Управлението заедно и поотделно, няма много общо с приемането на ГФО на Общо събрание. Няма как протокола да бъде подписан само от един участник особено ако дяловете не му дават правото да взема еднолично решения. Те другите за украса ли са на това събрание :smile1: . Управлението и вземането на решения на ОС са доста различни волеизявления, ако и да е спазена "традицията" за малкия бизнес:собственост и управление да са събрани в едни и същи лица /ей за това имаме проблем с червените каси постоянно  :smile1:/. За декларацията съм на мнението на Nickolay
От счетоводна гледна точка това, което сте написали е достатъчно  :good:. От юридическа дали има някакви постъпки там, където е заведено делото, попитайте адвоката Ви :excl:
Правата са му непрекъснати, щом е декларирано, що се касае до посещение на доктор. То просто е със задължения към фиска, но отивайки на лекар няма да има проблем. Друг е въпроса, ако му бъде издаден болничен лист, тогава от НОИ няма да му изплатят обезщетението, докато не бъдат изплатени ОВ.
За втория случай данъка го декларирате за съответното тримесечие с Декларация по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201, ал.1 от ЗКПО.
Някой е управител на фирма и не се е поинтересувал какво е задължен да подава?
Айде счетоводителите винаги да не са отговорни и виновни за всичко.

Това е прието априори в нашата професия :smile1: Хайде кажете, колко пъти са Ви казали "Браво" при успешно завършена ревизия или при "добре изглеждащо" АПВ, и колко пъти са Ви гледали изпод вежди или са сипвали огън и жупел по Вас, че не сте предупредили за нещо повече от 50 пъти, при положение че на 49-я път сте се уморили от повтаряне и сте решили, че казаното от Вас е хванало на място...
Предлагам Ви следния вариант:
2019г. сте имали хипотетично следната ситуация:
1.Д-т 411 с 1000.00лв
    К-т 701 с 1000.00лв.
2. Д-т 701 с 700.00лв.
     К-т 303 с 700.00лв.
3. Д-т 701 с 300.00лв.
     К-т 123 с 300.00лв.
 ОПР примерно
Разход                                                                                                                  Приход
Отчетна стойност 700.00                          Приходи от продажби  1000.00
Печалба                         300.00
Всичко                          1000.00                                                                       1000.00

2020г. имате хипотетично следната ситуация след издадено К.И. за продадена продукция в предходен отчетен период;
1.Д-т 411 с -1000.00лв.
    К-т 701 с -1000.00лв.

  2. Д-т 304 /Стоки/ с 700.00лв.*
       Д-т  609 с 300.00лв.
       К-т 701 с 1000.00лв.
ОПР примерно
Разход                                                                                                 Приход
Други разходи 300.00                                                                         0.00
                                                                                                Загуба 300.00
Всичко 300.00                                                                                   300.00

*Връщането на стоката в патримониума на фирмата, нарочно е през сметката на стоки, за да не Ви подвежда при съставяне на ОПР ако се водите по ОВ, защото иначе би изкривило резултата при съставяне на ОПР за 2020г., а тази продукция веднъж е минала през гр.60, гр.61 и с-ка 303. На практика пристигайки отново при Вас тя носи вече характеристиките по-скоро на стока /мое лично и неангажиращо виждане/.

Разчетните за ДДС не ги описвам, не знам дали сте регистрирани, но това не променя контекста.

Не е най-елегантно решение, но във всеки случай ще Ви даде вярна представа за операцията. Варианти ще намерите безброй, и спорове за начина на записване: с „минуси /сторно/“, с „плюс“, през тази или онази сметка, „старата школа“, „новата школа“, до преди софтуерите и след тяхното навлизане, този одитор или онзи одитор, и т.н. Виждал съм колеги да правят по 10-15 записа, докато стигнат до подобен резултат /като в никакъв случай не казвам, че е неправилно!!!/. В крайна сметка този начин на записване ще отрази реализираната загуба през 2020г. с размера на реализираната от Вас печалба през 2019г., а също така и постъпването на КМА отново във Вашия склад, което мисля че е основното.
В крайна сметка може да си го разиграете сам на Вашия софтуер или с химикал и лист хартия с Т-сметки и да си вземете решение.

Хубав ден Ви пожелавам!!!

Здравейте, покупките във фирма стават в брой, а няма никакви приходи още. За оправяне на касата, ако се сключват договори за заеми с лихви (като предоставените пари надхвърлят 10 хил. лв.) и даването на пари от собственика към фирмата по тези договори са съответно в брой, това ок ли е? Чета изменението на ЗОПБ от ДВ бр. 94/2019 г., коментарите тук и се обърках дали това предоставяне на заеми ще попадне в оганиченията?
Здравейте sonq123, всичко свързано с ЗОПБ го разглеждайте по-опростено казано по следния начин: всеки документ /фактура, договор, Решение на ОС за вноски по чл.134 от ТЗ и т.н./, който надхвърля сумата от 10 000.00лв. и е свързан с движение на пари от един субект към друг субект, предполага това да се случи по банков път или с прихващане, но не и с пари в брой. В тази връзка: ако уговаряте кредити, гледайте при падеж главница и лихва да не надхвърлят 10000.00лв., защото пак влизате в малко спорна хипотеза, но все пак съществуваща такава, че имате плащане над 10000.00лв. И за да не си създавате излишни главоболия следете това да е под 10000.00лв. Защото знаете как функционира администрацията: пишат ти акта и после ти "гониш".

Лека и спорна работа!!!
И аз така мисля.

