Здравейте,

След голямо четене и ровене въпросите ми останаха отворени и без отговор. Надявам се да споделите опита си и да ме насочите към правилните решения.
Ако търговец продава през платформите Etsy и Ebay на физически лица извън България (част от тях от ЕС, по-голямата част извън ЕС) и получава плащанията само на Paypal акаунта си след като платформите са си урържали своите такси и комисионни, то:
1) следва ли да се издава касов бон
2) следва ли да се регистират съответните платформи като електронни магазини в НАП?
Много ще се радвам да споделите експертиза.
Много благодаря на всички, които се включиха. Мисля, че се получи интересна дискусия, която може да е полезна и на други колеги, когато срещнат подобен казус.
В Унгария имало и възможност за облагане на подобни доходи с плосък размер на данъка изчислен на база на отдаваната площ, а не на база на генерираният доход от наем. В конкретният случай, това ще излезе по-икономично за наемодателя и с тамошен счетоводител ще приложат този механизъм. Стана ми интересно, но нямам време за повече дълбане в тяхното законодателство. Още веднъж, благодаря много за включванията!
Съгласен съм с Вас, но си мисля, че сключената спогодба СИДДО с Унгария, дава право дохода да се обложи в Унгария, а в България да не се облага поради прилагането на механизма "освобождаване с прогресия"

"Член 6 Доходи от недвижимо имущество
1. Доходи, получени от местно лице на едната договаряща държава от недвижимо имущество (включително доходи от селско и горско стопанство), намиращо се в другата договаряща държава, могат да се облагат с данъци в тази друга държава."
По-скоро е местно лице, съгласно ЗДДФЛ. Вече мисля по-скоро по въпроса дали въпросният доход, по смисъла на подписаната СИДДО попада в обхвата на доходите, за които е приложимо "освобождаване с прогресия". Мисля, че да, но не съм на 100% сигурен.

"Член 24
Премахване на двойното данъчно облагане
Двойното данъчно облагане се избягва, както следва:
 а) когато местно лице на едната договаряща държава получава доходи или притежава имущество, които в съответствие с разпоредбите на тази спогодба могат да се облагат с данък в другата договаряща държава, първата посочена държава, като има предвид разпоредбите на букви "б" и "в", ще освободи от данъчно облагане такива доходи или имущество;"
Букви "б" и "в" са за доходи от дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения
Здравейте колеги,

За доходите от наем, получени от апартамент в Унгария, приложим ли е методът "освобождаване с прогресия"? Доколкото разбирам от подписаната СИДДО е така, но ще се радвам някой по-вещ да ми потвърди.

"Член 24
Премахване на двойното данъчно облагане
Двойното данъчно облагане се избягва, както следва:
 а) когато местно лице на едната договаряща държава получава доходи или притежава имущество, които в съответствие с разпоредбите на тази спогодба могат да се облагат с данък в другата договаряща държава, първата посочена държава, като има предвид разпоредбите на букви "б" и "в", ще освободи от данъчно облагане такива доходи или имущество;"
Букви "б" и "в" са за доходи от дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения

Благодаря Ви за помощта!
Да допълня, че в Унгария още не е платен данък, защото срока за плащане още не е настъпил. Това също ще представлява пречка пред определяне на евентуалният пълен данъчне кредит.

Много моля за някакъв съвет.
Здравейте колеги,

Моля да ми помогнете да се ориентирам в следния казус. Физическо лице, с постоянен адрес в България, живеещо в Германия, притежава имот в Унгария. Отдава го под наем, за което получава доходи в Унгарската си банкова сметка. Там (в Унгария) си има счетоводител, който ще му подаде данъчната декларация и ще му внесе дължимият данък, според тамошното законодателство. Доходи, с източник в България, има от дивиденти - като съдружник в ООД и от трудов договор - за първите два месеца от 2018-та. Конкретните въпроси, на които се надявам да ми помогнете с отговори са:
1) местно лице ли се явява в България при положение, че повечето време е в чужбина, но дохода от дивиденти (източник в България) е по-голям от този от наем (източник Унгария)
2) ако е местно лице, трябва ли да подава данъчна декларация за тези доходи и кой метод на освобождаване от двойно облагане се прилага? Не успях да разбера от СИДДО-то с Унгария кой е.

Благодаря Ви предварително!
Здравейте,

И аз проведох телефонен разговор с експерт към АВ. Процедурата е подаване на Ж1 и прикачване само на пропуснтите документи.

Благодаря на всички!
Благодаря! И аз така ще направя.

