Много благодаря на всички Ви за съдействието и компетентните отговори
По един файл за всеки от двата месеца нали? Сори за въпроса...  :blush:
Сега сверих с наредбата. Благодаря Ви за помощта. В наребата пише
"(3) Подава се декларация с попълнен код за заличаване, след което се подава нова декларация с коректни данни, когато данните по ал. 1, т. 1 и 2 са некоректно подадени."
какво според Вас ще рече "след което"? В два файла ли да подам декларациите - един с една заличаваща и с една редовна и още един такъв за другият месец?
За Май и Юни са подадени така. Получава си обезщетението.
Предлагате да ги залича защото не може да се коригира вида осигурен ли?
Започвам и аз да си мисля, че тази ми грешка е от хубавите :) В ДУК може да се впише клауза, че започва действието си след като лицето се върне на работа (след 410 ден) ДУК е вписан в ТР, но може да има анекс към него с тази отлагателна клауза, който да не е ;)  :blush:

В такъв случай си остава трудовият договор, и подавам коригиращи д1 за майката с код 01, вместо с код 10 без последен и съответно първи ден в осигуряване

Какво мислите за това решение?
Мислех, че след като не се променя работодателя и тя не се връща на работа не е необходимо да се прекратява отпуската ѝ.
Другата беля, която съм направил е че не съм пуснал уведомление за прекратяване на трудовият договор  :blush: Въобще каша и половина.
Ами задълженията ѝ като управител ще започне да упражнява когато и приключи отпуска по майчинство. По същият начин, по който има трудов договор, но не работи по него.
Здравейте Колеги,

Моля Ви за съвет, поради липсата на лична практика по казуса. Служителка на трудов договор ползва отпуск до първата година на детето. По време на този отпуск става съдружник и управител на ООД-то, където е била на трудов договор. Сключва се ДУК. Следователно се променя вида осигурен в Декларация 1 от код 01 на код 10. Тя не упражнява трудова дейност в ООД-то под каквато и да е форма и напълно ефективно си ползва отпуска (ООД-то се управлява и представлява от останалите двама съдружници и управители, като всички могат да управляват заедно и поотделно). Въпросите ми са следните:
1. Това, че е вписана в търговският регистър може ли да се счете за основание за спиране на обезщетението и съответно възстановяване на получените суми? Моето тълкование е че самото вписване не е основание понеже не е доказателство за извършване на "трудова дейност", но ми е интересно да чуя и други мнения
2. Според Вас дали е проблем, че има спиране на осигуряването на едното основание и почване на осигуряване на друго основание по време на отпуска? Тук пак мисля, че няма значение на какво основание не извършваш дейност, а водещ е факта, че не се извършва дейност.
3. Необходимо ли е според Вас да се подава Декларация за промяна в обстоятелствата към НОИ при положение, че не се променя никое от обстоятелствата, които пораждат изплащането на обезщетението, не се променя работодателя и не се прекъсва отпуската?

Изключително ще съм благодарен на експертното Ви мнение.
Здравейте,

Конкретният ми въпрос е в пълномощното за подаване на отчети като съставител трябва ли да се упомене изрично за коя година ще се подава отчети или може да е с текст "да подава годишните финансови отчети на дружеството". До сега упоменавах конкретната година, но това означава всяка година ново пълномощно и нова такса за заверка на подписа. Моля за отговор от по-компетентните и опитни колеги!

Благодаря Ви предварително!
Здравейте колеги,

Моля за съдействие по следният казус.
Българско ЮЛ, нерегистрирано по ЗДДС продава стоки на регистрирано по ЗДДС лице в Германия. Стоките се спедират и се получават в Германия. Тази продажба е по-скоро единичен случай и не надвишава оборота за регистрация по ДДС нито в България нито за целите на дистанционни продажби в Германия.
Понеже не открих никъде случая, в частта със специалните регистрации в ЗДДС, вярно ли е разсъждението ми, че тази продажба не ни задължава да се регистрираме по ЗДДС нито в България, нито в Германия и че не се налага специалното и деклариране, от наша страна, пред данъчните власти в нито една от страните? Същата продажда ще бъде част от облагаемият ни оборот, който трябва да следим за регистрация, както в България, така и в Германия, в случай, че и вбъдеще имаме такива продажби?

