход да се отчете като скрито разпределение на печалбат, така или иначе затова съм закъсняла, но искам да си изясня въпроса.
Здраввйте Колеги, пак се връщам на темата след прочет на доста коментари, че тези Документално необосновани разходи, се считат за скрито разпределение на печалбата, които се дейларират в годината на разходването им , като се облагат с 5%  данък. Ще бъде ли грешка ако не съм ги отчела за миналата година, а само да ги отнеса в увеличение на финансовия резултат. Нещо се обърках. Благодаря ви.
Добре, но аз искам да ги изчистя, както и сметка 422 с която са заведени и кой е правилният начин.
Здравейте Колеги, бихте ли ми дали съвет как да постъпя в следната ситуация:
Имам Кт салдо 50 000 по сметка 111 Общи резерви и тази година искам да го изчистя тъй като реално няма такава сума. Странното е, че на правените от предходни години счетоводни записвания са много нелогични. Дт 422/Кт 111 - 50 000. Въобще незнам защо кореспондира със сметка подотчетни лица и как да изчистя и двете сметки, като реално това е била сума, която е внесена от собственика като Общи резерви. Благодаря предварително.
Да, но кагато правя месечното приключване , как е правилно, приключвам ги в гр 61 а след това в гр 70. и в ГДД преобразувам финансовият резултат, така ли е редно? Благодаря.
Здравейте Колеги, бихте ли ми разяснили как се осчетоводяват Документално необосновани разходи. Имам разходи, които съм отнесла в 609 като ДНР, при месечното приключване как се отнасят, а на края на годината? Благодаря
Ако не е тристранна операция, как би трябвало да се оформи по отношение на ДДС-то?
Здравейте, може ли да ми дадете отговор на следното. Товари се стока от Гърция, която трябва да се транспортира до Швеция. Използва се транспорт - две спедиторски фирми, претоварва се в Холандия. Въпросът ми е , ще се третира ли като тристранна операция ако се използват две транспортни фирми и се претоварва стоката в Холандия и след това се транспортира в Швеция. Благодаря.
Много благодаря, но възможно ли е да назнача управител на ТД или само по ДУК може, тъй като праговете за управител с много високи, тук става въпрос за два месеца. и след 135-ят ден майката може ли да ползва 50% от обезшетението. Търся най доброто и практично решение.:)
Здравейте, моля да ми дадете съвет как да се действа в следната ситуация:
Сол е във временно неработоспособност поради бременност и раждане , не са изтекли 135-те дни остават 48 дни за които е издаден болничен лист. СОЛ желае да се върне на работа, тоест да извършва дейност. Има ли право на 50% от обезщетението преди да изтекат 135-те дни или това може да стане след 135-те дни. Кое е най правилно да се назначи управител ли? Много ви благодаря.
Здравейте, бихте ли ми съдействали за следното:
Самоосигуряващо се лице ще прекрати ползването на дните от /за 135-те дни задължително няма право да упражнява дейност нали така/ от 135 до 410 дни, което значи че ще може да получи 50% от обезщетението. Какви осигуровки дължи когато ще ползва 50% от майчинството и върху какъв осигурителен доход.Много ви Благодаря.
Здравейте Колеги, Честита Нова Година с пожелания за много здраве и успешна 2018г.
Моля да ми дадете правилен съвет по отношение на следното. Собственик на ЕООД и същевременно управител ще излиза в майчинство след няколко месеца. Въпросното лице е решило да преустанови дейността на фирмата имам впредвид, че няма да има никакви обороти от обичайната си дейност или от каквато и да е друго, единствено ще има разход който ще е свързан с офис, който лицето няма да го освобождава просто ще го държи като помещение, сот, ЗОВ. Тъй като лицето има ел.подпис може ли само да си подава Декларация 1, Болничните листове в НОИ, както и ГДД, това ще се счете ли за упражняване на дейност? Много ви благодаря.
http://narabota.bg/личен-труд-на-самоосигуряващ-се-съдружник-index356.html
Намерих и това http://narabota.bg/личен-труд-на-самоосигуряващ-се-съдружник-index356.html, незнам как може да се избегне данъка.
Благодаря много. Значи нека да обобщя. За 2016г. си попълвам съставител на отчета собственика на ЕООД-то, тъй като така или инача трябва да го направя , тъй като предният счетоводител не го е попълнил, незнам защо и до тук за 2016г.
За 2017г. собственика взима решение, че ще си води счетоводството , тоест ако се избере същият доход както осигорителният в случаят МОД за СОЛ не дължи допълнителни осигурителни вноски и данък. И абсолютно нищо не променям в Д1 както е подавана досега за МОД за СОЛ. Изплащането има ли значение кога е . Благодаря за насърчаването за новите неща:), просто сега се сблъсквам и искам да е коректно.
Просто незнам как да го оформя, тъй като получих писмо от НАП, че за ГДД по чл.92 от ЗКПО за 2016г. липсват данни за съставителя и и сега в 14-дневен срок трябва да я коригирам. Все пак от тук нататък собственика ще си води счетоводството. За този личен труд чета , че се приравнява на трудово правоотношение по отношение на ЗДДФЛ. А за 2016 и за 2017 г са подавани Декл.1 само като самоосигуряващо се лице. без начислен данък.