В ДИ е записано: "увеличение на данъчната основа съгласно изготвена пазарна оценка на обезщетение".

irenabrili, според мен правилно е издадено ДИ тъй като прочетох доста статии по този въпрос (от издание П.....н и от Е.Р - не си спомням дали имам право да пиша имена на фирми и лица съгласно политиката на този сайт), но за съжаление, не е обяснено какво става след това.
Първата фактура се смята за "авансово плащане" чак след като себестойността или в нашия случай новата пазарна оценка са ясни, тогава всъщност се определя фактическата стойност на сделката.
Някои колеги от други форуми пишат, че трябва да се увеличи с тази стойност правото на строеж призната първоначално, но аз все още не съм убедена, че това е правилно.
Още веднъж ти благодаря, че се опитваш да ми помогнеш - цял ден само с това се занимавам
Проверете в Декл.6 какво сте отбелязали във "Вид плащане" - трябва да бъде "4"
Здравейте,
Въпросното лице осигурено ли е на друго основание?
Не трябва да подавате Декл.6 за данъка , а декл. по чл.55
Много благодаря за включването!
НА е "класически" - няма нищо особено там.
Прерових документите на колежката (изключително подредена жена) и намерих нейни записки, с които е ходила да се консултира в НАП.
Проблема е бил, че е нямало как да направи точна себестойност на обезщетението (примерно във фактурите за шпакловка е записано "полагане на шпакловка" не са записани кв.м. и т.н).
Поради това, че тя няма как да остойности обезщетението, възлагат на външен оценител да го направи.
От НАП са и казали (консултацията е била на място, не чрез писмо), че след като не може да се определи надеждно себестойността на обезщетението, трябва да се ползва оценката от оценителя.
Здравейте,
Според мен, ограничението за плащане в брой е само за разплащания извършени на територията на страната.
Аз лично бих използвала сметка подотчетни лица.
Здравейте,
За кратко време ми се налага да се занимавам със счетоводство на дружество, което се занимава със строителство, а аз в тази област въобще не съм силна :(
Преди три години е фирмата има учредено право на строеж от физическо лице, срещу което се задължава да му предаде два апартамента във вид.....(подробно е описано в НА)
Към нотариалният акт имам пазарна оценка на правото на строеж и на тази стойност тогава е била издадена фактура с ДДС - 50 000.00 лева общо.
Счетоводните записвания са:
602/401 - 50 000.00
Ф-рата от строителната фирма:
411/412 - 41 666.67
411/4532 - 8 333.33
До тук всичко ми е ясно. Обаче сега (месец април 2014) кооперацията получава Удостоверение за въвеждане в експлоатация и тъй като не е водена подробна аналитичност, е направена нова пазарна оценка на предаденото обезщетение, и съответно както се досещате сумата е по-висока: 85 000.00
През месец април е издадено ДИ към фактурата от преди три години и е осчетоводено:
411/701 - 112 500.00
411/412 - (41 666.67)
411/4532 - 14 166.67
И сега аз се чудя какво да правя: Знам, че трябва да направя прихващане, но ще ми остане разлика, която нямам представа какво да я правя?!?
Според мен, трябва да се изпишат някакви разходи.
Извинявам се, че въпросът ми стана дълъг!