Споделям мнението на bobo и delphine :good:
Здравейте,
                   Ако активите са само ДА, не мисля, че има трудова дейност. Ако имате и КА обаче /стоки, материали/ може и така се разгледа, когато ги разпродавате. За периода на нулевите СД по ЗДДС нямате проблем самоосигуряване на да не бъде декларирано, защото такова не е необходимо. В крайна сметка при разпродажбата на КА, ако има и такива, за да си спестите евентуални главоболия може да пускате ОкД-5 за ден-два, когато има сделка и ако ги изчиствате по-наедро…

Лека и спорна работа!!!
Сумата е малка... Отиграйте го -/+ и не го мислете повече!
Здравейте, преди време имах някои проблеми с корекции. Та това ми се мотае из папката с казуси, които съм писал или намирал. Дано да Ви бъде полезно!

Относно правилното и точно документиране на доставките съгласно чл.126, ал.3, т. 2 от ЗДДС за направени грешки, установени след изтичане на срока за подаване на съответната справка декларация по ДДС следва да се уведоми писмено териториалната дирекция на НАП. Според цитираната разпоредба компетентния орган по приходите е длъжен да предприеме действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи.
От гореизложеното става ясно, че законодателят е имал предвид случаите на грешки, които водят до промяна на ДДС резултата за съответния  месец. В конкретния случай обаче се разбира, че направеният пропуск не променя числата и сумите по вече подадената справка-декларация. За съжаление неправилно въведения контрагент може да доведе до проблеми с признаването на данъчния кредит по сделката при насрещна проверка или ревизия. Поради това е добре писмено да се уведоми съответната ТД на НАП за несъответствието и то да се отстрани, като се коригират данните на контрагента.
Въпреки, че въпросната грешка не предполага органите на приходната администрация да възложат проверка или данъчна ревизия на данъчно задълженото лице, няма гаранция това да не се случи. Именно поради този минимален риск фирмата сама трябва да прецени дали да уведоми писмено данъчните органи или да пропусне да „открие” грешката си, тъй като няма срок за откриване на грешки, а съответната ТД на НАП се уведомява само за откритите.
Направете първо корекциите на СД по ЗДДС. По справката за месец юли трябва НАП да направи проверка и да състави АПВ, където съответно да прихване. Ако ли не, защото не съм имал такъв случай /и не мога да бъда категоричен, че така ще протекат нещата/ имате 5 години считано от 01.01.2018г. да поискате прихващане, така че ще го направите впоследствие... Толкова мога да Ви помогна :smile1:
Корекция на СД по ЗДДС трябва за юли, август и септември... Но имайте предвид, че е голяма галимация веднъж, и второ-може да Ви направят проверка. Вие си преценете за тази сума какво имате да показвате или не искате да показвате!
Не са оракулски... Ако бяхте влезнали на 07.06.2018г. в тази справка тези 8.70лв. щеше да Ви стоят като надвнесени... Впоследствие, когато се е появило задължение софтуерът го е обвързал. Не оставайте с впечатление, че адвокатствам на СУП-а на НАП, аз съм може би най-големия му противник във връзка с алгоритъма му на работа, но в случая няма поглед в бъдещето :smile1:
Месец юли.2018г. е трябвало да търсите възстановяване 518.02лв. Заради кредита в месец юли.2018г., а не вноска под 385.76лв., не влизате дори в т.нар. "сложна процедура по приспадане", а е трябвало да искате възстановяване. Точно поради това тези "кредити", които Вие по-късно ползвате за приспадане от НАП ги считат за липсващи...
Ха сега иди обяснявай на някой, на който си казал, че има надвнесени пари, че все едно не са такива и да се бръкне пак!!! И да изглеждаш виновен за това, че си си свършил работата по-рано :noexpression:
Ама какво като я коригират на 30.06.2020г. Такова безобразие май само по тези географски ширини се шири /извинявам се за тавтологията/. Имам двама клиенти с надвнесени авансови вноски за 2019г., подал съм ГДД някъде към 15-20 март, че не се знаеше каква ще я дробим /да не вземат да ме затворят, та да се чудя какво да правя с отчитането/, оставил съм ги за прихващане... И ето ти красотичка сега: подновяваме кредит в банката подаваме данни към франчайзенгодателя, но нямаме чисто УЛЗ, защото тези пари висят някъде във времето и пространството!!! Понеже не могат да викнат един петокласник дето заглушава учителката по време на дистанционното си обучение, да им пипне софтуера в СУП-а за 10 минути. А и по принцип тази тъпотия /без изобщо да разглеждаме през ситуацията на ИП/ отдавна трябваше да я оправят: да връзваш по ред на подаването, а не по срок на изискуемост е меко казано... Хайде да на развалям добрия тон на форума :smile1:
Граждански договор свързан с работно място и работно време се счита за прикрит трудов договор с всички последствия от това. Въпреки че е регламентирано на няколко места, крайно време е някой да вземе да го напише, като хората и да се приключи веднъж завинаги с този казус /имам предвид законотвореца/. Най-грубо казано ГД имаме, когато сме наели някого със свободна професия, който да извърши нещо в даден срок с негови или предоставени му от нас материали. Без да ни касае къде и как го извършва. Просто на дата Х трябва да получим договореното. От там-нататък си е ТД, а пък ако се направи режим на регистриране на ГД като при ТД ще е най-добре: избягваме антидатирането на документи и някои други "неудобства"  :smile1:
Без колебание: в следващото тримесечие. Вероятността някой да Ви засече пропуска е едно на милион… В другия вариант сте едно към две. Не си заслужава...