Хубав и успешен ден!
Здравейте Колеги,

Вчера се сетих, че за две от фирмите, на които съм подал отчетите като съставител, съм пропуснал да добавя изричното нот. заверено пълномощно. Имам входящ номер за приемането им и се съмнявам, че ще отнеме доста време преди да получа указания за добавяне на документа. Молбата ми е ако някой има опит да сподели дали мога да добавя документите сега към същото заявление или докато сме в срока за подаване направо да пусна ново заявления. Предното да се отхвърли, защото няма да регирам в срока за указания (когато и да дойдат те), а новото да се приеме, защото е редовно и подадено в срок. Моля за съвет как да действам.

Благодаря Ви предварително!
Здравейте Колеги,

Служителя има решение на ТЕЛК с над 50 % инвалидност. До скоро можеше да изпълнява трудовите си задължения, но здравословното му състояние вече не го позволява. Работодателя и работника са в много добри отношения и се търси начин за удовлетворяващо и двете страни решени за прекратяване на договора. Спрели сме се на чл. 325, ал. 1, т. 9 от КТ. Ще се изплатят дължимите две заплати обезщетение и това за неползван отпуск. Преди това ще се отправи предложение до работника за заемане на друга длъжност, която той ще откаже поради здравословното си състояние. След този отказ ще се премине към издаване на заповед по визирания член. Работника няма да обжалва заповедта и ще отиде да си ползва полагащото му се обезщетение от НОИ за безработица.
Вижда ли някой нещо нередно в тази процедура. Ако работника не обжалва, възможно ли е някой да се самосезира и да търси незаконосъобразност на уволнението.
Благодаря на всички предварително за екпертизата.
:) абе и аз съм за простичкото, ама пусто притеснение :) чудех се да не би да трябва да прилагам някакво изключение. Хубав и усмихат следобед!
Здравейте Колеги,

Има ли нормативно признат разход в размер на 10% при наемодател "Управляващ собственик на ЕООД" и наемател ЕООД-то. Става дума за автомобил и цената е съобразена с пазарната такава. Не намерих такова изключение, но все пак се чудя дали не изпускам нещо.

Благодаря на всички, които ще е включат!
Много благодаря за професионалният и изчерпателен отговор. Как според Вас би стоял въпроса ако и българската фирма няма регистрация по ЗДДС, т.е. две данъчно задължени, но нерегистрирани във VAT системата на ЕС лица?
Здравейте,

Можете ли да ми подскажете къде е мястото на изпълнение на рекламна услуга (оказвана чрез интернет и телефон) когато доставчика е регистрирано по ЗДДС на общо основание българско предприятие, а получател е нерегистрирано по ЗДДС юридическо лице във Великобритания. Много ми е трудно да изтълкувам казуса у ще съм много благодарен ако някой помогне.

Благодаря предварително!
И аз съм в подобна ситуация и се асоциирам към питането
Здравейте,

Компания ще извършва доставки на рекламни услуги чрез интернет на различни бизнеси регистрирани във Великобритания. Някои от потенциалните клиенти са, а някои не са регистрирани във VAT системата на ЕС. В тази връзка въпросите ми са:
1. Доколкото според мен задължително трябва да се регистрира преди продажбата на регистриран по VAT получател, то трябва ли българската компания задължително да се рег. по ЗДДС ако продава само на нерегистрираните по VAT получатели?
2. Ако българската фирма се регистрира по ЗДДС, то как стои въпроса с продажбите към нерегистрираните юридически лица от ЕС? Моето тълкование на разпоредбите на ДДС е че мястото на изпълнение на услугата ще е във Великобритания и на тази основа няма да се начислява ДДС от нас, но пък не трябва ли те там да се регистрират по спец. член (аналог на нашия 97а) четох и едни директиви и регламенти на ЕС и съвсем се опетлах.
Много ще Ви бъда благодарен да споделите опита и знанията си в тези насоки!
Здравейте,

Майката не възнамерява да ползва нито един ден отпуск за отглеждане на малко дете (1до 2 години), т.е. иска да се върне на работа веднага след 410-ият ден. Правото на ползване на този отпуск ще се прехвърли на майка ѝ (бабата).
Въпросът ми е, ако трудовият договор на майката се прекрати (да речем седмица след връщането ѝ на работа) и тя започне да се осигурява от същият ден (без пропуск в дните в осигуряване) по ДУК, това ще доведе ли до спиране на обезщетението на бабата? Все пак майката остава на работа (осигурена за всички рискове) при същият осигурител и продължава да има право на отпуска, който прехвърля. Казуса е нов за мен и ще съм благодарен за добронамерените Ви съвети.

Благодаря предварително!