Благодаря Ви предварително!
Много благодаря за отговорите. Ще направя както ме посъветвахте. Интересно е, че звънях на телефона за консултации по осигурителни въпроси в НАП и от там ми потвърдиха предположението за внасяне само на здравни :) Разбира се на тях им е лесно да дават "консултации" по телефона без да има нещо черно на бяло и после други по-знаещи служители на НАП да пишат глобите.

Отново да благодаря за отговорите. Много се радвам, че в гилдията на счетоводителите има хора, които са готови да помогнат с експертен съвет. Хубав ден!
Някой с мнение? Моля :(
Здравейте,

Не знам дали заглавието точно описва казуса :) Моля за помощ, защото съм се убедил, че тук има много знаещи и отзивчиви колеги, на които предварително благодаря.

Та, СОЛ се е осигурявало в своето ЕООД на ниският процент. Паралелно с това си е била на трудов договор в друго предприятие. Настъпва "риска" бременност и тя започва да ползва болнични за временна неработоспособност, които ако всичко (дай Боже) върви добре ще станат такива за бременност и раждане и съответно за отглеждане на дете до 1 година. През това време работодателя по ТД ще подава докумените за отпускане на обезщетението по предвиденият ред. Въпроса е как ще се отрази тази ситуация на ЕООД-то, на което е собственик. Ето моите притеснения и разсъждения по въпроса. Моля ви за мнение по тях
1) няма да се подава декларация ОКД5 за спиране на дейност в ЕООД-то, защото то ще продължи да функционира.
2) през ЕООД-то ще си внася само здравните осигуровки
3) след като изтекат 410-те дни ще трябва да си избере дали да назначи прокурист на ЕООД-то и да си получава обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 г. или да се върне на основната си работа за половината от обезщетението и да продължи да се самоосигурява в ЕООД-то си с пълна сила :)

Благодаря предварително на всички, които ще ми помогнат!
А някой знае ли на кого трябва да преведа последната заплата. Предполагам на всички посочени в удостоверението за наследници, но в някаква пропорци или по равно?
Здравейте,

Момента за компанията и за мен като човек е доста труден и се обръщам към Вас колегите ми за съдействие, понеже не съм имал подобен случай. Моля да ми потвърдите разсъжденията и да ме насочите ако са грешни.

На първо място трябва предполагам да прекратя трудовият договор. Починал е на 31.03 (тогава беше в отпуск и предполагам няма трудова злополука и т.н.) Дата на прекратяване ще е 01.04.
2. Последната заплата на кого трябва да я преведа? Момчето няма деца или съпруга. Има брат майка и баща. Заплатата се превежда на всички посочени в свидетелството за наследници по равно или...?
3. Въобще не ми е ясно какво следва за ООД-то и неговият дял в него. Доколкото разбирам от това, което прочетох в ТЗ, ще трябва да изготвя баланс към края на Март и понеже със съдружника си участват с по 50%, то на наследниците му трябва да преведа 50 % от чистите активи на дружеството? За самото вписване на обстоятелствата в ТРегистър ще се обърнем към адвокат.
4. Има ли някаква възможност брат му да наследи дела му в компанията (няма завещание) и да не се налага изготвяне на баланс. Това разбира се би станало само ако и родителите му са съгласни. Аз просто искам да се допитам за вас дали ви е позната подобна практика и процедура.

Благодаря на всички, които ще ми помогнат!
Здравейте,

И аз имам въпрос подобен на колежката. В нашият случай, обаче не става дума за идване на работа, а за свършване на отделни, конкретноопределени задачи , за същият работодател, при който майката е на трудов договор. Според вас ще се спре ли обезщетението за бременност и раждане?

Благодаря за отговорите!
Благодаря много за отговора!

Може би ще му предложа да не ги декларира тези, а направо да пускаме осигуряване и да правим регистрация по чл. 97а занапред. Не знам вече дали ще му допадне идеята или ще реши да не ги декларира и занапред. Негова работа.

Много ми е чудно google как ги отчитат тези средства, които плащат на физически лица в ЕС ???

Предполагам сте регистрирал момчета като свободна професия и след това сте пуснал регистрация на физическо лице по чл. 97а по ЗДДС? Така май и аз ще посъветвам моя познат.

Благодаря Ви още веднъж!